Literacia dos profissionais de saúde em segurança dos cuidados e impacto da implementação do Multi-professional Guide

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria
dc.contributor.author
Paiva Fonseca Gomes Freitas Amaral, Catarina Sofia
dc.date.accessioned
2024-10-21T10:06:53Z
dc.date.available
2024-10-21T10:06:53Z
dc.date.issued
2024-07-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692352
dc.description.abstract
Introducció: La seguretat del pacient busca minimitzar els riscos associats a l'atenció sanitària, requerint informació actual, basada en evidències de qualitat i una avaluació dels danys associats. És urgent incloure formació sobre seguretat del pacient en programes d'ensenyament superior. Objectius: Mapejar l'evidència sobre programes de formació en seguretat del pacient; adaptar i validar eines com el Tool Kit-SText per a professionals de la salut a Portugal, i identificar factors que influencien la literacia en seguretat del pacient. Mètodes: Es va realitzar una revisió de literatura, una adaptació i validació de qüestionaris, i un estudi quantitatiu per avaluar la literacia en seguretat del pacient. Resultats: Els programes de formació varien en contingut i enfocament, però enfatitzen pràctiques basades en evidències i gestió de riscos. Malgrat els esforços, encara existeixen deficiències significatives en la literacia en seguretat del pacient. Conclusió: La investigació destaca la necessitat de programes específics que millorin la literacia en seguretat del pacient, essencials per millorar la gestió de riscos i la qualitat dels cures sanitaris.
ca
dc.description.abstract
Introducción: La seguridad del paciente busca minimizar los riesgos asociados a la atención sanitaria, requiriendo información actual, basada en evidencias de calidad y una evaluación de los daños asociados. Es urgente incluir formación sobre seguridad del paciente en programas de enseñanza superior. Objetivos: Mapear la evidencia sobre programas de formación en seguridad del paciente; adaptar y validar herramientas como el Tool Kit-SText para profesionales de salud en Portugal, e identificar factores que influencian la alfabetización en seguridad del paciente. Métodos: Se realizó una revisión de literatura, una adaptación y validación de cuestionarios, y un estudio cuantitativo para evaluar la alfabetización en seguridad del paciente. Resultados: Los programas de formación varían en contenido y enfoque, pero enfatizan prácticas basadas en evidencias y gestión de riesgos. A pesar de los esfuerzos, aún existen deficiencias significativas en la alfabetización en seguridad del paciente. Conclusión: La investigación destaca la necesidad de programas específicos que mejoren la alfabetización en seguridad del paciente, esenciales para mejorar la gestión de riesgos y la calidad de los cuidados sanitarios.
ca
dc.description.abstract
Introduction: Patient safety seeks to minimize risks associated with healthcare, requiring current information based on high-quality evidence and an assessment of associated damages. It is urgent to include patient safety training in higher education programs. Objectives: To map the evidence on training programs in patient safety; adapt and validate tools like the Tool Kit-SText for health professionals in Portugal, and identify factors influencing patient safety literacy. Methods: A literature review was conducted, along with the adaptation and validation of questionnaires, and a quantitative study to assess patient safety literacy. Results: Training programs vary in content and approach but emphasize evidence-based practices and risk management. Despite efforts, significant gaps in patient safety literacy still exist. Conclusion: The research highlights the need for specific programs that improve patient safety literacy, essential for enhancing risk management and the quality of healthcare services.
ca
dc.format.extent
178 p.
ca
dc.language.iso
por
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
seguretat del pacient
ca
dc.subject
literacia
ca
dc.subject
guia multiprofessional
ca
dc.subject
seguridad del paciente
ca
dc.subject
alfabetización
ca
dc.subject
guía multiprofesional
ca
dc.subject
patient safety
ca
dc.subject
literacy
ca
dc.subject
multiprofessional guide
ca
dc.subject.other
Ciències de la salut
ca
dc.title
Literacia dos profissionais de saúde em segurança dos cuidados e impacto da implementação do Multi-professional Guide
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
ca
dc.subject.udc
3
ca
dc.contributor.authoremail
catarina.f.amaral@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Da Cruz Sequeira, Carlos Alberto
dc.contributor.codirector
Albacar Riobóo, Núria
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI Catarina Sofia Paiva Fonseca Gomes Freitas Amaral.pdf

9.980Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)