Influencia de la pandemia de covid-19 en los intentos autolíticos de la población adolescente

Author

Gracia Liso, Rebeca

Director

Portella Moll, Maria J., 1975-

Montalvo Aguirrezabala, Itziar

Palao Vidal, Diego J.

Tutor

Palao Vidal, Diego J.

Date of defense

2024-10-25

Pages

146 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psiquiatria

Abstract

Introducció: La pandèmia de COVID-19 ha afectat negativament la salut mental de la població, sent els adolescents especialment vulnerables a les mesures d'aïllament social, el que ha portat a un augment de problemes de salut mental i d'intents autolítics (IA). Objectiu: Analitzar si la pandèmia de COVID-19 ha generat canvis en els IA dels adolescents, tant en la freqüència, en el perfil psiquiàtric, com en la distribució temporal dels mateixos en relació amb el calendari escolar. Metodologia: Es va realitzar una anàlisi retrospectiva dels IA entre març de 2019 i febrer de 2021 utilitzant dades del Codi Risc Suïcidi de Catalunya. A més, es van dur a terme dos estudis observacionals analítics amb els adolescents atesos per IA a l'Hospital Parc Taulí durant el mateix període. Resultats: Durant l'any de la pandèmia de COVID-19, es va observar un increment dels IA entre noies adolescents a Catalunya en comparació amb l'any anterior. Hi va haver un canvi en el perfil psiquiàtric d'aquests adolescents, amb més diagnòstics de depressió i ansietat i menys antecedents psiquiàtrics previs a l'intent. La majoria dels IA van ocórrer a l'inici del període escolar després de mesos de confinament. Els factors de risc identificats en aquest període van incloure factors desencadenants socials, menor edat i símptomes depressius. Conclusions: La pandèmia de COVID-19 i les mesures de contenció han contribuït a un augment dels IA en les noies adolescents de Catalunya, especialment a l'inici del curs escolar després de mesos de confinament, amb un canvi en el perfil psiquiàtric cap a més diagnòstics de depressió i ansietat en adolescents sense antecedents psiquiàtrics previs. A més, la falta de desenvolupament d'estratègies de socialització adaptatives durant l'aïllament ha fet que el retorn a la vida social amb la tornada a les escoles es visqui com un estressor agut, desencadenant IA en els adolescents vulnerables.


Introducción: La pandemia de COVID-19 ha afectado negativamente la salud mental de la población, siendo los adolescentes especialmente vulnerables a las medidas de aislamiento social, lo que ha llevado a un aumento de problemas de salud mental y de tentativas autolíticas (TA). Objetivo: Analizar si la pandemia de COVID-19 ha generado cambios en las TA de los adolescentes, tanto en la frecuencia, en el perfil psiquiátrico, y en la distribución temporal de las mismas en relación con el calendario escolar. Metodología: Se realizó un análisis retrospectivo de las TA entre marzo de 2019 y febrero de 2021 usando datos del Código Riesgo Suicidio de Catalunya. Además, se llevaron a cabo dos estudios observacionales analíticos con los adolescentes atendidos por TA en el Hospital Parc Taulí durante el mismo período. Resultados: Durante el año de la pandemia de COVID-19, se observó un incremento en las TA entre chicas adolescentes en Catalunya en comparación con el año previo. Hubo un cambio en el perfil psiquiátrico de estos adolescentes, con más diagnósticos de depresión y ansiedad y menos antecedentes psiquiátricos previos a la tentativa. La mayoría de las TA ocurrieron al inicio del periodo escolar tras meses de confinamiento. Los factores de riesgo identificados en este periodo incluyeron factores desencadenantes sociales, menor edad y síntomas depresivos. Conclusiones: La pandemia de COVID-19 y las medidas de contención han contribuido a un aumento de las TA en las chicas adolescentes de Catalunya especialmente al inicio del curso escolar tras meses de confinamiento, con un cambio en el perfil psiquiátrico hacia más diagnósticos de depresión y ansiedad en adolescentes sin antecedentes psiquiátricos previos. Además, la falta de desarrollo de estrategias de socialización adaptativas durante el aislamiento ha hecho que el retorno a la vida social con la vuelta a las escuelas se viva como un estresor agudo, desencadenando TA en los adolescentes vulnerables.


Introduction: The COVID-19 pandemic has negatively impacted the mental health of the population, with adolescents being especially vulnerable to social isolation measures, leading to an increase in mental health problems and suicide attempts (SA). Objective: To analyze whether the COVID-19 pandemic has caused changes in adolescent SA in terms of frequency, psychiatric profile, and their temporal distribution in relation to the school calendar. Methodology: A retrospective analysis of SA was conducted between March 2019 and February 2021 using data from the Suicide Risk Code of Catalonia. Additionally, two analytical observational studies were carried out with adolescents attended for SA at the Parc Taulí Hospital during the same period. Results: During the COVID-19 pandemic year, an increase in SA among adolescent girls in Catalonia was observed compared to the previous year. There was a change in the psychiatric profile of these adolescents, with more diagnoses of depression and anxiety and fewer prior psychiatry histories before the attempt. Most SA occurred at the beginning of the school period after months of confinement. Identified risk factors during this period included social triggering factors, younger age, and depressive symptoms. Conclusions: The COVID-19 pandemic and the restrictions measures have contributed to an increase in SA among adolescent girls in Catalonia, especially at the beginning of the school year after months of confinement, with a change in the psychiatric profile towards more diagnoses of depression and anxiety in adolescents without prior psychiatry histories. Additionally, the lack of development of adaptive social and coping skills during isolation has made the return to social life with the reopening of schools an acute stressor, triggering SA in vulnerable adolescents.

Keywords

Intents de suïcidi; Suicide attempts; Intentos de suicidio; Adolescents; COVID-19; Adolescentes

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

rgl1de1.pdf

2.418Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

This item appears in the following Collection(s)