Perfiles digitales del profesorado en España: Competencia Digital Docente y uso de la tecnología

Author

Verdú Pina, María

Director

Grimalt Alvaro, Maria Del Carme

Usart Rodríguez, Mireia

Date of defense

2024-10-30

Pages

157 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

Malgrat la progressiva integració de les tecnologies digitals (TD) a les aules en les últimes dècades, encara no s'ha produït una transformació significativa del seu ús a nivell metodològic. Fins ara, poques investigacions s'han centrat en l'estudi del nivell de competència digital docent (CDD) del professorat en actiu de nivells no universitaris a Espanya, i encara menys de la relació entre aquesta competència i l'ús educatiu de les TD. L’objectiu d’aquesta tesi doctoral és realitzar un diagnòstic de la CDD del professorat d'educació infantil, primària i secundària a Espanya i l’ ús educatiu de les TD, així com estudiar la relació entre competència i ús i la possible influència d'altres variables. La metodologia utilitzada va ser de tall quantitatiu amb un disseny no experimental d'enquesta. En total, es van obtenir 1399 respostes de docents de diferents comunitats autònomes. Es va realitzar una anàlisi descriptiva i correlacional de la CDD i l'ús educatiu de les TD, així com una anàlisi de clústers per a identificar diferents perfils docents. En general, el professorat es va percebre entre els nivells mitjà i expert en les diferents dimensions de la CDD, i es va detectar un ús de les TD més freqüent per a la programació i planificació docent que per a l'ensenyament i aprenentatge amb l'alumnat. De l'anàlisi de clústers es van obtenir quatre perfils en els quals s'observa una estreta relació entre el nivell de la CDD i el tipus i freqüència d'ús de les TD. En analitzar aquests perfils segons les variables de gènere, edat, experiència i nivell educatiu de docència, es troben diferències significatives entre ells que suggereixen l'existència de diverses desigualtats. Finalment, amb base en aquests resultats, es presenten una sèrie de recomanacions per a orientar futures accions formatives dirigides al professorat en exercici.


A pesar de la progresiva integración de las tecnologías digitales (TD) en las aulas en las últimas décadas, todavía no se ha producido una transformación significativa de su uso a nivel metodológico. Hasta ahora, pocas investigaciones se han centrado en el estudio del nivel de competencia digital docente (CDD) del profesorado en activo de niveles no universitarios en España, y todavía menos de la relación entre esta competencia y el uso educativo de las TD. El objetivo de esta tesis doctoral es realizar un diagnóstico de la CDD del profesorado de infantil, primaria y secundaria en España y del uso educativo de las TD, así como estudiar la relación entre competencia y uso y la posible influencia de otras variables. La metodología utilizada fue de corte cuantitativo con un diseño no experimental de encuesta. En total, se obtuvieron 1399 respuestas de docentes de diferentes comunidades autónomas. Se realizó un análisis descriptivo y correlacional de la CDD y el uso educativo de las TD, así como un análisis de clústeres para identificar diferentes perfiles docentes. En general, el profesorado se percibió entre los niveles medio y experto en las diferentes dimensiones de la CDD, y se detectó un uso de las TD más frecuente para la programación y planificación docente que para la enseñanza y aprendizaje con el alumnado. Del análisis de clústeres se obtuvieron cuatro perfiles en los que se observa una estrecha relación entre el nivel de CDD y el tipo y frecuencia de uso de las TD. Al analizar estos perfiles según las variables de género, edad, experiencia y nivel educativo de docencia, se encuentran diferencias significativas entre ellos que sugieren la existencia de diversas desigualdades. Finalmente, con base en estos resultados, se presentan una serie de recomendaciones para orientar futuras acciones formativas dirigidas al profesorado en ejercicio.


Despite the progressive integration of digital technologies (DT) in the classrooms in recent decades, there has not yet been a significant transformation in their use at the methodological level. Until now, little research has focused on the study of the level of teacher digital competence (TDC) of practising teachers at non-university levels in Spain, and even less on the relationship between this competence and the educational use of DT. The aim of this doctoral thesis is to carry out a diagnosis of the TDC of pre-school, primary and secondary school teachers in Spain and the educational use of DT, as well as to study the relationship between competence and use and the possible influence of other variables. The methodology used was quantitative with a non-experimental survey design. In total, 1399 responses were obtained from teachers from different regions of Spain. A descriptive and correlational analysis of TDC and the educational use of DT was carried out, as well as a cluster analysis to identify different teacher profiles. Overall, teachers perceived themselves to be between intermediate and expert levels in the different dimensions of TDC, and the educational use of DT was more frequent for teaching planning than for teaching and learning with students. From the cluster analysis, four teaching profiles were obtained in which a close relationship is observed between the level of TDC and the type and frequency of use of DT. When analysing these profiles according to the variables of gender, age, teaching experience and educational level of teaching, significant differences are found between them, suggesting the existence of various inequalities. Finally, based on these results, a series of recommendations are presented to guide future training actions aimed at practising teachers.

Keywords

competència digital docent; tecnologies digitals; docents en exercici; docentes en ejercicio; teacher digital competence; digital technology; practising teachers

Subjects

37 – Education. Training. Leisure time; 372 - Kinds of school providing kindergarten and elementary education; 373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI María Verdú Pina.pdf

8.929Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)