Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
Aquesta tesi investiga les relacions entre estils de vida materns, marcadors de risc cardiometabòlic durant l'embaràs i el creixement fetal. A diferència d'estudis anteriors, centrats en marcadors cardiometabòlics individuals, com glucosa, lípids i pressió arterial, aquest estudi analitza una puntuació global de risc cardiometabòlic compost (RCC), l'impacte de la paritat sobre la resistència a la insulina (RI) a l'inici de l'embaràs, i com els marcadors cardiometabòlics materns afecten el creixement del nounat. La investigació inclou tres articles amb dades de l'estudi ECLIPSES de dones embarassades sanes durant el primer (T1) i tercer (T3) trimestre. Es van recollir dades demogràfiques, ginecològiques, antropomètriques, d'estil de vida, dietètics i bioquímiques. Es van utilitzar regressions lineals i logístiques per examinar les associacions entre factors prenatals i marcadors cardiometabòlics materns, i el seu impacte en el pes i la circumferència cefàlica en néixer. Com a resultat, el RCC a T1 es va associar positivament amb el sobrepès/obesitat matern i negativament amb nivells educatius alts i activitat física. Aquestes tendències van continuar a T3, on un guany del pes gestacional insuficient i una classe social alta es van associar amb un menor RCC. La paritat va augmentar la RI a T1, amb dones multipares mostrant nivells més alts d'insulina i index HOMA-IR. El sobrepès/ obesitat va amplificar el risc de RI. Triglicèrids elevats a T1 es van associar amb més pes en néixer, i nivells alts de colesterol LDL van augmentar el risc de nounats grans.
Esta tesis investiga las relaciones entre estilos de vida maternos, marcadores de riesgo cardiometabólico durante el embarazo y el crecimiento fetal. A diferencia de estudios anteriores, centrados en marcadores cardiometabólico individuales como glucosa, lípidos y presión arterial, este estudio analiza un puntaje de riesgo cardiometabólico compuesto (RCC), el impacto de la paridad sobre la resistencia a la insulina (RI) al inicio del embarazo y cómo los marcadores cardiometabólicos maternos afectan el tamaño del neonato. 4 La investigación incluye tres artículos con datos del estudio ECLIPSES de mujeres embarazadas sanas, durante el primer (T1) y tercer (T3) trimestres. Se recogieron datos demográficos, ginecológicos, antropométricos, de estilo de vida, dietéticos y bioquímicos. Se utilizaron regresiones lineales y logísticas para examinar las asociaciones entre factores prenatales y marcadores cardiometabólicos maternos, y su impacto en el peso y la circunferencia cefálica al nacer. Como resultado, el RCC en T1 se asoció positivamente con el sobrepeso/obesidad materno y negativamente con niveles educativos altos y actividad física. Estas tendencias continuaron en T3, donde una ganancia de peso gestacional insuficiente y una clase social alta se asociaron con un menor RCC.
This dissertation explores the complex relationships between maternal lifestyle behaviors, cardiometabolic risk markers during pregnancy, and fetal growth. Unlike previous research focused on individual risk factors like glucose, lipids, and blood pressure, this study examines a composite cardiometabolic risk score (CCRs), the impact of parity on early-pregnancy insulin resistance (IR), and how maternal cardiometabolic markers affect infant size. The research includes three articles based on data from the ECLIPSES study, involving healthy pregnant women during the first (T1) and third (T3) trimesters. It collected demographic, gynecological, anthropometric, lifestyle, dietary, and biochemical data. Multivariable-adjusted linear and logistic regression analyses were used to examine associations between prenatal factors and maternal cardiometabolic markers and their impact on fetal growth indicators like birth weight and head circumference. A positive association was found between the T1 CCRs and maternal overweight/obesity, while higher education levels and physical activity were negatively associated. These trends continued into T3, with insufficient gestational weight gain and higher social class linked to lower CCRs. Higher parity significantly affected IR, with multiparous women showing increased insulin levels and a higher HOMA-IR index. Overweight/obesity further amplified these risks.
Embaràs; Marcadors Cardiometabolic; Nounat; Embarazo; Marcadores Cardiometabolic; Recién Nacido; Pregnancy; Cardiometabolic markers; Newborns
612 - Physiology; 618 - Gynaecology. Obstetrics; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.