Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
El present treball analitza el procés nacionalitzador català i la seva dinàmica pròpia a partir de l’enfocament metodològic i evolució dels estudis sobre els fenòmens nacionals i els nacionalismes. En aquesta tesi s’ha tractat d’incorporar la visió de la nació com una relació social —la nacionalització— en la que hi entra en interacció la idea de nacional catalana amb la població —els catalans i catalanes—. En aquest marc, hi ha juguen un paper determinant des de les aportacions de la història cultural, a la història social així com altres parts d‘història contextual del pensament polític. Tot plegat, es recorre en ordre cronològic, de 1901 a 1931, i emprant la biografia d’un dels protagonistes d’aquest procés de nacionalització, Gabriel Alomar, com a eix vertebrador on es recús una història multidisciplinar.
El presente trabajo analiza el proceso nacionalizador catalán y su propia dinámica a partir del enfoque metodológico y evolución de los estudios sobre los fenómenos nacionales y los nacionalismos. En esta tesis se ha tratado de incorporar la visión de la nación como una relación social -la nacionalización- en la que entra en interacción la idea de nación catalana con la población -los catalanes y catalanas-. En este marco, juegan un papel determinante desde las aportaciones de la historia cultural, a la historia social así como otras partes de historia contextual del pensamiento político. Todo ello, se recorre en orden cronológico, de 1901 a 1931, y empleando la biografía de uno de los protagonistas de este proceso de nacionalización, Gabriel Alomar, como eje vertebrador en el que se recorre a una historia multidisciplinar.
This work analyzes the Catalan nation-building process and its own dynamics based on the methodological approach and evolution of studies on national phenomena and nationalisms. This thesis tries to incorporate the vision of the nation as a social relationship —nationalization— in which the idea of the Catalan nation comes into relation with the population —the Catalans—. In this framework, play a decisive role the introduction of cultural history, to social history as well as other parts of the contextual history of political thought. Everything is covered in chronological order, from 1901 to 1931, using the biography of one of the protagonists of this nationalization process, Gabriel Alomar, as the axis on which a multidisciplinary history is drawn.
Alomar; Nacionalització; Nation-building; Nacionalización; Catalanisme; Catalanism; Catalanismo
94 - General history and by country
Ciències Humanes