Essays on Urban Economics

Autor/a

Gómez Hernández, Luz Yadira

Director/a

Sanchis-Guarner Herrero, Maria Rosa

García López, Miquel-Àngel

Tutor/a

García López, Miquel-Àngel

Data de defensa

2024-09-13

Pàgines

145 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Economia Aplicada

Resum

Aquesta tesi doctoral explora l'impacte del transport públic urbà en els preus de l'habitatge i la pobresa multidimensional, els efectes de les millores en la capacitat de les carreteres en els nivells de trànsit, la població i l'ocupació, i els efectes de les sequeres en la productivitat dins d'entorns de producció espacialment concentrats. Per estudiar aquests fenòmens interconnectats s'utilitza la perspectiva de l'economia urbana, centrant-se tant en el Sud Global com en el Nord Global. Donada la diferent maduresa dels processos urbans i espacials en ambdues regions, aquesta investigació pot ajudar a informar polítiques per millorar la productivitat, reduir les desigualtats i promoure el desenvolupament sostenible. El capítol 1 explica la motivació i resumeix el contingut i les principals contribucions de cada capítol. El capítol 2 analitza l'impacte que va tenir l'accessibilitat a dos sistemes de transport de mitjana capacitat (MCTS) en els preus de l'habitatge a Medellín, Colòmbia. Troba un efecte negatiu d'un sistema d'autobusos ràpids (BRT) i un efecte positiu del tramvia. A més, cap dels sistemes va influir en la propietat de cotxes i motocicletes ni en la percepció de la qualitat i cobertura del transport públic als seus barris. El capítol 3 estudia l'efecte d'un sistema de transport públic urbà en la pobresa multidimensional, cercant entendre qui es beneficia de la implementació d'un BRT a Cartagena, Colòmbia. Els resultats mostren una reducció en l'Índex de Pobresa Multidimensional a causa de la implementació del sistema, més pronunciada per als grups més vulnerables. No obstant això, les persones amb els nivells més alts de pobresa tenen dificultats per accedir a aquests beneficis, ja que l'impacte disminueix ràpidament més enllà del percentil 80 de pobresa. El capítol 4 se centra en els efectes de les millores en la capacitat de les carreteres, proporcionant un marc teòric basat en Anas (2024) i evidència mitjançant una forma reduïda que, malgrat l'elasticitat positiva dels quilòmetres de vehicles recorreguts respecte a la capacitat de les carreteres, augmentar la capacitat de les autopistes pot tenir efectes positius associats amb el creixement de la població i l'ocupació. El capítol 5 examina els efectes de la sequera en la productivitat agrícola dins d'un entorn que s'ha tornat més concentrat espacialment. Les troballes mostren un efecte positiu de la sequera en diferents mesures de productivitat de la terra. La intuïció darrere d'aquests resultats és que les adaptacions relacionades amb la tecnologia i l'assignació estratègica de recursos són fonamentals en l'evolució del sector agrícola de Califòrnia i han influït en la productivitat de la terra. L'últim capítol conclou i proporciona recomanacions polítiques i vies per a futures investigacions.


