Impacte de les plataformes digitals a l’educació primària catalana

dc.contributor.author
González Mingot, Sandra
dc.date.accessioned
2024-11-26T13:11:41Z
dc.date.issued
2024-10-11
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692604
dc.description.abstract
La digitalització de l’educació ha experimentat un impuls accelerat en els darrers anys. Aquest augment de tecnologia a les aules implica una necessitat creixent de recerca no només sobre la presència i els efectes de les plataformes sobre l’alumnat, els docents i les escoles, sinó també sobre les dinàmiques polítiques i econòmiques de la indústria de la tecnologia educativa. De la mateixa manera, és essencial considerar les implicacions, transformacions i controvèrsies que el seu ús comporta com a catalitzadores de valors socials, amb la conseqüent configuració de nous rols, actors, sistemes de governança i control que suposen una nova forma d’entendre i imaginar els sistemes educatius. Aquesta tesi pretén, així, contribuir a l’estudi general de la digitalització de l’educació mitjançant l’anàlisi de la presència de les plataformes digitals en l’educació primària, les influències i l’impacte que generen, segons la perspectiva del professorat, en el context català. L’estructura del compendi d’articles permet emfatitzar el sentit global i íntegre del fenomen de la digitalització en l’educació escolar com a fil conductor des d’una perspectiva crítica (Feenberg, 2005), amb un disseny metodològic mixt seqüencial que presenta i analitza les peculiaritats de cada esfera. Aquesta perspectiva manté una visió global que parteix del mapeig de les plataformes a les escoles i la identificació de l’ecosistema digital. Es va desgranant i concretant amb l’anàlisi de les implicacions en fenòmens com l’ús de les dades, els nous rols del professorat en les xarxes socials i les relacions amb la privatització i la comercialització de l’educació fins a la intervenció pràctica que pretén generar un canvi en el professorat. Mitjançant la discussió conjunta dels resultats de cada una de les esferes, l’estudi mostra que les plataformes digitals han tingut un impacte sobre l’ètica pedagògica, social, econòmica i ambiental de l’educació catalana. Les col·laboracions público-privades naturalitzades, el lideratge dels Bigtech, la mercantilització oculta de dades o el baix nivell de conscienciació del professorat davant dels riscos emergents de l’ús de les plataformes, són alguns dels arguments presentats i que requereixen noves formes de repensar l’educació digital, amb una mirada més justa i sostenible. La tesi finalitza amb l’exposició de les principals conclusions que responen a les preguntes inicials plantejades, les limitacions i futures línies d’investigació que poden derivar d’aquest projecte.
ca
dc.description.abstract
La digitalización de la educación ha experimentado un impulso acelerado en los últimos años. Este aumento de tecnología en las aulas comporta una necesidad creciente de investigación no sólo sobre la presencia y los efectos de las plataformas sobre el alumnado, los docentes y las escuelas, sino también sobre las dinámicas políticas y económicas de la industria de la tecnología educativa. Del mismo modo, es esencial considerar las implicaciones, transformaciones y controversias que su uso comporta, como catalizadores de valores sociales, con la consecuente configuración de nuevos roles, actores y sistemas de gobernanza y control que suponen una nueva forma de entender e imaginar los sistemas educativos. Esta tesis pretende, así, contribuir al estudio general de la digitalización de la educación mediante el análisis de la presencia de las plataformas digitales en la educación primaria, las influencias y el impacto que generan, según la perspectiva del profesorado, en el contexto catalán. La estructura del compendio de artículos permite enfatizar el sentido global e íntegro del fenómeno de la digitalización en la educación escolar como hilo conductor desde una perspectiva crítica (Feenberg, 2005), con un diseño metodológico mixto secuencial que presenta y analiza las peculiaridades de cada esfera. Esta perspectiva mantiene una visión global que parte del mapeo de las plataformas en las escuelas y la identificación del ecosistema digital. Se va desgranando y concretando con el análisis de las implicaciones en fenómenos como el uso de los datos, los nuevos roles del profesorado en las redes sociales y las relaciones con la privatización y comercialización de la educación hasta la intervención práctica que pretende generar un cambio en el profesorado desde una perspectiva ética y sostenible. Mediante la discusión conjunta de los resultados de cada una de las esferas, el estudio muestra que las plataformas digitales han tenido un impacto sobre ética pedagógica, social, económica y ambiental de la educación catalana. Las colaboraciones público-privadas naturalizadas, el lideraje de los Bigtech, la mercantilización oculta de datos o el bajo nivel de concienciación del profesorado frente a los riesgos emergentes, son algunos de los argumentos presentados y que requieren nuevas formas de repensar la educación digital, desde una mirada más justa y sostenible. La tesis finaliza con la exposición de las principales conclusiones que responden a las preguntas iniciales planteadas, las limitaciones y futuras líneas de investigación que pueden derivarse de este proyecto.
ca
dc.description.abstract
The digitalization of education has experienced an accelerated impulse in recent years. This increase in technology in classrooms involves a growing need for research not only on the presence and effects of platforms on students, teachers and schools, but also on the political and economic dynamics of the educational technology industry. Likewise, it is essential to consider the implications, transformations and controversies that their use entails, as catalysts of social values, with the consequent configuration of new roles, actors, systems of governance and control that represents a new way of understanding and imagining educational systems. Thus, this thesis aims to contribute to the general study of the digitalization of education by analyzing the presence of digital platforms in primary education, the influences and the impact they generate, according to the perspective of teachers, in the Catalan context. The structure of the compendium of articles allows us to emphasize the global and full meaning of the phenomenon of digitalization in school education as a common thread from a critical perspective (Feenberg, 2005), with a sequential mixed methodological design that presents and analyzes the peculiarities of each sphere. This perspective maintains a global vision that begins with the mapping of platforms in schools and the identification of the digital ecosystem. It is broken down and concretized with the analysis of the implications in apparently external phenomena such as the use of data, the new roles of teachers in social networks and the relationships with the privatization and commercialization of education until the practical intervention that aims to generate a change in teaching staff. Through the joint discussion of the results of each of the spheres, the study shows that digital platforms had an impact on the pedagogical, social, economic and environmental ethics of Catalan education. Naturalized public-private collaborations, the leadership of Bigtech, the hidden commercialization of data or the low level of awareness of teachers regarding emerging risks of platforms’ use, are some of the arguments presented and that require new ways of rethinking digital education, from a fairer and more sustainable view. The thesis ends with the presentation of the main conclusions that respond to the initial questions posed, the limitations and future lines of research that can be derived from this project.
ca
dc.format.extent
224 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Educació primària
ca
dc.subject
Professorat
ca
dc.subject
Plataformes digitals educatives
ca
dc.subject
Tecnoètica educativa
ca
dc.subject
Educación primaria
ca
dc.subject
Profesorado
ca
dc.subject
Plataformas digitales educativas
ca
dc.subject
Tecnoética educativa
ca
dc.subject
Primary education
ca
dc.subject
Teachers
ca
dc.subject
Educational digital platforms
ca
dc.subject
Educational technoethics
ca
dc.subject.other
Didàctica i Organització Escolar
ca
dc.title
Impacte de les plataformes digitals a l’educació primària catalana
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
ca
dc.contributor.director
Marín, Victoria I.
dc.contributor.tutor
Carrera, Xavier
dc.embargo.terms
12 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-10-11T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 11-10-2025

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)