Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Geografia
Les zones marines a tot el món són espais cada cop més disputats on es desenvolupen diversos interessos i activitats que requereixen marcs de govern i planificació sòlids que incorporin diversos valors i visions per a un futur sostenible. Aquesta tesi aborda les complexitats de la planificació marina i costanera mitjançant estudis de casos en una comunitat costanera remota al nord-est d'Islàndia i un santuari transfronterer per a mamífers marins al Mediterrani entre Itàlia, França i el Principat de Mònaco. La investigació posa de manifest les pluralitats de valors i els horitzons de gestió per a una planificació marina eficaç, especialment en els contextos del turisme global i la conservació de mamífers marins amb un focus en els cetacis. Els objectius principals de la investigació se centren a identificar i definir els valors que els actors locals consideren importants per a la futura planificació marina i costanera, explorar com els valors dels turistes internacionals i els coneixements de comportament poden informar la gestió ètica del turisme i dilucidar els valors dels actors institucionals i empresarials implicats en el mar. activitats. Abordar aquests aspectes emfatitza la necessitat d'un marc de valoració que advoqui per un enfocament holístic que inclogui aspectes socioculturals i ecològics, així com dimensions contextualment destacades. Els resultats empírics d'entrevistes qualitatives revelen un espectre divers de valors, com ara el valor d'un ecosistema saludable, la sostenibilitat turística, el benestar de les balenes i la cooperació i la gestió coordinada a través de les fronteres. Això s'alinea amb les demandes contemporànies de règims de gestió més inclusius i equitatius, sobretot tenint en compte la recent legislació de planificació marina d'Islàndia i les discussions en curs sobre les eines de gestió basades en l'àrea. La investigació posa de manifest el paper crític de la justícia processal en la MSP, especialment a l'Àrtic, on encara estan sorgint iniciatives de planificació marina. En examinar els valors de les comunitats locals i els turistes a Húsavík, aquest estudi contribueix tant als àmbits teòric com pràctic de MSP, posant èmfasi en la interconnexió de les dimensions humanes i no humanes dins dels sistemes socioecològics. L'estudi del Santuari Pelagos per a mamífers marins emfatitza encara més la importància dels valors i pràctiques institucionals i empresarials en règims marins. Aquesta tesi avança vies per a sistemes de governança transformadors que donen suport a la preservació i regeneració dels hàbitats marins i un enfocament que inclou valors essencials per aconseguir resultats sostenibles i justos en la governança marina.
Las áreas marinas en todo el mundo son espacios cada vez más disputados donde tienen lugar diversos intereses y actividades que requieren marcos sólidos de gobernanza y planificación que incorporen diversos valores y visiones para futuros sostenibles. Esta disertación aborda las complejidades de la planificación marina y costera a través de estudios de caso en una comunidad costera remota en el noreste de Islandia y un santuario transfronterizo para mamíferos marinos en el Mediterráneo entre Italia, Francia y el Principado de Mónaco. La investigación destaca las pluralidades de valor y los horizontes de gestión para una planificación marina eficaz, especialmente en los contextos del turismo global y la conservación de los mamíferos marinos con especial atención a los cetáceos. Los principales objetivos de la investigación se centran en identificar y definir los valores que los actores locales consideran importantes para la futura planificación marina y costera, explorar cómo los valores y las ideas de comportamiento de los turistas internacionales pueden informar la gestión ética del turismo y dilucidar los valores de las partes interesadas institucionales y comerciales involucradas en el turismo marino. actividades. Abordar estos aspectos enfatiza la necesidad de un marco de valoración que abogue por un enfoque holístico que incluya aspectos socioculturales y ecológicos, así como dimensiones contextualmente destacadas. Los hallazgos empíricos de entrevistas cualitativas revelan un espectro diverso de valores, incluido el valor de un ecosistema saludable, la sostenibilidad del turismo, el bienestar de las ballenas y la cooperación y la gestión coordinada a través de fronteras. Esto se alinea con los llamados contemporáneos para regímenes de gestión más inclusivos y equitativos, particularmente considerando la reciente legislación de planificación marina de Islandia y las discusiones en curso sobre herramientas de gestión basadas en áreas. La investigación destaca el papel fundamental de la justicia procesal en la PEM, especialmente en el Ártico, donde aún están surgiendo iniciativas de planificación marina. Al examinar los valores de las comunidades locales y de los turistas en Húsavík, este estudio contribuye tanto al ámbito teórico como al práctico de la PEM, enfatizando la interconexión de las dimensiones humanas y no humanas dentro de los sistemas socioecológicos. El estudio del Santuario de Mamíferos Marinos de Pelagos enfatiza aún más la importancia de los valores y prácticas institucionales y comerciales en los regímenes marinos. Esta tesis avanza vías para sistemas de gobernanza transformadores que apoyen la preservación y regeneración de los hábitats marinos y un enfoque inclusivo de valores esencial para lograr resultados sostenibles y justos en la gobernanza marina.
Marine areas worldwide are increasingly contested spaces where various interests and activities take place necessitating robust governance and planning frameworks that incorporate diverse values and visions for sustainable futures. This dissertation addresses the complexities of marine and coastal planning through case studies in a remote coastal community in Northeastern Iceland and a transboundary sanctuary for marine mammals in the Mediterranean between Italy, France and the Principality of Monaco. The research highlights value pluralities and management horizons for effective marine planning, especially in the contexts of global tourism and marine mammal conservation with a focus on cetaceans. The primary research objectives focus on identifying and defining the values that local actors consider important for future marine and coastal planning, exploring how international tourists' values and behavioral insights can inform ethical tourism management, and elucidating the values of institutional and business stakeholders involved in marine activities. Addressing these aspects emphasizes the need for a valuation framework that advocates for a holistic approach including socio-cultural and ecological aspects as well as contextually salient dimensions. Empirical findings from qualitative interviews reveal a diverse spectrum of values, including the value of a healthy ecosystem, tourism sustainability, the well-being of whales, and cooperation and coordinated management across borders. This aligns with contemporary calls for more inclusive and equitable management regimes, particularly considering Iceland's recent marine planning legislation and ongoing discussions about area-based management tools. The research highlights the critical role of procedural justice in MSP, especially in the Arctic, where marine planning initiatives are still emerging. By examining the values of local communities and tourists in Húsavík, this study contributes to both the theoretical and practical realms of MSP, emphasizing the interconnectedness of human and nonhuman dimensions within socio-ecological systems. The study of the Pelagos Sanctuary for Marine Mammals further emphasizes the importance of institutional and business values and practices in marine regimes. This dissertation advances avenues for transformative governance systems that support the preservation and regeneration of marine habitats and value-inclusive approach essential for achieving sustainable and just outcomes in marine governance.
Marí; Ocean; Marino; Mare
504 - Ciències del medi ambient
Ciències Socials