Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
L'objectiu d'aquesta investigació és analitzar els abasts i els límits de la consulta popular com a mecanisme de democràcia participativa per regular les activitats extractives de la indústria minera a Colòmbia. Per a aquesta investigació s'implementa una metodologia qualitativa, descriptiva, basada en una revisió de la literatura que permet relacionar l'anàlisi normativa, jurisprudencial, doctrinal i documents relacionats emesos per diferents entitats nacionals i internacionals, per identificar les característiques dels problemes socioambientals . conflictes a Amèrica Llatina i Colòmbia, per després presentar una perspectiva general sobre l'activitat minera a Colòmbia, tenint en compte la seva història, actualitat i desafiaments. Finalment, s'abordarà la consulta popular, el seu impacte com a mecanismes de participació ciutadana, l'aportació de la gestió internacional per al seu enfortiment, la regulació nacional, concloent amb l'abast de les normes, segons les decisions dictades per la Cort Constitucional i el Consell de Estat.
La presente investigación tiene como objetivo analizar los alcances y los límites de la consulta popular como mecanismo de democracia participativa para regular actividades extractivas de la industria minera en Colombia. Para esta investigación se implementa una metodología cualitativa, descriptiva, a partir de una revisión de la literatura que permita relacionar el análisis normativo, el jurisprudencial, el doctrinal y los documentos afines emitidos desde las diferentes entidades nacionales e internaciones, con el fin de identificar las características de los conflictos socioambientales en Latinoamérica y en Colombia, para posteriormente presentar una perspectiva general sobre la actividad minera en Colombia, , teniendo en cuenta su historia, actualidad y desafíos. Finalmente se abordar la consulta popular, su incidencia como mecanismos de participación ciudadana, el aporte de la gestión internacional para su fortalecimiento, la regulación nacional, concluyendo con el alcance de las normas, según las decisiones dadas por la Corte Constitucional y el Consejo de Estado.
The objective of this research is to analyze the scope and limits of popular consultation as a mechanism of participatory democracy to regulate extractive activities of the mining industry in Colombia. For this research, a qualitative, descriptive methodology is implemented, based on a review of the literature that allows relating the normative, jurisprudential, doctrinal analysis and related documents issued from different national and international entities, in order to identify the characteristics of socio-environmental conflicts in Latin America and Colombia, to later present a general perspective on mining activity in Colombia, taking into account its history, current events and challenges. Finally, the popular consultation will be addressed, its impact as mechanisms of citizen participation, the contribution of international management for its strengthening, national regulation, concluding with the scope of the norms, according to the decisions given by the Constitutional Court and the Council of State.
Dret; Minería; Democràcia; Derecho; Law; Mining; Democracy
34 - Dret; 342 - Dret constitucional. Dret administratiu; 504 - Ciències del medi ambient; 622 - Mineria
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.