Noves estratègies analítiques per a la determinació de contaminants orgànics en ocells

Autor/a

Oró i Nolla, Bernat

Director/a

Lacorte i Bruguera, Sílvia

Tutor/a

Rigol Parera, Anna

Fecha de defensa

2024-09-20

Páginas

366 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Facultat de Química

Resumen

[cat] Aquesta Tesi s’ha centrat en l’ús de les aus marines i les rapinyaires com a espècies bioindicadores de contaminants orgànics ja que els acumulen a través de la dieta als seus teixits interns. S’han desenvolupat diversos mètodes d’anàlisi que s’han validat i per als que s’ha determinat la incertesa de la mesura analítica. Un mètode d’anàlisi en sang de Pterodroma cahow per determinar les famílies dels OCP, dels PCB, dels PBDE i dels PAH mitjançant GC – HRMS- Orbitrap. Aquesta espècie de petrell es troba gairebé al límit de l’extinció i és endèmica de l’Arxipèlag de les Bermudes. Les concentracions d’aquests compostos s’han relacionat amb l’èxit reproductor i amb l’eclosió de les postes, de només un ou, i són molt determinants per la supervivència d’aquesta espècie. Un mètode d’anàlisi en sediments de Flix i en ous de Larus audouinii recollides des del 2009 al 2023 per determinar les famílies dels OCP, dels PCB i dels PAH mitjançant GC – HRMS-Orbitrap. Les concentracions determinades als ous al llarg d’aquests 15 anys s’han relacionat amb els residus químics acumulats a Flix després de més de 50 anys. L’anàlisi no dirigit de compostos sospitosos va permetre determinar un centenar de substàncies químiques als sediments de Flix i als ous de gavina corsa. Un mètode per a l’anàlisi de fetge de pigarg cuablanc (Haliaeetus albicilla) de l’arxipèlag d’Smøla (Noruega) per determinar les famílies dels bisfenols (BP) i de les benzofenones (BzP) mitjançant LC – MS/MS. Aquestes rapinyaires, residents d’aquest indret remot de la costa de l’oceà Atlàntic, estan amenaçades per la construcció d’un parc eòlic a la seva zona de cria i de les aus que moren pels impactes amb els aerogeneradors se’ls fa la necròpsia i es poden obtenir mostres de teixits interns. El desenvolupament d’un mètode per a l’anàlisi d’ous de Larus audouinii i Larus michahellis al llarg de cinc anys 2016 – 2021 de diverses colònies de la Península Ibèrica per a la determinació de ftalats (FT) mitjançant LC – MS/MS. Es va avaluar l’ús dels ous de làrids per al biomonitoratge d’aquests additius plastificants que estan poc estudiats en aus perquè la majoria es metabolitzen ràpidament. Les concentracions determinades van evidenciar que les espècies d’aus marines estan exposades a alguns ftalats però calen més estudis per avaluar-ne els efectes toxicològics. Finalment, el denvolupament d’un mètode per a l’anàlisi d’ous de Larus michahellis i de sang de flamenc (Phoenicopterus roseus) del Delta de l’Ebre per a la determinació de PFAS mitjançant LC – Q-ToF. Es van determinar 12 compostos de forma temptativa a la sang i als ous i es va poder confirmar la presència de 2 compostos nous mai abans detectats al Delta de l’Ebre. Aquesta Tesi destaca l'amenaça generalitzada contaminants orgànics en zones naturals protegides i ecològicament fràgils, com s'ha observat en els estudis de biomonitoratge en aus.


[eng] This thesis has focused on the use of seabirds and raptors as bioindicators of organic pollutants. Various methods of analysis were developed and validated and for which the uncertainty of the analytical measurement was determined. A method of blood analysis of Pterodroma cahow to determine the families of OCPs, PCBs, PBDEs and PAHs through GC – HRMS-Orbitrap. This species of petrel is almost at the end of extinction, endemic to the Bermuda Archipelago and these compounds have been related to reproductive success. A method of analysis in Flix sediments and Larus audouinii eggs collected from 2009 to 2023 to determine the families of OCPs, PCBs and PAHs through GC – HRMS-Orbitrap. A method for the analysis of white-tailed liver (Haliaeetus albicilla) of the Smøla Archipelago (Norway) to determine the families of bisphenols (BP) and benzophenones (BzP) by LC – MS/MS. The development of a method for the analysis of eggs of Larus audouinii and Larus michahellis over five years 2016 – 2021 of various colonies of the Iberian Peninsula for the determination of phthalates (FT) through LC – MS/MS. The use of larid eggs for the biomonitoring of these plasticizing additives that are poorly studied in birds was evaluated because most of them are rapidly metabolized. The specific concentrations showed that seabird species are exposed to some phthalates, but more studies are needed to assess their toxicological effects. Finally, the development of a method for the analysis of Larus michahellis eggs and flamenco blood (Phoenicopterus roseus) from the Ebro Delta for the determination of PFAS by LC – Q-ToF. 12 compounds were determined tentatively in blood and eggs and the presence of 2 new compounds never detected in the Ebro Delta could be confirmed. This Thesis highlights the widespread threat of organic pollutants in protected and ecologically fragile natural areas, as observed in bird biomonitoring studies

Palabras clave

Contaminants; Contaminantes; Pollutants; Cromatografia de líquids; Cromatografía líquida; Liquid chromatography; Cromatografia de gasos; Cromatografía de gases; Gas chromatography; Espectrometria de masses; Espectrometría de masas; Mass spectrometry; Indicadors biològics; Indicadores biológicos; Indicators (Biology); Qualitat ambiental; Calidad ambiental; Environmental quality

Materias

504 - Ciencias del medio ambiente

Área de conocimiento

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Nota

Programa de Doctorat en Química Analítica i Medi Ambient / Tesi realitzada a l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)

Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 20-09-2025

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)