Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Arqueologia Clàssica
L’estudi que presentem és una revisió dels resultats de la recerca arqueològica feta a la ciutat romana de Baetulo dels darrers 100 anys. El nostre propòsit és aprofundir en el coneixement de la ciutat tenint molt present el territori que l’envolta, de la qual se’n genera una relació d’interdependència que la manté viva. Així doncs, hem incorporat també en aquest treball els suburbia. L’estudi pretén ser un compendi del coneixement actual sobre Baetulo des de les primeres ocupacions prefundacionals d’època republicana, al segle II ANE, fins a la fi de la ciutat antiga, al segle VI DNE, quan s’inicia un buit d’evidències arqueològiques fins al període alt medieval entorn de l’església de Sancte Marie Bitulona. Per poder estudiar la ciutat de Baetulo al llarg d’aquests anys, s’ha fet una revisió de tota la documentació arqueològica existent, publicada i inèdita, provinent de diferents fonts registrals. Amb les dades recopilades, s’ha creat el projecte BAETULO-SIG que permet arxivar en un entorn SIG (Sistema d’Informació Geogràfica), una planimetria i les principals dades dels resultats de les intervencions arqueològiques realitzades a l’àrea marcada per l’àmbit d’estudi al llarg de quasi cent anys. El resultat final engloba la informació procedent de dues bases de dades, la primera amb 147 registres recollides a l’inventari d’intervencions arqueològiques, i la segona amb 464 unitats constructives. Aquestes darreres coincideixen amb el nombre d’elements planimètrics que configuren el nostre projecte cartogràfic. Un cop creat el projecte, s’ha analitzat totes les dades des de tres variables diferents, encara que complementaries entre elles. L’anàlisi topogràfica, de la qual ha resultat un model digital terrestre de la ciutat i el seu territori immediat, així com l’adaptació al terreny. L’anàlisi espacial i tipològica, que ha permès una aproximació detallada dels edificis, l’ocupació i l’ordenació de la ciutat. I finalment, l’anàlisi històrica, que mostra l’evolució de la ciutat al llarg d’aquests vuit segles.
El estudio que presentamos es una revisión de los resultados de la investigación arqueológica realizada en la ciudad romana de Baetulo durante la última centuria. Nuestro propósito es profundizar en el conocimiento de la ciudad y el territorio que la rodea, del cual se genera una relación de interdependencia indiscutible. En consecuencia, hemos incorporado también el estudio de los suburbia. El estudio anhela ser un compendio del conocimiento actual sobre Baetulo desde las primeras ocupaciones prefundacionales de época republicana, en el siglo II ANE, hasta el fin de la ciudad antigua, en el siglo VI DNE. Momento en el cual se inicia un vacío de evidencias arqueológicas hasta el período alto medieval en torno a la iglesia de Sancte Marie Bitulona. Para estudiar la ciudad de Baetulo a lo largo de estos años, se revisó toda la documentación arqueológica existente, publicada e inédita, procedente de diferentes fuentes registrales. Con estos datos, se creó el proyecto BAETULO-SIG que permite archivar en un entorno SIG (Sistema de Información Geográfica), una planimetría y los principales datos procedentes de los resultados de las intervenciones arqueológicas realizadas en el área marcada por el marco de estudio a lo largo de casi cien años. El resultado final engloba la información procedente de dos bases de datos, la primera con 147 registros recogidos en el inventario de intervenciones arqueológicas, y la segunda con 464 unidades constructivas. Estas últimas coinciden con el número de unidades situadas en la planimetría que configura nuestro proyecto cartográfico. Una vez creado el proyecto, se han analizado todos los datos desde tres variables, aunque complementarias entre sí. El análisis topográfico, del que ha resultado un modelo digital terrestre de la ciudad y de su territorio inmediato, así como la adaptación al terreno. El análisis espacial y tipológico, que ha permitido una aproximación detallada de la urbanización, los edificios, la ocupación y la ordenación de la ciudad. Finalmente, el análisis histórico, que muestra la evolución de la ciudad a lo largo de estos ocho siglos.
The present study is a review of archaeological research results from archaeological field works carried out in Baetulo Roman city. The purpose of this thesis is to collect the actual data of the Roman city into a single work. Furthermore, the nearest territory, it is also taken in consideration as an important area from which a relationship of interdependence is generated. In addition, we have also included the suburia. The study aims to be a compendium of the current knowledge about Baetulo from the first pre-foundational occupations of the Republican era, in the 2nd century BC, to the end of the late antiquity, in the 6th century AD. At the end, there is a lack of archaeological evidence until early middle age with a small population around Sancte Marie Bitulona. However, to be able to study Baetulo through these years, we reviewed all the existing archaeological records, published and unpublished, provided from different archaeological and historical sources. With the data collected, the BAETULO-SIG project has been created which allows archiving in a GIS (Geographic Information System), an urban plan with the main data of archaeological interventions conducted in our delimitated area. The project includes information from two databases, the first with 147 records collected from urban archaeological excavation, and the second with 464 construction units. Consequently, these are the number of cartographic elements in the project. Finally, the project was finished, all the data were analysed from three different factors, although complementary to each other. The topographical analysis, which projected a digital terrain model of the city and its immediate territory and evidenced the adaptation of the urban grid to the foundation place. The spatial and typological analysis has enabled a detailed approximation of the buildings, occupation, and organization of the city. And finally, the historical analysis, which presents Baetulo transformation throughout eight centuries.
Urbanisme; Urbanism; Urbanismo; SIG; GIS; Romà; Roman; Romano
90 - Arqueologia. Prehistòria
Ciències Humanes