El maltractament a la infància: efectes en el risc a experiències psicòtiques i a la revictimització per violència de gènere

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social
dc.contributor.author
Camarasa Tamargo, Ainoa
dc.date.accessioned
2024-10-22T07:53:12Z
dc.date.available
2024-10-22T07:53:12Z
dc.date.issued
2024-09-06
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692363
dc.description.abstract
Les experiències vitals estressants i les vivències traumàtiques associades al maltractament, augmenten la probabilitat de desenvolupar pertorbacions en la salut de les persones, particularment trastorns crònics. Diferents factors de risc i resiliència modulen aquesta relació. L'objectiu d'aquesta tesi doctoral va ser observar com es relacionen aquests factors amb altres variables com seria la revictimització i les experiències psicòtiques en diferents grups. D'aquesta manera es va poder explorar els factors individuals i es va veure com aquests modulaven altres com la personalitat o els estils d'afrontament. En l'estudi 1 l'objectiu va ser conèixer millor el mecanisme pel qual el trauma impacta sobre les experiències de tipus psicòtic en població no clínica. Es va estudiar el rol mediador de factors psicosocials de risc, esdeveniments vitals estressants recents i estils d'afrontament, en la relació entre trauma i experiències psicòtiques. La mostra va ser formada per 292 estudiants universitaris (edat 18-28). En l'estudi 2 es va investigar si el maltractament infantil i certs trets patològics de la personalitat es podien associar a un major risc de revictimització per múltiples parelles en dones víctimes de violència de gènere. 46 dones amb sentencia ferma van ser contactades per via del Departament de Justícia de Catalunya. Tant el maltractament infantil, el perfeccionisme com a tret de personalitat, el trauma infantil, l'abús emocional i la negligència emocional s'associen a major revictimització. En la mateixa línia es mostrava que l'efecte del trauma sobre les experiències psicòtiques era donat tant directament com indirectament. Els resultats suggereixen la importància de treballar les estratègies per reduir l'estrès i el trauma, i millorar els mecanismes d'afrontament com a elements crucials per la prevenció i tractament.
ca
dc.description.abstract
Las experiencias vitales estresantes y las vivencias traumáticas asociadas al maltrato, aumentan la probabilidad de desarrollar perturbaciones en la salud de las personas, particularmente trastornos crónicos. Diferentes factores de riesgo y resiliencia modulan esta relación. El objetivo de esta tesis doctoral fue observar cómo se relacionan estos factores con otras variables como sería la revictimización y las experiencias psicóticas en distintos grupos. De esta forma se pudo explorar los factores individuales y se vio cómo estos modulaban otros como la personalidad o los estilos de afrontamiento. En el estudio 1, el objetivo fue conocer mejor el mecanismo por el que el trauma impacta sobre las experiencias de tipo psicótico en población no clínica. Se estudió el rol mediador de factores psicosociales de riesgo, eventos vitales estresantes recientes y estilos de afrontamiento, en la relación entre trauma y experiencias psicóticas. La muestra fue formada por 292 estudiantes universitarios (edad 18-28). En el estudio 2 se investigó si el maltrato infantil y ciertos rasgos patológicos de la personalidad podían asociarse a un mayor riesgo de revictimización por múltiples parejas en mujeres víctimas de violencia de género. 46 mujeres con sentencia firme fueron contactadas por vía del Departamento de Justicia de Catalunya. Tanto el maltrato infantil, el perfeccionismo como rasgo de personalidad, el trauma infantil, el abuso emocional y la negligencia emocional se asocian a mayor revictimización. En la misma línea se mostraba que el efecto del trauma sobre las experiencias psicóticas era dado tanto directa como indirectamente. Los resultados sugieren la importancia de trabajar las estrategias para reducir el estrés y el trauma, y mejorar los mecanismos de afrontamiento como elementos cruciales para la prevención y el tratamiento.
ca
dc.description.abstract
Stressful life experiences and traumatic experiences associated with abuse to experiences, increase the likelihood of developing disturbances in the health of people, particularly chronic disorders. Different risk and resilience factors modulate this relationship. The aim of this doctoral thesis was to observe how these factors relate to other variables such as revictimization and psychotic experiences in different groups. In this way it was possible to explore individual factors and see how these modulate others such as personality or coping styles. In study 1, the aim was to better understand the mechanism by which trauma impacts psychotic-type experiences in a non-clinical population. We studied the mediating role of psychosocial risk factors, recent stressful life events and coping styles, in the relationship between trauma and psychotic experiences. The sample consisted of 292 university students (age 18-28). Study 2 investigated whether childhood maltreatment and certain pathological personality traits could be associated with an increased risk of revictimization by multiple partners in female victims of gender-based violence. 46 women with a final sentence were contacted by the Department of Justice of Catalonia. Both childhood maltreatment, perfectionism as a personality trait, childhood trauma, emotional abuse, and emotional neglect are associated with greater revictimization. In the same line, it was shown that the effect of trauma on psychotic experiences was given both directly and indirectly. The results suggest the importance of working on strategies to reduce stress and trauma, and improve coping mechanisms as crucial elements for prevention and treatment.
ca
dc.format.extent
155 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Factores de riscs
ca
dc.subject
Maltractament infantil
ca
dc.subject
Trauma
ca
dc.subject
Factores de riesgos
ca
dc.subject
Maltrato infantil
ca
dc.subject
Risk factors
ca
dc.subject
Child abuse
ca
dc.subject.other
Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics
ca
dc.title
El maltractament a la infància: efectes en el risc a experiències psicòtiques i a la revictimització per violència de gènere
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
ca
dc.contributor.director
March Llanes, Jaume
dc.contributor.director
Moya Higueras, Jorge
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

Tact1de1.pdf

3.117Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)