Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Creació i Gestió d'Empreses (IDEM)
El creixement de les empreses joves té un paper fonamental en l'economia contemporània, ja que fomenta la innovació, la creació d'ocupació i la vitalitat econòmica. Per això, cada vegada més, aquest tema ha captat l’atenció d'investigadors, responsables polítics i professionals. Aquesta tesi doctoral utilitza un enfocament teòric de múltiples lents, que inclou la visió basada en els recursos, la teoria de la retroalimentació del rendiment i l'enfocament contingent, per examinar els determinants, la persistència i les conseqüències del creixement de les joves empreses en el context de la innovació i tenint en compte els canvis de l’entorn. La tesi consta de tres capítols principals, cadascun dels quals examina un aspecte específic del creixement de les empreses joves i la seva relació amb la innovació: (I) els antecedents del creixement, (II) la persistència del creixement i (III) la relació creixement-rendibilitat. S’utilitza un enfocament quantitatiu, basat en un panell representatiu de dades que abasta empreses manufactureres espanyoles de menys de deu anys durant un període de 26 anys. El primer treball qüestiona la creença convencional que la innovació és un catalitzador garantit pel creixement de les empreses joves, i demostra que aquestes empreses poden experimentar un creixement negatiu de les vendes després d'implantar la innovació de processos. Tot i això, els resultats mostren que, en entorns competitius o dinàmics, les empreses joves que es focalitzen en la innovació de processos poden aconseguir un creixement positiu. El segon article aborda la persistència del creixement a les empreses joves. Els resultats demostren que aquestes empreses tendeixen a invertir els resultats negatius de creixement i mantenir els positius, il·lustrant així la dinàmica de recerca de creixement de les empreses joves. L'anàlisi amplia el paper de la innovació de productes en la persistència del creixement, destacant les diferències entorn l’aplicació de la innovació de forma persistent i contínua, enfront l’aplicació de la innovació de forma esporàdica. El tercer article examina la relació entre creixement i rendibilitat, demostrant que factors interns, com ara la inversió en R+D, i circumstàncies externes, com les crisis econòmiques, augmenten la rendibilitat de les empreses joves en creixement. Aquestes conclusions tenen implicacions tant teòriques com a pràctiques, ja que proporcionen més informació sobre el paper de la innovació en el creixement de les empreses joves, la persistència del creixement i el creixement rendible. A més, la tesi subratlla la importància dels entorns desafiants a l'hora de configurar el creixement de les empreses joves.
El crecimiento de las empresas jóvenes desempeña un papel fundamental en la economía contemporánea, ya que fomenta la innovación, la creación de empleo y la vitalidad económica. Por ello, este tema ha captado cada vez más la atención de investigadores, responsables políticos y profesionales. La presente tesis doctoral emplea un enfoque teórico de múltiples lentes, que incluye la visión basada en los recursos, la teoría de la retroalimentación del rendimiento y el enfoque contingente, para examinar los determinantes, la persistencia y las consecuencias del crecimiento de las jóvenes empresas en el contexto de la innovación y teniendo en cuenta los cambios del entorno. La tesis consta de tres capítulos principales, cada uno de los cuales examina un aspecto específico del crecimiento de las empresas jóvenes y su relación con la innovación: (I) los antecedentes del crecimiento, (II) la persistencia del crecimiento y (III) la relación crecimiento-rentabilidad. Se emplea un enfoque cuantitativo, basado en un panel representativo de datos que abarca empresas manufactureras españolas de menos de diez años durante un período de 26 años. El primer trabajo cuestiona la creencia convencional de que la innovación es un catalizador garantizado para el crecimiento de las empresas jóvenes, demostrando que dichas empresas pueden experimentar un crecimiento negativo de las ventas tras implantar la innovación de procesos. Sin embargo, los resultados muestran que, en entornos competitivos o dinámicos, las empresas jóvenes que se centran en la innovación de procesos pueden lograr un crecimiento positivo. El segundo artículo aborda la persistencia del crecimiento en las empresas jóvenes. Los resultados demuestran que estas empresas tienden a invertir los resultados negativos de crecimiento y a mantener los positivos, ilustrando así la dinámica de búsqueda de crecimiento de las empresas jóvenes. El análisis amplía el papel de la innovación de productos en la persistencia del crecimiento, destacando las diferencias entre la aplicación de la innovación de forma persistente y continua, frente a la aplicación de la innovación de forma esporádica. El tercer artículo examina la relación entre crecimiento y rentabilidad, demostrando que factores internos, como la inversión en I+D, y circunstancias externas, como las crisis económicas, aumentan la rentabilidad de las empresas jóvenes en crecimiento. Estas conclusiones tienen implicaciones tanto teóricas como prácticas, ya que proporcionan más información sobre el papel de la innovación en el crecimiento de las empresas jóvenes, la persistencia del crecimiento y el crecimiento rentable. Además, la tesis subraya la importancia de los entornos desafiantes a la hora de configurar el crecimiento de las empresas jóvenes.
The growth of young firms plays a pivotal role in the contemporary economy, fostering innovation, job creation and economic vitality. As a result, this topic has increasingly captured the attention of researchers, policy makers and practitioners alike. The present doctoral thesis employs a multi-lens theoretical approach, including the resource-based view, the performance feedback theory and the contingency approach, to examine the determinants, persistence and consequences of the growth of young firms within the context of innovation and considering environmental changes. The dissertation includes three main chapters, each examining a specific aspect of young firm growth and its link with innovation: (I) the antecedents of growth, (II) the persistence of growth, and (III) the growth-profitability relationship. A quantitative approach is employed, drawing upon a representative panel of data encompassing Spanish manufacturing firms less than ten years over a period of 26 years. The first paper challenges the conventional wisdom that innovation is a guaranteed catalyst for the growth of young firms, demonstrating that such firms may experience negative sales growth after implementing process innovation. However, the results show that in competitive or dynamic environments, young firms focusing on process innovation might achieve positive growth. The second paper addresses the persistence of growth in young firms. The findings demonstrate that these firms tend to reverse negative growth results and sustain positive ones, thereby illustrating the growth-seeking dynamic of young firms. The analysis expands on the role of product innovation on growth persistence, highlighting differences when innovation is implemented persistently on a continuous basis as opposed versus sporadically. The third paper examines the relationship between growth and profitability, demonstrating that internal factors, such as R&D investment, and external circumstances, such as economic crises, enhance the profitability of young growing firms. These findings have both theoretical and practical implications, providing further insights into the role of innovation in young firm growth, growth persistence, and profitable growth. Furthermore, the thesis underscores the importance of challenging environments in shaping the growth of young firms.
Joves empreses; Young firms; Jóvenes empresas; Creixement; Growth; Crecimiento; Innovació; Innovation; Innovación
33 - Economía
Ciències Socials