Esta tesis doctoral explora el impacto del transporte público urbano en los precios de vivienda y la pobreza multidimensional, los efectos de incrementos en la capacidad de las carreteras en los niveles de tráfico, población y empleo, y los efectos de las sequías en la productividad dentro de entornos de producción espacialmente concentrados. Para estudiar estos fenómenos interconectados, utiliza la lente de la economía urbana, enfocándose tanto en el Sur Global como en el Norte Global. Dada la diferente madurez de los procesos urbanos y espaciales en ambas regiones, esta investigación puede ayudar a informar políticas para mejorar la productividad, reducir las desigualdades y promover el desarrollo sostenible. El Capítulo 1 explica la motivación y resume el contenido y las principales contribuciones de cada capítulo. El Capítulo 2 analiza el impacto que tuvo la accesibilidad a dos sistemas de transporte de mediana capacidad (MCTS) en los precios de vivienda en Medellín, Colombia. Encuentra un efecto negativo de un sistema de tránsito rápido de autobuses (BRT) y un efecto positivo del tranvía. Además, ninguno de los sistemas influyó en la tenencia de automóviles y motocicletas ni en la percepción de la calidad y cobertura del transporte público en sus vecindarios. El Capítulo 3 estudia el efecto de un sistema de transporte público urbano en la pobreza multidimensional, buscando entender quiénes se benefician de la implementación de un BRT en Cartagena, Colombia. Los resultados muestran una reducción en el Índice de Pobreza Multidimensional debido a la implementación del BRT, más pronunciada para los grupos más vulnerables. Sin embargo, las personas con los niveles más altos de pobreza tienen dificultades para acceder a estos beneficios, pues el impacto disminuye rápidamente a partir del percentil 80 de pobreza. El Capítulo 4 se centra en los efectos de las mejoras en la capacidad de las carreteras, proporcionando un marco teórico basado en Anas (2024) y evidencia empírica para mostrar que, a pesar de la elasticidad positiva de los kilómetros recorridos por vehículos con respecto a la capacidad de las carreteras, aumentar la capacidad de las autopistas puede tener efectos positivos asociados con el crecimiento de la población y el empleo. El Capítulo 5 examina los efectos de la sequía en la productividad agrícola en un contexto de producción espacialmente concentrada. Los resultados muestran un efecto positivo de la sequía en diferentes medidas de productividad de la tierra. La intuición detrás de estos hallazgos es que las adaptaciones relacionadas con la tecnología y la asignación estratégica de recursos son fundamentales en la evolución del sector agrícola de California y han influido en la productividad de la tierra. El último capítulo concluye y proporciona recomendaciones políticas y vías para futuras investigaciones.


This dissertation explores the impact of urban public transportation on housing prices and multidimensional poverty, the effects of road capacity improvements on traffic levels, population, and employment, and the effects of droughts on productivity within spatially concentrated production settings. To study these interconnected phenomena, it uses the lens of urban economics, focusing on both the Global South and the Global North. Given the different maturity of urban and spatial processes in both regions, this research can help inform policies to enhance productivity, reduce inequalities, and promote sustainable development. Chapter 1 explains the motivation and summarizes each chapter's content and main contributions. Chapter 2 analyzes the impact that accessibility to two medium-capacity transportation systems (MCTS) had on housing prices in Medellín, Colombia. It finds a negative effect of a bus rapid transit (BRT) system and a positive effect of the tramway. Furthermore, neither of the systems influenced the ownership of cars and motorcycles or the perception of the quality and coverage of public transportation in their neighborhoods. Chapter 3 studies the effect of an urban public transportation system on multidimensional poverty, seeking to understand who benefits from the implementation of a BRT in Cartagena, Colombia. The results show a reduction in the Multidimensional Poverty Index due to the implementation of the system, which is more pronounced for the most vulnerable groups. However, people with the highest levels of poverty have difficulties accessing these benefits, as the impact drops rapidly beyond the 80th percentile of poverty. Chapter 4 focuses on the effects of road capacity improvements, providing a theoretical framework based on Anas (2024) and reduced-form evidence to show that despite the positive elasticity of vehicle kilometers traveled to road capacity, adding capacity to highways can have positive effects associated with the growth of population and employment. Chapter 5 examines the effects of drought on agricultural productivity within a setting that has become more spatially concentrated. The findings show a positive effect of drought on different measures of land productivity. The intuition behind these results is that adaptations related to technology and strategic resource allocation are pivotal in the evolution of California’s agricultural sector and have influenced land productivity. The final chapter concludes and provides policy recommendations and avenues for future research.

Paraules clau

Economia urbana; Urban economics; Economía urbana

Matèries

33 - Economia

Àrea de coneixement

Ciències Socials

Documents

lygh1de1.pdf

16.78Mb

 

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)