Complejidad de la oferta comercial en líneas de producción de automóviles: Análisis del Segmento 2 en la fábrica de SEAT Martorell

Autor/a

Álvarez Martínez, Sergio

Director/a

Rom Rodríguez, José Antonio

Tutor/a

Rom Rodríguez, José Antonio

Data de defensa

2024-11-18

Pàgines

169 p.



Departament/Institut

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Resum

La indústria tradicional de l'automòbil de combustió es troba en una fase d'eminent maduresa, divisant ja l'entrada de diferents productes (o també serveis) substitutius, com pot ser l'aparició del vehicle elèctric o noves formes de mobilitat urbana. En virtut d'aquesta maduresa, les marques competeixen entre si a nivell global intentant diferenciar-se personalitzant l'oferta. És per aquesta raó que la comunicació amb el client es produeix d' una manera multicanal i s' ofereixen multitud de possibles opcions de configuració per als diferents productes, permetent a l' usuari actuar com a prosumer i participar fins i tot en el disseny del producte. Aquesta estratègia té un efecte directe en l'organització dels centres d'assemblatge i en la pròpia línia de producció de vehicles, ja que l'eficiència en la gestió d'aquesta i de la cadena de subministrament de les peces necessàries per instal·lar els diferents opcionals, és una font d'avantatge competitiu per als diferents fabricants. El propòsit d' aquesta tesi doctoral és investigar la correlació entre el nivell de personalització de l' automòbil i el seu impacte en les línies de producció en el cas concret del Segment 2 de SEAT Martorell, trobant un òptim que permeti maximitzar la rendibilitat per opcional oferint el màxim nivell de personalització al client.


La industria tradicional del automóvil de combustión se encuentra en una fase de eminente madurez, divisando ya la entrada de distintos productos (o también servicios) sustitutivos, como puede ser la aparición del vehículo eléctrico o nuevas formas de movilidad urbana. En virtud de esta madurez, las marcas compiten entre sí a nivel global intentando diferenciarse personalizando la oferta. Es por esta razón que la comunicación con el cliente se produce de una manera multicanal y se ofrecen multitud de posibles opciones de configuración para los distintos productos, permitiendo al usuario actuar como prosumer y participar incluso en el diseño del producto. Esta estrategia tiene un efecto directo en la organización de los centros de ensamblaje y en la propia línea de producción de vehículos, ya que la eficiencia en la gestión de ésta y de la cadena de suministro de las piezas necesarias para instalar los distintos opcionales, es una fuente de ventaja competitiva para los distintos fabricantes. El propósito de la presente tesis doctoral es investigar la correlación entre el nivel de personalización del automóvil y su impacto en las líneas de producción en el caso concreto del Segmento 2 de SEAT Martorell, encontrando un óptimo que permita maximizar la rentabilidad por opcional ofreciendo el máximo nivel de personalización al cliente.


The traditional combustion car industry is in a phase of eminent maturity, already seeing the entry of different substitute products (or services), such as the emergence of electric vehicles or new forms of urban mobility. By virtue of this maturity, brands compete globally by trying to differentiate themselves by personalizing their offer. For this reason, communication with the customer takes place in a multi-channel manner and a multitude of possible configuration options are offered for the different products, allowing the user to act as a prosumer and even participate in the design of the product. This strategy has a direct effect on the organization of the assembly centers and on the vehicle production line itself, since the efficiency in the management of the latter and of the supply chain of the parts needed to install the different options is a source of competitive advantage for the different manufacturers. The purpose of this doctoral thesis is to investigate the correlation between the level of car customization and its impact on the production lines in the specific case of SEAT Martorell's Segment 2, finding an optimum that allows maximizing the profitability per option by offering the maximum level of customization to the customer.

Paraules clau

Oferta Comercial; Automoción; Automoció; Marketing de producto

Matèries

339 - Comerç. Relacions econòmiques internacionals. Economia mundial. Màrqueting; 62 - Enginyeria. Tecnologia; 625 - Enginyeria del transport terrestre

Àrea de coneixement

Enginyeria, indústria i construcció

Documents

Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 18-11-2025

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)