Impacte de la Vacunació VPH en la Població Femenina Jove de les Terres de l'Ebre: Estudi Observacional i Comunitari de Cohort de Dones entre 15 i 40 anys

Author

Colomé Ceballos, Lara

Director

Fernández Sáez, José

Clua Espuny, Josep Lluís

Pla Farnós, Maria Jesús

Date of defense

2024-10-11

Pages

145 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La infecció pel Virus del Papil·loma Humà (VPH) és una qüestió complexa, amb alta càrrega de malaltia, que habitualment afecta a dones joves. El 55% dels 194 estats membres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han implementat la vacuna, sobretot a les regions d'Amèrica i Europa. En menys de 10 anys, les nacions d’alta renda han aconseguit una taxa d’introducció del 80%, mentre que les nacions de baixa renda tenen un ritme més lent amb només el 41% introduït fins al 2019. Pel que fa a la resolució espontània de la infecció del VPH, hi ha diversos factors que poden facilitar la persistència: el genotip viral, l’estat d’immunitat de l’hoste, la càrrega viral, el tabaquisme, una paritat elevada i la co-infecció amb altres microorganismes com el Virus d’Herpes Simple o la Chlamydia trachomatis. Entre els co-factors que condicionen la progressió de la infecció del VPH, són coneguts i demostrats el tabaquisme, l’ús de contraceptius hormonals i la paritat, però n’hi ha d’altres, que estan en estudi com són: el paper de la microbiota vaginal en la progressió/aclariment del VPH, així com les respostes immunitàries locals i sistèmiques de l’hoste. Els diferents patògens que infecten el tracte genital inferior poden co-existir i crear una lesió conjunta de forma crònica. La cervicitis crònica és un factor de risc per a desenvolupar càncer de cèrvix. L’any 2020 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publicava el seu document “Estratègia mundial per accelerar l'eliminació del càncer de coll uterí com a problema de salut pública”, on proposava la visió d'un món en què el càncer de coll uterí deixi de ser considerat un problema de salut pública. Plantejava un model matemàtic en el qual l’objectiu final fos una taxa d'incidència llindar de 4 per 100.000 dones-any de càncer de cèrvix. Per tal d’assolir aquest objectiu, plantejava les següents metes: 90-70-90 per al 2030. Aquestes metes consisteixen en tres iniciatives que cal assolir per part dels països per a l’any 2030: que el 90% de les nenes totalment vacunades amb la vacuna contra el VPH abans de complir els 15 anys; que el 70% de les dones cribrades mitjançant una prova d'alta precisió abans dels 35 anys i una altra vegada abans dels 45 anys; i que el 90% de les dones diagnosticades amb càncer de coll uterí (lesions precanceroses i càncers invasius) rebin tractament.


Objectives: 1) To determine the HPV vaccination coverage rate in women aged 15 to 40 years, and its relationship with the rate of cervical cancer and sexually transmitted disease screening tests in the study area. 2) To identify possible factors determining HPV vaccination in the Healthcare Region of Terres de l'Ebre in the study to identify subgroups at risk of not vaccinating against HPV. Methodology: two consecutive studies: 1) Multicentre, observational, retrospective cohort study conducted on women aged 15 to 40 in the Terres de l'Ebre region from January 1st, 2020, to December 31st, 2021. (Article 1). 2) Multicentre, observational, retrospective, and community-based case-control study conducted on women aged 15 to 40 in the Terres de l'Ebre region, with data available from January 1st, 2020, to December 31st, 2022. (Article 2). Conclusions: A population of women aged 15 to 40 years with a complete vaccination coverage rate for HPV of 17.4% has been described. This vaccination coverage rate showed statistically significant differences between regions (16.6%–24.5%), primary healthcare teams (15.5%–24.3%), and age groups (56.7% for those aged 15–19 years and 3.8% for those aged 35–40 years). The highest vaccination coverage rate was obtained in the Terra Alta region with the highest aging index, the lowest percentage of the target population for HPV, and the lowest population density per square kilometre. Barriers to accessibility in HPV vaccination have been identified: age (OR 0.68, 95% CI 0.63–0.72, p <0.001) and immigrant origin (OR 0.21, 95% CI 0.10–0.42, p <0.001), determining a decrease in the probability of vaccination against HPV. The determination of HPV PCR (OR 7.40, 95% CI 2.50–21.88, p <0.001) has been identified as a promoting factor for HPV vaccination.

Keywords

Vacunació; Papilomavirus; Cérvix; Vacunación; Vaccination

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine; 618 - Gynaecology. Obstetrics

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Lara Colomé Ceballos.pdf

10.74Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)