Estudi de condicions i restriccions per a l'ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques a l'escola multigrau

Author

Esteve Frigola, Sònia

Director

Barquero i Farràs, Berta

Domingo Peñafiel, Laura

Tutor

Barquero i Farràs, Berta

Date of defense

2024-07-29

Pages

948 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat d'Educació

Abstract

[cat] Aquesta recerca es focalitza en l'ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques en l'etapa de primària, concretament a les aules multigrau. Les especificitats d'aquest tipus d'aules creen contextos institucionals força diferents, on s'usen models pedagògics i didàctics que difereixen força del de les aules amb l'alumnat organitzats per curs, les monograu (Lindström i Lindahl, 2011). Aquest tipus d'institucions educatives són sovint molt diverses, i estableixen condicions molt diferents per a l' ensenyament de les matemàtiques, la qual cosa provoca que no hi hagi resultats gaire comparables. Per aquest motiu, la nostra investigació s'inicia amb una recerca sistemàtica per saber quins són aquells temes més investigats en relació amb l' ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques a les aules multigrau, quins són els objectius i resultats es reporten i quines condicions i restriccions es detecten. Posteriorment, s'aprofundeix en l'estudi de les condicions i restriccions per a l'ensenyament de les matemàtiques a les aules multigrau a partir dels resultats d'un qüestionari, administrat a 82 docents d'escoles multigrau, on se'ls va demanar quines són les dificultats i problemes que afronten en relació amb l'ensenyament de les matemàtiques en pràctica professional. El marc teòric de referència adoptat és el de la Teoria Antropològica del Didàctic (TAD), d'acord amb el que s'utilitzen algunes de les eines desenvolupades dins d'aquest marc de recerca, com per exemple les nocions de praxeologies matemàtiques i didàctiques i dels nivells de codeterminació matemàtic-didàctica. Amb el objectiu d'estudiar les característiques de les organitzacions matemàtiques (OM) i s'ha escollit una escola multigrau com a estudi de cas, en la qual s' han recollit, observat i analitzat diferents dades empíriques (propostes didàctiques, llibres, observació de sessions, entrevistes docents, entre d'altres) en un estudi qualitatiu, de tipus exploratori i descriptiu-interpretatiu per comprendre millor les pràctiques educatives en l àrea de matemàtiques. L'escola analitzada és una escola multigrau per decisió, és a dir, tot i que l'escola té prou alumnes per tenir aules formades per alumnes d'un sol curs, a cada aula hi ha alumnes de els dos cursos d'un mateix cicle. Els resultats evidencien el predomini d' OM molt rígides i poc articulades, amb dificultats per donar resposta a la situació multigrau a l'aula, i unes OD molt directives i principalment empiristes.


[spa] Esta investigación se focaliza en la enseñanza y aprendizaje de las matemáticas en la etapa de primaria, concretamente en las aulas multigrado. Las especificidades de este tipo de aulas crean contextos institucionales bastante diferentes, donde se usan modelos pedagógicos y didácticos que difieren bastante del de las aulas con el alumnado organizados por curso, las monogrado (Lindström y Lindahl, 2011). Este tipo de instituciones educativas son a menudo muy diversas, y establecen condiciones muy diferentes para la enseñanza de las matemáticas, lo que provoca que no haya resultados demasiado comparables. Por este motivo, nuestra investigación se inicia con una búsqueda sistemática para saber cuáles son aquellos temas más investigados en relación con la enseñanza y aprendizaje de las matemáticas en las aulas multigrado, cuáles son los objetivos y resultados se reportan y qué condiciones y restricciones se detectan. Posteriormente, se profundiza en el estudio de las condiciones y restricciones para la enseñanza de las matemáticas en las aulas multigrado a partir de los resultados de un cuestionario, administrado a 82 docentes de escuelas multigrado, donde se les pidió cuáles son las dificultades y problemas que afrontan en relación con la enseñanza de las matemáticas en su práctica profesional. El marco teórico de referencia adoptado es el de la Teoría Antropológica de lo Didáctico (TAD), de acuerdo con el que se utilizan algunas de las herramientas desarrolladas dentro de este marco de investigación, como por ejemplo las nociones de praxeologías matemáticas y didácticas y de los niveles de codeterminación matemático-didáctica. Con el objetivo de estudiar las características de las organizaciones matemáticas (OM) y didácticas (OD), se ha escogido una escuela multigrado como estudio de caso, en la que se han recogido, observado y analizado diferentes datos empíricos (propuestas didácticas, libros, observación de sesiones, entrevistas a docentes, entre otros) en un estudio cualitativo, de tipo exploratorio y descriptivo-interpretativo para comprender mejor las prácticas educativas en el área de matemáticas. La escuela analizada es una escuela multigrado por decisión, es decir, aunque la escuela tiene suficientes alumnos para tener aulas formadas por alumnos de un solo curso, en cada aula hay alumnos de los dos cursos de uno mismo ciclo. Los resultados evidencian el predominio de OM muy rígidas y poco articuladas, con dificultades para dar respuesta a la situación multigrado en el aula, y unas OD muy directivas y principalmente empiristes.

Keywords

Educació primària; Educación primaria; Primary education; Didàctica de la matemàtica; Didáctica de las matemáticas; Mathematics teaching methods; Ensenyament multigrau; Grupos multigrado; Multigraded classes

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Note

Programa de Doctorat en Didàctica de les Ciències, les Llengües, les Arts i les Humanitats

Documents

This document contains embargoed files until 2025-01-29

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)