Universitat de Lleida. Departament de Ciència i Enginyeria Forestal i Agrícola
Castanea sativa és una espècie forestal multipropòsit de gran valor, que ha patit amenaces que l’han portat a un abandonament silvícola generalitzat al nord-est d'Espanya. Les principals causes d'aquest abandonament silvícola han estat el Xancre del Castanyer, una malaltia que genera xancres necròtics, i el Roig del Castanyer, causada per Fistulina hepatica, una podridura que provoca la decoloració del duramen. L'objectiu d'aquesta tesi va ser millorar la gestió dels castanyers a l'àrea d'estudi avaluant: (i) la tolerància al Xancre del Castanyer en 28 genotips i 10 progenies de C. sativa, mostrant un 70% i 40% de tolerància, respectivament; (ii) la influència de diferents intensitats de clares en la incidència de F. hepatica, revelant que les clares primerenques redueixen la infecció; (iii) la variació de la resistència de la fusta mitjançant resistografía, identificant diferències significatives entre arbres sans i infectats i desenvolupant un índex específic de probabilitat d'infecció. Aquests resultats proporcionen als gestors forestals nova informació sobre genotips locals resistents a C. parasitica i estratègies per mitigar les pèrdues econòmiques causades per F. hepatica.
Castanea sativa es una especie forestal multipropósito de alto valor, que ha sufrido amenazas derivando en un abandono silvícola generalizado en el noreste de España. Las principales causas de este abandono silvícola fueron el Chancro del Castaño, una enfermedad que genera chancros necróticos, y la Mancha Roja del Castaño, causada por Fistulina hepatica, una pudrición que provoca la decoloración del duramen. El objetivo de esta tesis fue mejorar la gestión de los castañares en el área de estudio evaluando: (i) la tolerancia al Chancro del Castaño en 28 genotipos y 10 progenies de C. sativa, mostrando un 70% y 40% de tolerancia, respectivamente; (ii) la influencia de diferentes intensidades de claras en la incidencia de F. hepatica, revelando que los clareos tempranos reducen la infección; (iii) la variación de la resistencia de la madera mediante resistografía, identificando diferencias significativas entre árboles sanos e infectados y desarrollando un índice específico de probabilidad de infección. Estos hallazgos proporcionan a los gestores forestales nueva información sobre genotipos locales resistentes a C. parasitica y estrategias para mitigar las pérdidas económicas causadas por F. hepatica.
Castanea sativa is a high-value multipurpose forest species, has faced threats leading to a generalized silvicultural abandonment in northeast Spain. The main causes of this silvicultural abandonment were Chestnut Blight, a disease that generates necrotic cankers, and Chestnut Red Stain (CRS), caused by Fistulina hepatica, a rot that causes a heartwood discoloration. This thesis aimed to improve chestnut management in the study area by evaluating: (i) tolerance to Chestnut Blight in 28 genotypes and 10 progenies of C. sativa, showing 70% and 40% tolerance, respectively; (ii) the influence of different thinning intensities on F. hepatica incidence, revealing early thinning reduces infection; (iii) wood resistance variation using resistography, identifying significant differences between healthy and infected trees and developing a specific probability infection index. These findings provide forest managers with valuable new information on local resistant genotypes to C. parasitica and strategies to mitigate economic losses from F. hepatica.
Castanyer; Roig; Xancre del Castanyer; Castaño; Mancha Roja del Castaño; Chancro del Castaño; Sweet chestnut; Chestnut Red Stain; Chestnut Blight
630 - Forestry
Enginyeria Agroforestal
Dades de recerca