Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Filosofia
Aquesta recerca es pregunta com podem crear sistemes bioregionals tèxtils que facin emergir sistemes del vestit pluriversals. Per donar resposta, la recerca presenta en primer lloc la relació entre moda, disseny i sostenibilitat i com aquests conceptes han evolucionat al llarg de l’Antropocè. Tot seguit, s’exposen les ecologies de la moda que actualment treballen per a subvertir els impactes ambientals i socials del metabolisme tèxtil. El moviment de la moda sostenible és el paraigua que impulsa aquestes ecologies; la moda lenta, la moda circular i la moda regenerativa. A partir d’aquí, sorgeix la pregunta què és el que realment cal sostenir i si la sostenibilitat com a concepte guia ens segueix servint per a la transició ecosocial que necessitem. Es presenten diversos discursos per a la transició vinculats al disseny i que estan desplegant noves pràctiques en el camp de la moda. A partir de l’anàlisi del disseny a través de l’upcycling (design-thought-upcycling) es crea una metodologia d’investigació concreta per a realitzar un exercici especulatiu. Aquest imagina com podrien ser els sistemes bioregionals tèxtils que pensin la moda des d’allò comú. Lifelong Fashion emergeix com a proposta a nivell estratègic, projectual, conceptual i metodològic. Finalment es reflexiona i es presenta la moda pluriversal per a superar l’Antropocè i obrir camins de transició cap a l’Ecocè.
Esta investigación se pregunta cómo podemos crear sistemas bioregionales textiles que hagan emerger la moda pluriversal. Para dar respuesta, la investigación presenta en primer lugar la relación entre moda, diseño y sostenibilidad y cómo estos conceptos han evolucionado a lo largo del Antropoceno. En segundo lugar, expone las ecologías de la moda que actualmente estan trabajando para subvertir los impactos ambientales y sociales del metabolismo textil. El movimiento de la moda sostenible es el paraguas que impulsa estas ecologías; la moda lenta, la moda circular y la moda regenerativa. A partir de ahí, surge la pregunta qué es lo que realmente es necesario sostener y si la sostenibilidad como concepto guía nos sigue sirviendo para la transición ecosocial que necesitamos. Se presentan varios discursos para la transición vinculados al diseño y que están desplegando nuevas prácticas en el campo de la moda. A partir del análisis del diseño a través del upcycling (design-thought-upcycling) se crea una metodología de investigación concreta para la realización de un ejercicio especulativo. Éste imagina cómo podrían ser los sistemas bioregionales textiles que piensen la moda desde lo común. Lifelong Fashion emerge como propuesta a nivel estratégico, proyectual, conceptual y metodológico. Por último se reflexiona y se presenta la moda pluriversal para superar el Antropoceno y abrir caminos de transición hacia el Ecoceno.
This research seeks how we can create bioregional textile systems that enable pluriversal fashion to flourish. To answer this, the research first presents the relationship between fashion, design and sustainability and how these concepts have evolved throughout the Anthropocene. Secondly, exposes the fashion ecologies that are currently working to subvert the environmental and social impacts of the textile metabolism. The sustainable fashion movement is the umbrella that drives these ecologies; slow fashion, circular fashion and regenerative fashion. From there, the question about what is to be sustained arises. Is sustainability as a core concept for transition still suitable for ecosocial improvement? Several transition discourses linked to design are presented, as they are also deploying new practices in the field of fashion. From a design through upcycling analysis, a specific research methodology is created to carry out a speculative exercise. The exercise imagines how to create bioregional textile systems through the lenses of the fashion commons. Lifelong Fashion emerges as a proposal for strategic, projectual, conceptual and methodological level. Finally, pluriversal fashion is reflected and presented to overcome the Anthropocene and open transition paths towards the Ecocene.
Antropocè; Anthropocene; Antropoceno; Moda; Fashion; Sostenibilitat; Sustainability; Sostenibilidad
74 - Drawing. Design. Applied arts and crafts
Ciències Humanes