El Gradual de Blanca d'Anglesola (s. XIV): litúrgia, creació i memòria. Estudi codicològic del manuscrit 19 del fons musical de l'arxiu del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges

Autor/a

Mingote Álvarez, Margarita

Director/a

Massip Bonet, Jesús Francesc

Codirector/a

Rosillo Luque, Araceli

Fecha de defensa

2024-11-25

Páginas

485 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologia Catalana

Resumen

L’estudi es troba dins de l’òrbita dels treballs codicològics que proposen contemplar un manuscrit des de diferents punts de vista, on convergeixen aspectes relacionats amb la litúrgia, la creació i la memòria. A partir de l’observació i de l’anàlisi del manuscrit 19 i de la seva comparació amb els altres del fons musical de l’arxiu del monestir, s’estableix una sèrie d’hipòtesis que plantegen l’ús i la funcionalitat d’aquests llibres en la comunitat. Aquesta tesi proposa no només un estudi codicològic del manuscrit 19, sinó també una revisió de la classificació dels llibres litúrgics del fons de l’arxiu del monestir de Vallbona de les Monges i deixa constància de l’ús i de l’estudi comunitari que es feia d’aquests documents, de la intervenció autògrafa en els mateixos per part de les monges que consultaven els manuscrits i de la transmissió del coneixement litúrgic i musical dins de la comunitat. D’aquesta manera, l’estudi d’aquest gradual del segle XIV, matrocinat per Blanca d’Anglesola, ens mostra les inquietuds literàries, litúrgiques, musicals i filosòfiques de la comunitat femenina cistercenca liderada per aquesta abadessa i la seva evolució dins del monestir fins al segle XVIII, mostrant els manuscrits com a testimonis vius de la vida d’aquesta comunitat.


El estudio se encuentra dentro de la órbita de los trabajos codicológicos que proponen contemplar un manuscrito desde distintos puntos de vista, donde convergen aspectos relacionados con la liturgia, la creación y la memoria. A partir de la observación y del análisis del manuscrito 19 y de su comparación con los otros manuscritos del fondo musical del archivo del monasterio, se establece una serie de hipótesis que plantean su uso y la funcionalidad de estos libros en la comunidad. Esta tesis propone no sólo un estudio codicológico del manuscrito 19, sino también una revisión de la clasificación de los libros litúrgicos del fondo del archivo del monasterio de Vallbona de les Monges y deja constancia del uso y del estudio comunitario que se hacía de estos documentos, de la intervención autógrafa en los mismos por parte de las monjas que consultaban los manuscritos y de la transmisión del conocimiento litúrgico y musical dentro de la comunidad. Así pues, el estudio de este gradual del siglo XIV, matrocinado por Blanca de Anglesola, nos muestra las inquietudes literarias, litúrgicas, musicales y filosóficas de la comunidad femenina cisterciense liderada por esta abadesa y su evolución dentro del monasterio hasta el siglo XVIII, mostrando a los manuscritos como testimonios vivos de la vida de esta comunidad.


The study is in the same ambit as the codicological works that contemplate a manuscript from different points of view, where aspects related to liturgy, creation and memory converge. Based on the observation and analysis of manuscript 19 and its comparison with other manuscripts in the musical background of the monastery's archive, a series of hypotheses is established. These hypotheses raise the use and functionality of these books in the community. This doctoral thesis proposes not only a codicological study of manuscript 19, but also a review of the classification of liturgical books from the archives of the monastery of Vallbona de les Monges. It also analyses how the community studied these documents and the way they were adapted by the autograph intervention of the nuns who consulted the manuscripts, giving evidence of the transmission of liturgical and musical knowledge within the community. In this way, the study of this fourteenth-century gradual, supervised by Blanca d'Anglesola, shows us the literary, liturgical, musical and philosophical concerns of the Cistercian female community led by this abbess and its evolution within the monastery until the eigthteenth-century, showing the manuscripts as living witnesses of the life of this community.

Palabras clave

Vallbona de les Monges; Blanca d'Anglesola; manuscrit 19; manuscrito 19; manuscript 19

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 09 - Manuscritos. Libros raros y notables; 2 - Religión y teología; 78 - Música

Área de conocimiento

Arts i humanitats

Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 25-11-2025

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)