Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ecologia Terrestre
L'objectiu principal d'aquesta tesi és investigar les respostes de dues espècies codominants, Quercus ilex L. i Phillyrea latifolia L., en un bosc d'alzinar mediterrani a un tractament d'exclusió pluvial de 23 anys iniciat l'any 1999. En aquesta tesi, explorem les respostes de l'espècie tant a nivell de fulla com de rodal en quatre capítols, centrant-nos en els trets ecofisiològics, com ara l'activitat fotoquímica, la fluorescència de la clorofil·la, el contingut d'aigua de les fulles i els trets demogràfics, com el creixement i la supervivència, en condicions de sequera prolongada. Destaquem les intricades relacions entre aquestes variables, l'impacte de factors ambientals com la humitat del sòl i el dèficit de pressió de vapor, i les capacitats d'adaptació de l'espècie a l'estrès climàtic sostingut.
El objetivo principal de esta tesis es investigar las respuestas de dos especies codominantes, Quercus ilex L. y Phillyrea latifolia L., en un encinar mediterráneo a un tratamiento de exclusión por precipitación de 23 años iniciado en 1999. En esta tesis, exploramos las respuestas de las especies tanto a nivel de hoja como de rodal a lo largo de cuatro capítulos, centrándonos en rasgos ecofisiológicos, como la actividad fotoquímica, la fluorescencia de la clorofila, el contenido de agua en hoja y rasgos demográficos, como el crecimiento y la supervivencia, bajo condiciones de sequía prolongada. Destacamos las intrincadas relaciones entre estas variables, el impacto de factores ambientales como la humedad del suelo y el déficit de presión de vapor, y las capacidades de adaptación de las especies al estrés climático sostenido.
The main objective of this thesis is to investigate the responses of two co-dominant species, Quercus ilex L. and Phillyrea latifolia L., in a mediterranean holm oak forest to a 23-year rainfall exclusion treatment initiated in 1999. In this thesis, we explore the species’ responses at both the leaf and stand levels across four chapters, focusing on ecophysiological traits, such as photochemical activity, chlorophyll fluorescence, leaf water content and demographic traits, such as growth and survival, under prolonged drought conditions. We highlight the intricate relationships between these variables, the impact of environmental factors such as soil moisture and vapor pressure deficit, and the species’ adaptative capacities to sustained climatic stress.
Sequera; Drought; Sequía; Bosc mediterrani; Mediterranean forest; Bosque mediterráneo; Experiment a llarg termini; Long-term experiment; Experimento a largo plazo
504 - Ciències del medi ambient
Ciències Experimentals