dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
dc.contributor.author
Galán Palomares, Laura
dc.date.accessioned
2024-11-04T10:13:25Z
dc.date.issued
2024-07-26
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692434
dc.description.abstract
Aquesta tesi, titulada "Els revestiments de marbre en el territori de la Provincia Hispania Citerior Tarraconensis: materials, models i tallers a través de l'estudi dels sectilia i altres decoracions parietals i pavimentals des del segle I al V d. C.", examina el fenomen del marbre en la decoració arquitectònica dins dels paràmetres cronològics i geogràfics daus.
Gairebé trenta anys després de la publicació de la monografia de Pérez Olmedo, els avanços tant en la recerca arqueològica com en la arqueometria han conduït a noves direccions i interpretacions. Aquests avanços han reformulat molts dels conceptes teòrics i metodològics prèviament assumits per a caracteritzar aquests tipus de revestiments. El provocat una revaluació de tals obres coordinant dos camps principals d'anàlisis: l'estudi de les fonts arqueològiques i l'anàlisi de les relacions comercials.
Aquests nous horitzons han obligat a crear una nova i completa sèrie d'eines per a desenvolupar un estudi ampli que inclogui no sols sectilia, sinó també altres revestiments de marbre que no poden atribuir-se a aquesta tècnica, els quals també representen una figura important en el comerç, treball i ús del marbre per a l'ornamentació arquitectònica.
Per tant, s'ha formulat un enfocament actualitzat dels revestiments marmoris ornamentals a la Provincia Tarraconensis, desenvolupant noves metodologies per a abordar contextos complexos. Així, ha estat possible obtenir dades noves i completes sobre la distribució temporal i espacial, tallers i materials involucrats en l'ornamentació arquitectònica d'aquest territori provincial.
En resum, la qual cosa aquí es presenta és un enfocament multidisciplinari d'un element de la història de l'art romà, basat en un estudi multifocal. Encara que limitat a una àrea específica, la intenció és clara: aprofundir en el coneixement de l'ús i difusió del marmor a Hispania, entenent-ho com un vehicle de transmissió d'idees, estatus social i vincles polítics.
ca
dc.description.abstract
Esta tesis, titulada "Los revestimientos de mármol en el territorio de la Provincia Hispania Citerior Tarraconensis: materiales, modelos y talleres a través del estudio de sectilia y otras decoraciones parietales y pavimentales desde el siglo I al V d.C.", examina el fenómeno del mármol en la decoración arquitectónica dentro de los parámetros cronológicos y geográficos dados.
Casi treinta años después de la publicación de la monografía de Pérez Olmedo, los avances tanto en la investigación arqueológica como en la arqueometría han conducido a nuevas direcciones e interpretaciones. Estos avances han reformulado muchos de los conceptos teóricos y metodológicos previamente asumidos para caracterizar estos tipos de revestimientos. Lo provocado una revaluación de tales obras coordinando dos campos principales de análisis: el estudio de las fuentes arqueológicas y el análisis de las relaciones comerciales.
Estos nuevos horizontes han obligado a crear una nueva y completa serie de herramientas para desarrollar un estudio amplio que incluya no solo sectilia, sino también otros revestimientos de mármol que no pueden atribuirse a esta técnica, los cuales también representan una figura importante en el comercio, trabajo y uso del mármol para la ornamentación arquitectónica.
Por lo tanto, se ha formulado un enfoque actualizado de los revestimientos marmóreos ornamentales en la Provincia Tarraconensis, desarrollando nuevas metodologías para abordar contextos complejos. Así, ha sido posible obtener datos nuevos y completos sobre la distribución temporal y espacial, talleres y materiales involucrados en la ornamentación arquitectónica de este territorio provincial.
En resumen, lo que aquí se presenta es un enfoque multidisciplinario de un elemento de la historia del arte romano, basado en un estudio multifocal. Aunque limitado a un área específica, la intención es clara: profundizar en el conocimiento del uso y difusión del marmor en Hispania, entendiéndolo como un vehículo de transmisión de ideas, estatus social y vínculos políticos.
ca
dc.description.abstract
This dissertation, entitled "The marble coverings in the territory of the Provincia Hispania Citerior Tarraconensis: materials, models and workshops through the study of sectilia and other wall and floor decorations from the 1st to the 5th centuries AD", examines the phenomenon of marble through architectural decoration within the chronological and geographical parameters given.
Almost thirty years after the publication of Pérez Olmedo's monograph, advances in both archaeological and archaeometric research have led to new directions and interpretations. These advances have reshaped many of the theoretical and methodological concepts previously assumed to characterize these types of decorative revetments. They have made it necessary to re-evaluate such works by coordinating two main fields of analysis: the study of archaeological sources and the analysis of commercial relations.
These new horizons have obliged us to create a new, comprehensive toolbox to develop a broad study that includes not only sectilia, but also other marble revetments that cannot be attributed to this technique, which also represent an important figure in the trade, work and use of marble for architectural ornamentation.
Therefore, it has been formulated an updated approach to the ornamental marmor revetments in the Provincia Tarraconensis. In addition, it has been developed new methodologies to deal with complex contexts. It has thus been possible to obtain new and complete data on the temporal and spatial distribution, workshops and materials involved in the architectural ornamentation of this provincial territory.
In short, what is presented here is a multidisciplinary approach to an element of Roman art history, based on a multifocal study. Although limited to a specific area, the intention is clear: to deepen knowledge of the use and diffusion of marble in the Iberian Peninsula, understanding it as a vehicle for the transmission of ideas, social status and political ties.
ca
dc.format.extent
1141 p.
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Revestiments marmoris
ca
dc.subject
Hispania Tarraconensis
ca
dc.subject
Revestimientos marmóreos
ca
dc.subject
Marble revestments
ca
dc.subject.other
Arts i humanitats
ca
dc.title
Los revestimientos marmóreos en el territorio de la Provincia Hispania Citerior Tarraconensis: materiales, modelos y talleres a partir de los sectilia y otras decoraciones pavimentales y parietales
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Gutierrez Garcia-Moreno, Ana
dc.contributor.director
Soler Huertas, Begoña
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2026-07-26T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess