Cancer de mama y calidad de vida en pacientes paraguayas y comparaciones con una muestra española

dc.contributor.author
Vargas Lasta, María Jorgina
dc.date.accessioned
2025-01-24T18:58:43Z
dc.date.available
2025-01-24T18:58:43Z
dc.date.issued
2024-12-18
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/693451
dc.description.abstract
Aquesta tesi ha tingut com a objectiu principal analitzar limpacte del càncer de mama en la qualitat de vida duna mostra de pacients paraguaians. Com a primer objectiu específic ens hem proposat revisar els estudis previs i la situació actual al Paraguai respecte a la qualitat de vida de les pacients de càncer de mama. Per això hem realitzat una revisió documental dels articles científics i documentacions existents sobre el tema amb població femenina paraguaiana. El segon objectiu específic ha estat descriure els perfils de qualitat de vida i factors mèdics i psicosocials relacionats. Per respondre aquest objectiu s'ha realitzat un estudi empíric en una mostra paraguaiana d'una institució de salut pública del Paraguai, enfocat específicament a aquest tipus de malalties. Finalment, el tercer i últim objectiu ha consistit a analitzar les semblances i les diferències en qualitat de vida en una mostra de pacients paraguaians amb càncer de mama i una mostra espanyola amb condicions de salut similars. Per a aquest darrer objectiu s‟han utilitzat dades obtingudes d‟una mostra de població oncològica femenina d‟Espanya que van ser recol·lectades en col·laboració amb el grup de recerca de la unitat de patologia mamària de l‟hospital oncològic de Barcelona. Per aconseguir les dades de la població paraguaiana s'ha demanat informació d'una mostra i una institució oncològica diferent de la utilitzada per aconseguir el segon objectiu. Els instruments d'avaluació utilitzats van ser: el Qüestionari de qualitat de vida QL-CA-Afex ; la prova Mini-MAC sobre la resposta dadaptació al càncer, el Qüestionari doptimisme disposicional (LOT) i un qüestionari sobre optimisme Estratègic (OE). Les investigacions pel que fa al càncer de mama i la qualitat de vida de les pacients paraguaians són molt escasses. Els resultats d‟aquest treball contribueixen, de manera pionera, a ampliar el coneixement sobre la situació d‟aquestes pacients ia facilitar el desenvolupament de la psicooncologia aplicada, basada en l‟evidència. A la segona investigació empírica, en comparar pacients paraguaians amb espanyoles, es va observar que les pacients paraguaies presenten més alteracions en gairebé tots els aspectes de la qualitat de vida analitzats, especialment les pacients més joves. Aquesta tesi aporta dades sobre possibles factors mediadors de limpacte de la malaltia sobre la qualitat de vida, com loptimisme de les pacients. Els pacients paraguaians tendeixen a ser persones optimistes, possiblement per factors culturals, però sembla que fan un ús limitat de l'optimisme com a estratègia per disminuir l'impacte de la malaltia.
dc.description.abstract
Esta tesis ha tenido como objetivo principal analizar el impacto del cáncer de mama en la calidad de vida de una muestra de pacientes paraguayas. Como primer objetivo específico nos hemos propuesto revisar los estudios previos y la situación actual en Paraguay respecto a la calidad de vida de las pacientes de cáncer de mama. Para ello hemos realizado una revisión documental de los artículos científicos y documentaciones existentes sobre el tema con población femenina paraguaya. El segundo objetivo específico ha sido describir los perfiles de calidad de vida y factores médicos y psicosociales relacionados. Para responder a este objetivo se ha realizado un estudio empírico en una muestra paraguaya de una institución de salud pública de Paraguay, enfocado específicamente a este tipo de enfermedades. Finalmente, el tercer y último objetivo ha consistido en analizar las semejanzas y las diferencias en calidad de vida en una muestra de pacientes paraguayas con cáncer de mama y una muestra española con similares condiciones de salud. Para este último objetivo se han utilizado datos obtenidos de una muestra de población oncológica femenina de España que fueron recolectados en colaboración con el grupo de investigación de la unidad de patología mamaria del hospital oncológico de Barcelona. Para lograr los datos de la población paraguaya se ha recabado información de una muestra e institución oncológica distinta