El Relieve Escultórico de Estilo Clásico, antiguo y moderno, en el Coleccionismo Español de Época Moderna

dc.contributor.author
Garcia Martinez, Saray
dc.date.accessioned
2024-12-28T12:41:23Z
dc.date.issued
2024-11-25
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/693088
dc.description.abstract
En territori espanyol es conserven un nombre considerable de col·leccions que alberguen escultura d’estil clàssic. Aquesta escultura, generalment procedent de col·leccions italianes o del mercat amb Itàlia, és un reflex del gust i els costums de les elits socials de l’Espanya de l’època moderna. En les darreres dècades, són notables els estudis que s’han dedicat a indagar sobre aquestes col·leccions, els vincles dels seus col·leccionistes amb Itàlia i l’estudi concret de les peces. No obstant això, malgrat aquests avenços, el relleu escultòric, que forma part implícita del corpus d’escultura, ha rebut una atenció significativament menor en els estudis especialitzats. El present treball explora el paper del relleu escultòric d’estil clàssic conservat en les col·leccions de l’època moderna a Espanya. L’objectiu principal és identificar la funció, el valor i la recepció d’aquesta tipologia escultòrica dins del camp de la història de l’art. Per a això, s’ha realitzat una identificació dels relleus conservats actualment en institucions espanyoles, s’han catalogat i estudiat de manera detallada, i s’han analitzat els aspectes rellevants que permeten aprofundir en els temes proposats en els objectius. L’estudi crític consisteix en una anàlisi i interpretació de la informació sobre la procedència de les peces, per conèixer el paper d’aquestes en el mercat antiquari de l’època moderna. En segon lloc, s’ha realitzat un estudi iconogràfic dels relleus organitzat per grups temàtics, a partir dels motius i els temes, per identificar canvis i continuïtats en la representació dels temes en l’època moderna i, en conseqüència, millorar la comprensió sobre la recepció del llenguatge clàssic en espais de col·lecció o culturals. En tercer lloc, s’han examinat les dades relatives a la disposició dels relleus, així com la seva apreciació a nivell perceptiu i monetari. Aquest últim punt permet entendre millor el valor del relleu antiquari, no només des d’un punt de vista econòmic, sinó també estètic, per millorar la comprensió sobre la recepció, funció i abast del relleu escultòric. Les troballes i els resultats de l’estudi crític permeten identificar quina posició ocupa el relleu escultòric d’estil clàssic dins del mercat antiquari entre Espanya i Itàlia i les relacions diplomàtiques. Determina aquesta tipologia escultòrica com un transmissor de la fortuna de l’antiguitat en època moderna, en contextos artístics i de col·lecció, així com permet reconèixer l’apreciació i la funció del relleu dins d’un context de recepció de l’antiguitat en relació amb els espais de col·lecció i representació.
dc.description.abstract
En territorio español se conservan una suma de colecciones que albergan escultura de estilo clásico. Esta escultura, generalmente procedente de colecciones italianas o del mercado con Italia, es el signo del gusto y las costumbres de las élites sociales de la España de época moderna. En las últimas décadas, son notables los estudios que se han dedicado a indagar sobre esas colecciones, los vínculos de sus coleccionistas con Italia y el estudio concreto de las piezas. Sin embargo, a pesar de estos avances, el relieve escultórico, que forma parte implícita del corpus de escultura, ha recibido una atención significativamente menor en los estudios especializados. El presente trabajo explora el papel del relieve escultórico de estilo clásico conservado en las colecciones de época moderna en España. El objetivo principal es identificar la función, el valor y la recepción de esta tipología escultórica dentro del campo de la historia del arte. Para ello, se ha realizado una identificación de los relieves conservados actualmente en instituciones españolas, se han catalogado y estudiado de manera pormenorizada, y se ha analizado los aspectos relevantes que permiten indagar en los temas propuestos en los objetivos. El estudio crítico consiste en un análisis i interpretación de la información sobre la procedencia de las piezas, para conocer el papel de estas en el mercado anticuario de época moderna. En segundo lugar, se ha realizado un estudio iconográfico de los relieves organizado por grupos temáticos, a partir de los motivos y los temas, para identificar cambios y continuidades en la representación de los temas en