Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia
La present tesi té el propòsit de dissenyar i implementar un sistema de detecció i anàlisi de reconeixement d'emocions dels alumnes a l'aula. Recollir informació útil per al docent que ajudi a la millora dels processos d'ensenyament-aprenentatge, en un context i moment, on la complexitat de les aules i la necessitat de personalització de l'aprenentatge són més evidents. Els estudis portats a terme en en el context d'un centre de secundària, han permès explorar com el reconeixement d'emocions pot tenir un impacte positiu en els processos d'ensenyament-aprenentatg. Mostrant que les emocions hi juguen un paper distingit, ajudant al docent a repensar i redirigir la metodologia, i, estratègies d'aula a partir de la millora de la presa de decisions docents; proporcionant una línia d'investigació innovadora en educació. Per una banda, reafirma la importància de les emocions en els processos d'aprenentatge, i per una altra, obre una porta en el context de les aules intel·ligents, on la tecnologia permet donar informació al docent, per a la millora de la presa de decisions i dels processos d'ensenyament.
La presente tesis tiene el propósito de diseñar e implementar un sistema de detección y análisis de reconocimiento de emociones de los alumnos en el aula. Recoger información útil para el docente que ayude a la mejora de los procesos de enseñanza-aprendizaje, en un contexto y momento, en los que la complejidad de las aulas y la necesidad de personalización del aprendizaje son más evidentes. Los estudios llevados a cabo en el contexto de un centro de secundaria, han permitido explorar cómo el reconocimiento de emociones puede tener un impacto positivo en los procesos de enseñanza-aprendizaje. Mostrando que las emociones juegan un papel distinguido, ayudando al docente a repensar y redirigir la metodología, y estrategias de aula a partir de la mejora de la toma de decisiones docentes; proporcionando una línea de investigación innovadora en educación. Por un lado, reafirma la importancia de las emociones en los procesos de aprendizaje, y por otro, abre una puerta en el contexto de las aulas inteligentes, donde la tecnología permite dar información al docente, para la mejora de la toma de decisiones y de los procesos de enseñanza. Suggeriments
The purpose of this thesis is to design and implement a system for the detection and analysis of student emotion recognition in the classroom. Collect useful information for the teacher to help improve teaching-learning processes, in a context and time, where the complexity of classrooms and the need for personalization of learning are more evident. The studies carried out in the context of a secondary school have allowed us to explore how the recognition of emotions can have a positive impact on teaching-learning processes. Showing that emotions play a distinguished role, helping the teacher to rethink and redirect the methodology, and classroom strategies based on the improvement of teacher decision-making; providing a line of innovative research in education. On the one hand, it reaffirms the importance of emotions in learning processes, and on the other, it opens a door in the context of smart classrooms, where technology allows information to be given to the teacher, for the improvement of decision-making and teaching processes.
reconeixement d'emocions; aula intel·ligent; ensenyament-aprenentatge; reconocimiento de emociones; aula inteligente; enseñanza-aprendizaje; emotion recognition; smart classroom; teaching-learning
004 - Computer science; 159.9 - Psychology; 62 - Engineering
Ciències
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Departament de Pedagogia [134]