Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psiquiatria
La migració és un procés social complex sovint relacionat amb l'exposició a esdeveniments traumàtics i un risc augmentat de psicosi. Aquesta investigació examina la càrrega de trauma, l'edat d'inici de la psicosi (AOP) i els factors d'estrès específics de gènere en immigrants no refugiats en comparació amb persones nascudes al territori, ambdós afectats per trastorns psicòtics. Es va avaluar un total de 198 participants (99 immigrants no refugiats i 99 locals) per obtenir dades sociodemogràfiques, clíniques i de migració, juntament amb l'exposició al trauma, utilitzant escales validades. Es va emprar un model de regressió lineal múltiple per avaluar possibles associacions entre l'AOP i aquestes variables en ambdós grups, així com l'associació entre l'estrès i aquestes variables en immigrants no refugiats homes i dones. Els resultats revelen que el 31% dels immigrants no refugiats complien els criteris diagnòstics per al PTSD, en comparació amb el 7.1% dels natius. Les puntuacions totals en trauma infantil i esdeveniments estressants de l'últim any van ser respectivament 1.5 i 2 vegades més altes en els immigrants no refugiats, i el trauma acumulat al llarg de la vida va ser 3 vegades més alt en els immigrants no refugiats. A més, els immigrants no refugiats experimenten l'inici de la psicosi a una edat més temprana que les persones natives (25.26 enfront de 28.22 anys), amb associacions úniques entre l'AOP i factors com l'edat en la primera migració, el malestar traumàtic acumulat i els esdeveniments estressants. Finalment, es van trobar diferències significatives per gènere dins del grup d'immigrants no refugiats. Les dones tenien més probabilitats d'estar casades i divorciades, tenien menys accés a subsidis socials i taxes d'atur i situació de carrer més baixes que els homes. El diagnòstic psiquiàtric més comú entre les dones va ser la psicosi no especificada (61.5% en dones enfront de 45.2% en homes), mentre que el diagnòstic d'esquizofrènia va ser més comú en els homes (38.4% en homes enfront de 15.4% en dones). Encara que ambdós grups van mostrar nivells molt alts d'estrès en l'últim any, en les dones, l'estrès estava significativament associat amb l'edat en la primera migració i ser una persona racialitzada, mentre que en els homes estava associat amb la barrera idiomàtica i la comorbiditat amb un trastorn físic. En general, l'estudi subratlla l'impacte profund del trauma, l'edat temprana d'inici de la psicosi i els estressors específics de cada gènere en els immigrants no refugiats amb trastorns psicòtics, destacant la necessitat d'intervencions preventives dins de les comunitats migrades per millorar el pronòstic d'aquesta població. Aquests resultats no només tenen importants implicacions clíniques, sinó que també proporcionen valuoses perspectives sobre els factors precipitants subjacents associats amb la psicosi.
La migración es un proceso social complejo a menudo relacionado con la exposición a eventos traumáticos y un riesgo aumentado de psicosis. Esta investigación examina la carga de trauma, la edad de inicio de la psicosis (AOP) y los factores de estrés específicos del género en inmigrantes no refugiados en comparación con individuos nacidos en el país, ambos afectados por trastornos psicóticos. Se evaluó a un total de 198 participantes (99 inmigrantes no refugiados y 99 locales) para obtener datos sociodemográficos, clínicos y de migración, junto con la exposición al trauma, utilizando escalas validadas. Se empleó un modelo de regresión lineal múltiple para evaluar posibles asociaciones entre AOP y estas variables en ambos grupos, así como la asociación entre estrés y estas variables en inmigrantes no refugiados hombres y mujeres. Los hallazgos revelan que el 31% de los inmigrantes no refugiados cumplían con los criterios diagnósticos para el PTSD, en comparación con el 7.1% de los nativos. Las puntuaciones totales en trauma infantil y eventos estresantes del último año fueron respectivamente 1.5 y 2 veces mayores en los inmigrantes no refugiados, y el trauma acumulado a lo largo de la vida fue 3 veces mayor en los inmigrantes no refugiados. Además, los inmigrantes no refugiados experimentan el inicio de la psicosis a una edad más temprana que los individuos nacidos en el país (25.26 frente a 28.22 años), con asociaciones únicas entre AOP y factores como la edad en la primera migración, el malestar traumático acumulado y los eventos estresantes. Finalmente, se encontraron diferencias significativas por género dentro del grupo de inmigrantes no refugiados. Las mujeres tenían más probabilidades de estar casadas y divorciadas, tenían menos acceso a subsidios sociales y tasas de desempleo y de situación de calle más bajas que los hombres. El diagnóstico psiquiátrico más común entre las mujeres, fue la psicosis no especificada,(61.5% en mujeres frente a 45.2% en hombres), mientras que el diagnóstico de esquizofrenia fue más común en los hombres (38.4% en hombres frente a 15.4% en mujeres). Aunque ambos grupos mostraron niveles muy altos de estrés en el último año, en las mujeres, el estrés estaba significativamente asociado con la edad en la primera migración y a ser una persona racializada, mientras que en los hombres estaba asociado con la barrera del idioma y la comorbilidad con un trastorno físico. En general, el estudio enfatiza el profundo impacto del trauma, la edad temprana de inicio de la psicosis y los estresores específicos de cada género en los inmigrantes no refugiados con trastornos psicóticos, subrayando la necesidad de intervenciones preventivas dentro de las comunidades migrantes para mejorar el pronóstico de esta población. Estos hallazgos no solo tienen importantes implicaciones clínicas, sino que también proporcionan valiosas perspectivas sobre los factores precipitantes subyacentes asociados con la psicosis.
Migration is a complex social process often linked to traumatic event exposure and an increased risk of psychosis. This research investigates the trauma burden, age of onset in psychosis (AOP), and gender-specific stress factors in non-refugee immigrants compared to native-born individuals, both affected by psychotic disorders. A total of 198 participants (99 non-refugee immigrants and 99 native-born individuals) were assessed for sociodemographic, clinical, and migration data, along with trauma exposure, using validated scales. A multiple linear regression model was used to assess potential associations between AOP and these variables in both groups, as well as the association between stress and these variables in male and female non-refugee immigrants. The findings reveal that 31% of the non- refugee immigrants, met diagnostic criteria for PTSD compared to 7.1% of the natives. Total scores in childhood trauma and last year stressful events were respectively 1.5 and 2 times higher in non-refugee immigrants, and cumulative lifetime trauma was 3 times higher in non- refugee immigrants. Additionally, non-refugee immigrants experience psychosis onset at a younger age than native-born individuals (25.26 vs. 28.22 years), with unique associations between AOP and factors such as age at first migration, cumulative trauma distress, and stressful events. Finally, significant gender differences were found within the non-refugee immigrant group. Women were more likely to be married and divorced, had less access to welfare payments, and lower unemployment and homeless rates than men. The most common psychiatric diagnosis was psychosis not otherwise specified with more women being affected (61.5% in women vs. 45.2% in men), but the diagnosis of schizophrenia was more common in men (38.4% men vs 15.4% women). Although both groups exhibited very high levels of stress in the past year, in women, stress was significantly associated with age at first migration and be a racialized person while in men was associated with language barrier and comorbidity with a physical disorder. Overall, the study emphasizes the profound impact of trauma, earlier age of psychosis onset, and gender-specific stressors on non-refugee immigrants with psychotic disorders, underscoring the need preventive interventions within migrant communities are warranted to improve prognosis for this population. These findings not only hold substantial clinical implications but provide valuable insights into underlying precipitating factors associated with psychosis.
Psicosi; Psychosis; Psicosis; Trauma Psicològic; Psychological Trauma; Psychological Trauma; Immigrants; Inmigrantes
616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology
Ciències de la Salut
Tot | |||
Pàgina actual | |||
Pàgines: | |||
Introdueix números de pàgina i/o intervals de pàgines separats per comes. Per exemple 1,3,5-12 |
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.