a la utilizada para lograr el segundo objetivo. Los instrumentos de evaluación utilizados fueron: el Cuestionario de calidad de vida QL-CA-Afex; la prueba Mini-MAC sobre la respuesta de adaptación al cáncer, el Cuestionario de optimismo disposicional (LOT) y un cuestionario sobre optimismo Estratégico (OE). Las investigaciones con respecto al cáncer de mama y la calidad de vida de las pacientes paraguayas son muy escasas. Los resultados de este trabajo contribuyen, de manera pionera, a ampliar el conocimiento sobre la situación de estas pacientes y a facilitar el desarrollo de la psicooncología aplicada, basada en la evidencia. En la segunda investigación empírica, al comparar pacientes paraguayas con españolas, se observó que las pacientes paraguayas presentan más alteraciones en casi todos los aspectos de la calidad de vida analizados, especialmente las pacientes más jóvenes. Esta tesis aporta datos sobre posibles factores mediadores del impacto de la enfermedad sobre la calidad de vida, como el optimismo de las pacientes. Las pacientes paraguayas tienden a ser personas optimistas, posiblemente por factores culturales, pero parece que hacen un uso limitado del optimismo como estrategia para disminuir el impacto de la enfermedad.
dc.description.abstract
The main objective of this thesis was to analyze the impact of breast cancer on the quality of life of a sample of Paraguayan patients. The first specific objective was to review previous studies and the current situation in Paraguay regarding the quality of life of breast cancer patients. To this end, we have carried out a documentary review of existing scientific articles and documentation on the subject with the Paraguayan female population. The second specific objective was to describe the quality-of-life profiles and related medical and psychosocial factors. To meet this objective, an empirical study was carried out in a Paraguayan sample of a public health institution in Paraguay, focusing specifically on this type of illness. Finally, the third and last objective was to analyze the similarities and differences in quality of life in a sample of Paraguayan breast cancer patients and a Spanish sample with similar health conditions. For this last objective we have used data obtained from a sample of the Spanish female oncology population that were collected in collaboration with the research group of the breast pathology unit of the Barcelona oncology hospital. To obtain data from the Paraguayan population, information was collected from a different oncology sample and institution than the one used to achieve the second objective. The assessment instruments used were the QL-CA-Afex Quality of Life Questionnaire; the Mini-MAC test on coping response to cancer, the Dispositional Optimism Questionnaire (LOT) and a questionnaire on Strategic Optimism (SO). Research regarding breast cancer and the quality of life of Paraguayan patients is very scarce. The results of this work contribute, in a pioneering way, to broaden the knowledge about the situation of these patients and to facilitate the development of applied, evidence-based psycho-oncology. In the second empirical investigation, when comparing Paraguayan and Spanish patients, it was observed that Paraguayan patients have more alterations in almost all aspects of quality of life analyzed, especially younger patients. This thesis provides data on possible mediating factors of the impact of the disease on quality of life, such as patients' optimism. Paraguayan patients tend to be optimistic, possibly due to cultural factors, but it seems that they make limited use of optimism as a strategy to reduce the impact of the disease.
dc.format.extent
223 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Càncer de mama
dc.subject
Breast cancer
dc.subject
Cáncer de mama
dc.subject
Qualitat de vida
dc.subject
Quality of life
dc.subject
Calidad de vida
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Cancer de mama y calidad de vida en pacientes paraguayas y comparaciones con una muestra española
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-01-24T18:58:42Z
dc.subject.udc
159.9
dc.contributor.director
Font Guiteras, Antoni
dc.contributor.tutor
Font Guiteras, Antoni
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia de la Salut i de l'Esport


Documents

mjvl1de1.pdf

15.57Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)