época moderna y, en consecuencia, mejorar la comprensión sobre la recepción del lenguaje clásico en espacios de colección o culturales. En tercer lugar, se ha examinado los datos relativos a la disposición de los relieves, así como su apreciación a nivel perceptivo y monetario. Este último punto permite entender mejor el valor del relieve anticuario, no solo desde un punto de vista del valor económico, sino también estético, para mejorar la comprensión sobre la recepción, función y el alcance del relieve escultórico. Los hallazgos y los resultados del estudio crítico permiten identificar que posición ocupa el relieve escultórico de estilo clásico dentro del mercado anticuario entre España e Italia y las relaciones diplomáticas. Determina esta tipología escultórica como un transmisor de la fortuna de la antigüedad en época moderna, en contextos artísticos y de colección, del mismo modo que permite reconocer la apreciación y la función del relieve, dentro de un contexto de recepción de la antigüedad en relación con los espacios de colección y representación.
dc.description.abstract
In Spanish territory, there are numerous collections that house classical sculptures. These sculptures, generally originating from Italian collections or the Italian market, are indicative of the taste and customs of the social elites of modern Spain. In recent decades, significant studies have been devoted to exploring these collections, the connections of their collectors with Italy, and the detailed study of the pieces. However, despite these advancements, sculptural reliefs, which are an implicit part of the sculptural corpus, have received significantly less attention in specialized studies. The present doctoral dissertation explores the role of classical-style sculptural reliefs preserved in modern collections in Spain. The primary objective is to identify the function, value, and reception of this sculptural typology within the field of art history. To achieve this, the reliefs currently held in Spanish institutions have been identified, cataloged, and studied in detail, and key aspects have been analyzed to address the objectives of the study. The critical examination involves analyzing and interpreting information regarding the provenance of the pieces to understand their role in the modern antiquities market. Secondly, an iconographic study of the reliefs has been conducted, organized into thematic groups based on motifs and subjects, in order to identify changes and continuities in the representation of themes in modern times. This approach enhances the understanding of the reception of classical imagery in collections or cultural spaces. Thirdly, data related to the placement of the reliefs, as well as their perceptual and monetary value, have been examined. This final point provides insights into the value of ancient reliefs, not only from an economic perspective but also from an aesthetic one, thereby improving the understanding of the reception, function, and significance of sculptural reliefs. The findings of this critical study help to clarify the position of classical-style sculptural reliefs within the antiquities market between Spain and Italy, and in the context of their diplomatic relations. This sculptural typology is identified as a transmitter of the legacy of antiquity in modern times, within both artistic and collection contexts. It also highlights the appreciation and function of these reliefs in relation to spaces of collection and representation.
dc.format.extent
544 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Relleu escultòric
dc.subject
Sculptural relief
dc.subject
Relieve escultórico
dc.subject
Rilievo scultoreo
dc.subject
Estil clàssic
dc.subject
Classical style
dc.subject
Estilo clásico
dc.subject
Stilo classico
dc.subject
Col·leccionisme espanyol
dc.subject
Spanish collecting
dc.subject
Coleccionismo español
dc.subject
Collezionismo spagnolo
dc.subject.other
Ciències Humanes
dc.title
El Relieve Escultórico de Estilo Clásico, antiguo y moderno, en el Coleccionismo Español de Época Moderna
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-12-28T12:41:22Z
dc.subject.udc
7
dc.contributor.director
Claveria Nadal, Montserrat
dc.contributor.director
Cacciotti , Beatrice
dc.contributor.tutor
Claveria Nadal, Montserrat
dc.embargo.terms
24 mesos
dc.date.embargoEnd
2026-11-25T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història de l'Art i Musicologia


Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 25-11-2026

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)