Essays on education and gender economics

dc.contributor.author
Gómez Ruiz Díaz, Marcela Inés
dc.date.accessioned
2024-09-17T09:48:57Z
dc.date.available
2024-09-17T09:48:57Z
dc.date.issued
2024-07-01
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692162
dc.description.abstract
El persistent baix rendiment de les dones en comparació amb els homes en exàmens d'alta exigència i entorns competitius segueix sent un problema crític, que genera la necessitat d'una comprensió integral així com d'intervencions efectives. Aquesta tesi explora la complexa dinàmica entre el component de gènere i el rendiment acadèmic dins del context d'un examen d'ingrés per un programa basat en STEM. El primer estudi du a terme un experiment natural en el qual la composició de gènere del grup de candidats que realitzen l'examen és alterada de forma exògena. Els resultats denoten que l'absència d'homes impacta positivament el desenvolupament de l'exercici per part de les dones, particularment en matèries tradicionalment dominades pels homes. El segon estudi presenta una intervenció única que inclou exercicis de control de l'estrès durant l'examen d'ingrés a aquest programa de STEM, el que porta a una disminució de la quantitat de preguntes omeses i una millora significativa en el desenvolupament general de les dones participants. El tercer estudi explora quins factors poden explicar aquestes disparitats, centrant-se en les diferències en la consistència de la tria i l'aversió al risc. Els meus descobriments indiquen que la precisió de les respostes es correlaciona amb la consistència de la tria i les habilitats cognitives, mentre que l'aversió al risc s'associa amb la quantitat de preguntes omeses. En el seu conjunt, aquests estudis ofereixen informació rellevant sobre els factors multifacètics que influeixen en els biaixos de gènere en el rendiment acadèmic.
dc.description.abstract
El persistente bajo rendimiento de las mujeres en comparación con los hombres en exámenes de alta exigencia y entornos competitivos sigue siendo un problema crítico, lo que genera la necesidad de una comprensión integral e intervenciones efectivas. Esta tesis explora la compleja dinámica entre el componente de género y el rendimiento académico dentro del contexto de un examen de ingreso para un programa basado en STEM. El primer estudio analiza un experimento natural en el que la composición de género del grupo de candidatos que realizan el examen es alterada de forma exógena. Los resultados revelan que la ausencia de hombres impacta positivamente el desempeño de las mujeres, particularmente en materias tradicionalmente dominadas por hombres. El segundo estudio presenta una intervención única que involucra ejercicios de manejo del estrés durante el examen de ingreso a este programa de STEM, lo que conduce a una disminución en la cantidad de preguntas omitidas y una mejora significativa en el desempeño general de las mujeres tratadas. El tercer estudio explora qué factores podrían explicar estas disparidades, centrándose en las diferencias en la consistencia de las elecciones y la aversión al riesgo. Mis hallazgos revelan que la precisión de las respuestas se correlaciona con la consistencia de las elecciones y las habilidades cognitivas, mientras que la aversión al riesgo se asocia con la cantidad de preguntas omitidas. En conjunto, estos estudios brindan información relevante sobre los factores multifacéticos que influyen en las brechas de género en el rendimiento académico.
dc.description.abstract
The persistent underperformance of women compared to men in high-stakes exams and competitive environments remains a critical issue, prompting a need for comprehensive understanding and effective interventions. This thesis explores the complex dynamics of gender and academic performance within an entrance examination context for a STEM program. The first study exploits a natural experiment in which the gender composition of the pool of candidates taking the exam is exogenously changed. Results reveal that the absence of men positively impacts women's performance, particularly in traditionally male-dominated subjects. The second study introduces a unique intervention involving stress management exercises for STEM program applicants, which leads to a decrease in the number of omitted questions and a significant enhancement in overall performance for treated women. The third study explores what factors could explain these disparities, focusing on differences in choice consistency and risk aversion. My findings reveal that response accuracy correlates with choice consistency and cognitive abilities, while risk aversion is associated with the number of omitted questions. Together, these studies provide relevant insights into the multifaceted factors influencing gender gaps in academic achievement.
dc.format.extent
154 p.
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Educació
dc.subject
Education
dc.subject
Educación
dc.subject
Gènere
dc.subject
Gender
dc.subject
Género
dc.subject
STEM
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
Essays on education and gender economics
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-09-17T09:48:57Z
dc.subject.udc
33
dc.contributor.director
Ramos Morilla, Xavier
dc.contributor.tutor
Ramos Morilla, Xavier
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Economia Aplicada


Documentos

mgrd1de1.pdf

1.303Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)