Desenvolupament i validació d'eines per a l'avaluació del consum alimentari

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
dc.contributor.author
de las Heras Delgado, Sara
dc.date.accessioned
2024-11-14T11:09:06Z
dc.date.issued
2024-09-30
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692535
dc.description.abstract
Les eines de valoració del consum alimentari són crucials per a estudis epidemiològics. A Espanya, hi ha una falta d'eines per a avaluar el consum alimentari en nens, només existeixen tres qüestionaris de freqüència de consum d'aliments validats i presenten limitacions. La indústria alimentària ha respost als canvis en la demanda amb nous productes, especialment begudes i alternatives vegetals, el perfil nutricional (PN) de les quals i grau de processament han estat poc estudiats. Eines com Nutri-Score i sistemes de classificació com a NOVA avaluen la qualitat nutricional i el processament d'aquests productes. L'objectiu principal d'aquesta Tesi és desenvolupar eines per a avaluar el consum alimentari i analitzar el PN i el grau de processament d'alternatives vegetals i begudes, utilitzant l'algorisme original i actualitzat de Nutri-Score. En l'estudi COME-kids, es va validar un qüestionari de freqüència de consum d'aliments i begudes (CFCAB) per a nens de 3-11 anys, demostrant eficàcia i validesa en la classificació d'ingestes de nutrients i grups d'aliments comparat amb mètodes de referència. L'anàlisi del PN i grau de processament d'alternatives vegetals va mostrar que tenen un millor PN que els seus homòlegs animals, encara que alternatives al formatge, peix i carn són més processades i amb perfil nutricional més pobre. L'anàlisi del PN de begudes va mostrar que l'actualització de l'algorisme Nutri-Score discrimina millor entre batuts, begudes edulcorades i vegetals. Gràcies a la penalització del sucre i edulcorants i benefici al contingut de proteïnes que millora la classificació de begudes vegetals. En conclusió, aquesta Tesi destaca la importància d'eines validades per a avaluar el consum alimentari infantil i la necessitat de bases de dades de composició d'aliments específiques. Aquestes eines poden influir en polítiques alimentàries, guies alimentàries i la reformulació de productes cap a opcions més saludables.
ca
dc.description.abstract
Las herramientas de valoración del consumo alimentario son cruciales para estudios epidemiológicos. En España, hay una falta de herramientas para evaluar el consumo alimentario en niños, solo existen tres cuestionarios de frecuencia de consumo de alimentos validados y presentan limitaciones. La industria alimentaria ha respondido a cambios en la demanda con nuevos productos, especialmente bebidas y alternativas vegetales, cuyo perfil nutricional (PN) y grado de procesamiento han sido poco estudiados. Herramientas como Nutri-Score y sistemas de clasificación como NOVA evalúan la calidad nutricional y el procesamiento de estos productos. El objetivo principal de esta Tesis es desarrollar herramientas para evaluar el consumo alimentario y analizar el PN y el grado de procesamiento de alternativas vegetales y bebidas, utilizando el algoritmo original y actualizado de Nutri-Score. En el estudio COME-kids, se validó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos y bebidas (CFCAB) para niños de 3-11 años, demostrando eficacia y validez en la clasificación de ingestas de nutrientes y grupos de alimentos comparado con métodos de referencia. El análisis del PN y grado de procesamiento de alternativas vegetales mostró que tienen un mejor PN que sus homólogos animales, aunque alternativas al queso, pescado y carne son más procesadas y con perfil nutricional más pobre. El análisis del PN de bebidas mostró que la actualización del algoritmo Nutri-Score discrimina mejor entre batidos, bebidas edulcoradas y vegetales. Gracias a la penalización del azúcar y edulcorantes y beneficio al contenido de proteínas, mejora la clasificación de bebidas vegetales. En conclusión, esta Tesis destaca la importancia de herramientas validadas para evaluar el consumo alimentario infantil y la necesidad de bases de datos de composición de alimentos específicas. Estas herramientas pueden influir en políticas alimentarias, guías alimentarias y la reformulación de productos hacia opciones más saludables.
ca
dc.description.abstract
Assessment tools for dietary intake are crucial for epidemiological studies. In Spain, there is a lack of tools to evaluate dietary intake in children, with only three validated food frequency questionnaires, all of which have limitations. The food industry has responded to changes in demand with new products, especially beverages and plant-based alternatives, whose nutritional profile and degree of processing have been little studied. Tools like Nutri-Score and classification systems like NOVA evaluate the nutritional quality and processing of these products. The objective of this Thesis is to develop tools to evaluate dietary intake and analyze the nutritional profile (NP) and degree of processing of plant-based alternatives and beverages, using the original and updated Nutri-Score algorithm. In the COME-kids study, a food and beverage frequency questionnaire (F&B-FQ) for children aged 3-11 years was validated, demonstrating effectiveness and validity in classifying nutrient intakes and food groups compared to reference methods. The analysis of the NP and degree of processing of plant-based alternatives showed that they have a better NP than their animal counterparts, although cheese, fish, and meat alternatives are more processed and have a poorer nutritional profile. The analysis of the NP of beverages showed that the updated Nutri-Score algorithm better discriminates between milkshakes, sweetened beverages, and plant-based beverages. Thanks to the penalization of sugar and sweeteners, it improves the classification of plant-based beverages, benefiting their protein content. In conclusion, this Thesis highlights the importance of validated tools to evaluate children's dietary intake and the need for specific food composition databases. These tools can influence food policies, dietary guidelines, and product reformulation towards healthier options.
ca
dc.format.extent
177 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Consum alimentari
ca
dc.subject
Perfil nutricional
ca
dc.subject
Grau de processament
ca
dc.subject
Consumo alimentario
ca
dc.subject
Grado de procesamiento
ca
dc.subject
Dietary assessment
ca
dc.subject
Nutrient profile
ca
dc.subject
Processing degree
ca
dc.subject.other
Ciències de la salut
ca
dc.title
Desenvolupament i validació d'eines per a l'avaluació del consum alimentari
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
ca
dc.subject.udc
663/664
ca
dc.contributor.authoremail
sara.delasheras@estudiants.urv.cat
ca
dc.contributor.director
Babio Sánchez, Nancy Elvira
dc.contributor.director
Shyam, Sangeetha
dc.contributor.codirector
Babio Sánchez, Nancy Elvira
dc.contributor.codirector
Salas Salvadó, Jorge
dc.contributor.tutor
Babio Sánchez, Nancy Elvira
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2026-09-30T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 30-09-2026

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)