Impacto de un entrenamiento basado en el mindfulness en una academia de fútbol de alto rendimiento: una intervención multinivel

dc.contributor
Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)
dc.contributor.author
Gibert Buxeda, Aleix
dc.date.accessioned
2024-10-01T12:17:41Z
dc.date.available
2024-10-01T12:17:41Z
dc.date.issued
2023-11-02
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692252
dc.description.abstract
El mindfulness és una pràctica cada cop més popular entre els esportistes d'elit per millorar el rendiment i el benestar. Tot i això, l'aplicació de programes basats en mindfulness per a entrenadors és encara molt limitada, i cap estudi ha incorporat llocs directius dins de l'organització esportiva. Per tant, aquesta tesi va implementar una intervenció multinivell en una Acadèmia de futbol d'elit catalana amb l'objectiu d'avaluar l'impacte d'un programa de mindfulness tant en jugadors (Estudi 1), com en entrenadors/es, personal de suport i directors tècnics (Estudi 2), on es va dissenyar un nou programa (Mindfulness per a Entrenadors/es; M×E). A l'Estudi 1, RM ANOVA va mostrar que el temps va tenir un efecte significatiu en les puntuacions globals d'ansietat esportiva (p = .006) i l'anàlisi qualitativa va mostrar millores significatives en la capacitat de gestionar pensaments negatius i mantenir la concentració en el joc. A l'Estudi 2, RM ANOVA 2×2 va revelar millores significatives en el tret d'atenció plena (p < .001) i atenció interpersonal (p = .010) i una disminució significativa en les dificultats en la regulació emocional (p = .014) en comparació del grup control en llista d'espera. L'anàlisi qualitativa va mostrar un impacte positiu en l'autoregulació, el coneixement intrapersonal i interpersonal i la vida personal. Diversos participants van considerar el programa com a “fonamental” per al seu rol professional. Aquests resultats ofereixen una validació inicial del programa M×E. Els resultats dels dos estudis conviden les organitzacions esportives a incorporar programes basats en mindfulness no només per a jugadors sinó, i especialment, per a entrenadors, personal de suport, coordinadors i directors tècnics.
ca
dc.description.abstract
El mindfulness es una práctica cada vez más popular entre los deportistas de élite para mejorar el rendimiento y el bienestar. Sin embargo, la aplicación de programas basados en mindfulness para entrenadores es aún muy limitada, y ningún estudio ha incorporado puestos directivos dentro de la organización deportiva. Por tanto, esta tesis implementó una intervención multinivel en una Academia de fútbol de élite catalana con el objetivo de evaluar el impacto de un programa de mindfulness tanto en jugadores (Estudio 1), como en entrenadores, personal de apoyo y directores técnicos (Estudio 2), donde se diseñó un nuevo programa (Mindfulness para Entrenadores/as; M×E). En el Estudio 1, RM ANOVA mostró que el tiempo tuvo un efecto significativo en las puntuaciones globales de ansiedad deportiva (p = .006) y el análisis cualitativo mostró mejoras significativas en la capacidad de gestionar pensamientos negativos y mantener la concentración en el juego. En el Estudio 2, RM ANOVA 2×2 reveló mejoras significativas en el rasgo de atención plena (p < .001) y atención interpersonal (p = .010) y una disminución significativa en las dificultades en la regulación emocional (p = .014) en comparación con el grupo control en lista de espera. El análisis cualitativo mostró un impacto positivo en la autorregulación, el conocimiento intrapersonal e interpersonal y en la vida personal. Varios participantes consideraron el programa como “fundamental” para su rol profesional. Estos resultados ofrecen una validación inicial del programa M×E. Los resultados de ambos estudios invitan a las organizaciones deportivas a incorporar programas basados en mindfulness no sólo para jugadores sino, y especialmente, para entrenadores, personal de apoyo, coordinadores y directores técnicos.
ca
dc.description.abstract
Mindfulness is an increasingly popular practice among elite athletes to improve performance and well-being. However, the application of mindfulness-based programs for coaches is still very limited, and no study has incorporated managerial positions within the sports organization. Therefore, this thesis implemented a multilevel intervention in an elite Catalan football Academy with the aim of evaluating the impact of mindfulness programs both on players (Study 1), and on coaches, support staff, and technical directors (Study 2) where a new program was designed (Mindfulness para Entrenadores/as; M×E). In Study 1, RM ANOVA showed that time had a significant effect on the global scores for sport anxiety (p = .006) and the qualitative analysis showed significant improvements in the ability to manage negative thoughts and maintain concentration on the game. In Study 2, RM ANOVA 2×2 revealed significant improvements in mindfulness trait (p < .001) and interpersonal mindfulness (p = .010) and a significant decrease in difficulties in emotional regulation (p = .014) compared to the wait-list control group. Qualitative analysis showed a positive impact on self-regulation, intrapersonal and interpersonal knowledge, and personal life. Several participants considered the program as “fundamental” for their professional role. These results offer an initial validation of the M×E program. The results of both studies invite sports organizations to incorporate mindfulness-based programs not only for players but, particularly, for coaches, support staff, coordinators, and technical directors.
ca
dc.format.extent
334 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Mindfulness
ca
dc.subject
Multinivell
ca
dc.subject
Entrenador/a
ca
dc.subject
Multinivel
ca
dc.subject
Multilevel
ca
dc.subject
Coach
ca
dc.subject.other
Educació Física i Esportiva
ca
dc.title
Impacto de un entrenamiento basado en el mindfulness en una academia de fútbol de alto rendimiento: una intervención multinivel
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
79
ca
dc.contributor.director
Torrents Martín, Carlota
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tagb1de1.pdf

3.321Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)