Incidencia en el nivel de adherencia a la actividad física en estudiantes de básica mediante acciones extraprogramáticas y utilización de redes sociales: el caso de una escuela pública de Arica-Chile

Author

Adasme Ossandón, Angello

Director

Arco Bravo, Isabel del

Mercadé-Melé, Pere

Date of defense

2024-09-25

Pages

323 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Ciències de l'Educació

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Educació, Societat i Qualitat de Vida

Abstract

La investigació busca promoure l'Activitat Física (AF) en estudiants de 10 a 14 anys en el context de la pandèmia per COVID-19. Es combinen activitats extraescolars i xarxes socials (XSS) per fomentar l'AF i millorar la salut. L'estudi, realitzat en una escola pública a Arica, Xile, involucra 75 estudiants i segueix un disseny en tres fases: diagnòstic, intervenció i avaluacions finals. S'avalua la composició corporal i el rendiment físic, comparant un grup amb intervenció sincrònica (Exp-1), un altre amb intervenció asincrònica (Exp-2) i un grup de control. Els resultats mostren millores significatives en les proves físiques i l'índex de massa corporal (IMC) dels grups intervinguts. A més, l'anàlisi qualitativa revela que els estudiants valoren el suport dels professors d'Educació Física i prefereixen utilitzar XSS per mantenir-se actius. Les intervencions són efectives per promoure l'AF i millorar la salut dels estudiants.


La investigación busca promover la Actividad Física (AF) en estudiantes de 10 a 14 años en el contexto de la pandemia por COVID-19. Se combinan actividades extraprogramáticas y redes sociales (RRSS) para fomentar la AF y mejorar la salud. El estudio, realizado en una escuela pública en Arica, Chile, involucra a 75 estudiantes y sigue un diseño en tres fases: diagnóstico, intervención y evaluaciones finales. Se evalúan la composición corporal y el rendimiento físico, comparando un grupo con intervención sincrónica (Exp-1), otro con intervención asincrónica (Exp-2) y un grupo de control. Los resultados muestran mejoras significativas en las pruebas físicas y el índice de masa corporal (IMC) de los grupos intervenidos. Además, el análisis cualitativo revela que los estudiantes valoran el apoyo de los profesores de Educación Física y prefieren usar RRSS para mantenerse activos. Las intervenciones son efectivas para promover la AF y mejorar la salud de los estudiantes.


The research aims to promote Physical Activity (PA) among students aged 10 to 14 in the context of the COVID-19 pandemic. Extracurricular activities and social media (SM) are combined to encourage PA and improve health. The study, conducted in a public school in Arica, Chile, involves 75 students and follows a three-phase design: diagnosis, intervention, and final evaluations. Body composition and physical performance are assessed, comparing a group with synchronous intervention (Exp-1), another with asynchronous intervention (Exp-2), and a control group. The results show significant improvements in physical tests and body mass index (BMI) in the intervened groups. Additionally, the qualitative analysis reveals that students value the support of Physical Education teachers and prefer using SM to stay active. The interventions are effective in promoting PA and improving students' health.

Keywords

Activitat física; Activitats extraprogramàtiques; Xarxes socials; Actividad física; Actividades extra programáticas; Redes sociales; Physical Activity; Extracurricular Activities; Social Networks

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Cinema. Theatre. Dance. Games. Sport

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Taao1de1.pdf

14.84Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)