Trayectorias laborales en ocupaciones de bajos salarios: los casos de España y Chile

Author

Zawadsky Martínez-Portillo, Jose Eduardo

Director

López-Roldán, Pedro

Tutor

López-Roldán, Pedro

Date of defense

2024-10-24

Pages

254 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Sociologia

Abstract

Aquesta investigació pretén entendre l'experiència laboral dels treballadors en ocupacions de baixos salaris. Per a això, la recerca proposa un estudi de mètodes mixts i comparatiu. La incorporació de la perspectiva quantitativa dóna compte d'una visió estructural de la pobresa laboral, mentre que la perspectiva de les trajectòries en l'etapa qualitativa té en compte l'experiència dels treballadors en ocupacions de baix salari. La perspectiva de les trajectòries laborals ens permet entendre l'experiència laboral al llarg del temps, tant en la dimensió productiva i reproductiva com des del punt de vista dels treballadors. Per la seva banda, el disseny comparatiu i l'elecció dels casos d'Espanya i Xile permeten mirar l'objecte d'estudi en dos escenaris diferents, identificant semblances i diferències, la qual cosa permet donar compte del paper mediador de la dimensió institucional de estudi de cada cas.


Esta investigación busca comprender la experiencia laboral de los trabajadores en ocupaciones de bajos salarios. Para ello, la investigación propone un estudio de métodos mixtos y comparativo. La incorporación de la perspectiva cuantitativa da cuenta de una mirada estructural de la pobreza laboral, mientras que la perspectiva de las trayectorias en la etapa cualitativa da cuenta de la experiencia de los trabajadores en ocupaciones de bajos salarios. La perspectiva de las trayectorias laborales permite comprender la experiencia laboral a lo largo del tiempo, tanto en la dimensión productiva y reproductiva como desde el punto de vista de los trabajadores. Por su parte, el diseño comparativo y la elección de los casos de España y Chile permiten mirar el objeto de estudio en dos escenarios diferentes, identificando similitudes y diferencias, lo que permite dar cuenta del papel mediador de la dimensión institucional de cada caso de estudio.


This research seeks to understand the work experience of workers in low-wage occupations. To this end, the research proposes a mixed methods and comparative study. The incorporation of the quantitative perspective accounts for a structural view of working poverty, while the perspective of the trajectories in the qualitative stage accounts for the experience of workers in low-wage occupations. The perspective of the work trajectories allows us to understand the work experience over time, both in the productive and reproductive dimensions and from the workers point of view. For its part, the comparative design and the choice of the cases of Spain and Chile allow us to look at the object of study in two different scenarios, identifying similarities and differences, which allows us to account for the mediating role of the institutional dimension of each case study.

Keywords

Trajectòries laborals; Labor trajectories; Trayectorias laborales

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Organization of labour.

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

This document contains embargoed files until 2026-10-24

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)