dc.contributor.author
Ye Li, Pan
dc.date.accessioned
2024-12-28T16:08:35Z
dc.date.available
2024-12-28T16:08:35Z
dc.date.issued
2024-11-11
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/693139
dc.description.abstract
La memòria episòdica depèn fonamentalment de la capacitat dels circuits neuronals per emmagatzemar informació d'una sola vegada sobre esdeveniments que es desenvolupen en una escala de temps de segons. Les regles de plasticitat hebbiana estàndard, com la STDP que requereix l'aparellament repetit de l'activació pre- i postsinàptica, són inadequades com a mecanismes fisiològics subjacents a aquest tipus d'aprenentatge ràpid.
Per contra, la plasticitat sinàptica d'escala temporal conductual (BTSP), una forma de plasticitat acabada de descobrir a l'hipocamp, opera en una escala de temps de segons. Aquest mecanisme indueix canvis sinàptics duradors després d'una sola experiència, impulsats per potencials d'altiplà dendrítics, cosa que el fa ideal per codificar records episòdics. Després d'un sol assaig, la capacitat de BTSP per formar ràpidament camps de lloc a les neurones CA1 subratlla el seu paper crític en la formació de la memòria.
Aquesta tesi investiga el paper de BTSP en lemmagatzematge de la memòria dins de la xarxa hipocampal. Derivem un model BTSP simplificat que es presta a una anàlisi matemàtica rigorosa, estenent aquest marc a xarxes recurrents com la regió CA3 de l'hipocamp per explorar les propietats d'emmagatzematge de memòria. A través d'un examen detallat de la dinàmica del record, els nostres resultats demostren que BTSP facilita la codificació i la recuperació d'una gran quantitat de records, i la variabilitat millora tant l'emmagatzematge com el record. A més, explorem l'aspecte no hebbià de BTSP, mostrant que admet representacions homogènies a CA3. En conseqüència, concloem que BTSP és un mecanisme candidat viable subjacent a la memòria episòdica.
dc.description.abstract
La memòria episòdica depèn fonamentalment de la capacitat dels circuits neuronals per emmagatzemar informació duna sola vegada sobre esdeveniments que es desenvolupen en una escala de temps de segons. Les regles de plasticitat hebbiana estàndard, com la STDP que requereix l'aparellament repetit de l'activació pre- i postsinàptica, són inadequades com a mecanismes fisiològics subjacents a aquest tipus d'aprenentatge ràpid.
Per contra, la plasticitat sinàptica "Behavioral Timescale Synaptic Plasticity" (BTSP), una forma de plasticitat acabada de descobrir a l'hipocamp, opera en una escala de temps de segons. Aquest mecanisme indueix canvis sinàptics duradors després d'una sola experiència, impulsats per “plateau potentials” dendrítics, cosa que el fa ideal per codificar records episòdics. Després d'un sol assaig, la capacitat de BTSP per formar ràpidament camps de lloc a les neurones CA1 subratlla el seu paper crític en la formació de la memòria.
Aquesta tesi investiga el paper de BTSP en l'emmagatzematge de la memòria dins de la xarxa hipocampal. Derivem un model BTSP simplificat que es presta a una anàlisi matemàtica rigorosa, estenent aquest marc a xarxes recurrents com la regió CA3 de l'hipocamp per explorar les propietats d'emmagatzematge de memòria. A través d'un examen detallat de la dinàmica del record, els nostres resultats demostren que BTSP facilita la codificació i la recuperació d'una gran quantitat de records, i la variabilitat millora tant l'emmagatzematge com el record. A més, explorem l'aspecte no hebbià de BTSP, mostrant que admet representacions homogènies a CA3. En conseqüència, concloem que BTSP és un mecanisme candidat viable subjacent a la memòria episòdica.
dc.description.abstract
Episodic memory depends crucially on the capacity of neuronal circuits to store information in a one-shot fashion about events that unfold over a time-scale of seconds. Standard Hebbian plasticity rules, such as STDP that require repeated pairing of pre- and post-synaptic activation, are inadequate as physiological mechanisms underlying this type of rapid learning.
Contrary to this, Behavioral Timescale Synaptic Plasticity (BTSP), a newly discovered form of plasticity in the hippocampus, operates on a timescale of seconds. This mechanism induces long-lasting synaptic changes after a single experience, driven by dendritic plateau potentials, making it ideally suited for encoding episodic memories. After just one trial, BTSP’s ability to rapidly form place fields in CA1 neurons underscores its critical role in memory formation.
This thesis investigates the role of BTSP in memory storage within the hippocampal network. We derive a simplified BTSP model that lends itself to rigorous mathematical analysis, extending this framework to recurrent networks such as the CA3 region of the hippocampus to explore its memory storage properties. Through a detailed examination of recall dynamics, our results demonstrate that BTSP facilitates the encoding and retrieval of a large number of memories, with variability enhancing both storage and recall. Additionally, we explore the non-Hebbian aspect of BTSP, showing that it supports homogeneous representations in CA3. Consequently, we conclude that BTSP is a viable candidate mechanism underlying episodic memory.
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Episodic memory
dc.subject
Memoria episódica
dc.subject
Plasticitat sinàptica
dc.subject
Synaptic plasticity
dc.subject
Plasticidad sináptica
dc.subject
Xarxes neuronals
dc.subject
Neural networks
dc.subject
Redes neuronales
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
The Role of Behavioral Timescale Synaptic Plasticity for Memory Storage in Neural Networks
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-12-28T16:08:35Z
dc.contributor.director
Roxin , Alexander Charles
dc.contributor.tutor
Roxin , Alexander Charles
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Matemàtiques