Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Geologia
La combinació de mètodes qualitatius, experimentals i quantitatius fan possible la definició sedimentològica, petrofísica, estructural i modelatge geoespaial de les fàcies de la Formació Ciénaga de Oro al nord-oest de la conca Sinú San Jacinto a Colòmbia. L’anàlisi digital de roca (ADR), registres elèctrics i informació de testimonis de perforació pertanyents a 1190.9 peus del pou ANH-SSJ-La Estrella -1X i 2280 peus del pou ANH-SSJ-Nueva Esperanza-1X, son la base de l’entrenament de xarxes neuronals que defineixen la porositat i permeabilitat de la formació. De l’estudi de vint-i-una petrofàcies en ressalten els gresos nets pertanyents al front deltaic que presenta valors de densitat entre (2.05-2.58) g/cc, porositat total (16-44) % y permeabilitat amb valors superiors a 10 milidarcys. Aquestes propietats, acompanyades del tipus de roca, volum d’argila, saturació d’aigua, coll de porus i qualitat de roca representen el modelat petrofísic del jaciment amb el qual es defineix el comportament a nivell de profunditat d’intervals macroporosos, conductors, i nivells de fractures. Aquestes respostes estan directament relacionades amb els nivells de fàcies de conglomerats massius, gresos amb laminació plano paral·lela i gresos conglomeràtics, entre altres. El model geoespaial desenvolupat en profunditat, conté la informació sedimentològica, estructural i petrofísica de l’àrea entre els dos pous; amb la qual cosa s’estableix la variabilitat de les fàcies de la formació Ciénaga de Oro a una distancia menor a cinc quilòmetres. Aquest espai està plenament desenvolupat en un ambient de sedimentació de tipus deltaic, on es feu palesa la l’arquitectura deposicional de cicles deltaics sorrencs multi episòdics amalgamats (multistorey), evidenciats per la diferencia de potència de gresos en els dos pous estan separats vint quilòmetres.
La combinación de métodos cualitativos, experimentales y cuantitativos hacen posible la definición sedimentológica, petrofísica, estructural y modelamiento geoespacial de las facies de la Formación Ciénaga de Oro al noroeste de la cuenca Sinú San Jacinto en Colombia. El análisis digital de roca (ADR), registros eléctricos e información de núcleos de perforación pertenecientes a 1190.9 pies del pozo ANH-SSJ-La Estrella -1X y 2280 pies del pozo ANHSSJ-Nueva Esperanza-1X, son la base del entrenamiento de redes neuronales que definen la porosidad y permeabilidad de la formación.Del estudio de veintiuna petrofacies se destacan las areniscas limpias pertenecientes al frente deltaico que reporta valores de densidad entre (2.05-2.58) g/cc, porosidad total (16-44) % y permeabilidad con valores mayores a 10 milidarcys. Estas propiedades, acompañadas de tipo de roca, volumen de arcilla, saturación de agua, garganta de poro y calidad de roca representan el modelamiento petrofísico del yacimiento con el cual se define el comportamiento a nivel de profundidad de intervalos macroporosos, conductores, y niveles de fracturas. Estas respuestas están directamente relacionadas a los niveles de facies deconglomerados masivos, areniscas con laminación plano-paralela y areniscas conglomeráticas entre otras. El modelo geoespacial desarrollado en profundidad comprende la información sedimentológica, estructural y petrofísica referente al área entre los dos pozos; con el cual se establece la variabilidad de las facies de la formación Ciénaga de Oro a una distancia menor a cinco kilómetros. Este espacio corresponde al desarrollo completo de áreas con ambiente de sedimentación de tipo deltaico, donde se presenta la arquitectura deposicional de ciclos deltaicos arenosos multiepisódicos amalgamados (multistorey), evidenciados por la diferencia de potencia de arenas en los dos pozos que se distancian en veinte kilómetros.
The combination of qualitative, experimental and quantitative methods makes possible the sedimentological, petrophysical, structural definition and geospatial modeling of the facies of the Ciénaga de Oro Formation northwest of the Sinú San Jacinto basin in Colombia. Digital rock analysis (DRA), electrical logs and information from drill cores belonging to 1190.9 feet of the ANH-SSJ-La Estrella -1X well and 2280 feet of the ANH-SSJ-Nueva Esperanza1X well, respectively, represent the basis for the training of neural networks that define the porosity and permeability of the formation. From the study of twenty-one petrofacies, the clean sandstones belonging to the deltaic front stand out, reporting density values between (2.05-2.58) g/cc, total porosity (16-44) % and permeability with values greater than 10 millidarcys. These properties, accompanied by Rock type, clay volume, water saturation, pore throat and rock quality represent the petrophysical modeling of the reservoir with which the behavior at the depth level of macroporous intervals, conductors, and fracture levels is defined. These responses are directly related to the facies levels of massive conglomerates, plane-parallel laminated sandstones, and conglomeratic sandstones, among others. The geospatial model developed in depth includes the sedimentological, structural and petrophysical information regarding the area between the two wells; with which the variability of the facies of the Ciénaga de Oro formation is established at a distance of less than five kilometers. Space referring to the complete development of areas with a deltaic type sedimentation environment, where the depositional architecture of amalgamated multi episodic sandy deltaic cycles (multistorey) was evident, evidenced by the difference in sand power in the two wells that are twenty kilometers apart
Tomografia computeritzada; Computed tomography; Tomografía computarizada; Ambient fluvio-deltaic; Fluvio-deltaic environment; Ambiente fluvio-deltaico; Model petrofísic; Petrophysical model; Modelo petrofísico
55 - Geologia. Meteorologia
Ciències Experimentals
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.