Universitat Rovira i Virgili. Unitat Predepartamental d'Arquitectura
Seduïda per la condició inquietant del seu caràcter expectant, aquesta recerca sondeja i cataloga els paisatges buits de la zona central del Camp de Tarragona. Per fer-ho, parteix d’un marc teòric que, enmig de la dispersió epistemològica dominant, fa aflorar la noció del terrain vague (Solà-Morales, 1994) i explora el paper iniciàtic de la fotografia com a medi experimental per aproximar-se als fragments de paisatge ignot i expectant. Pel que fa al context o àmbit d’estudi, un segon bloc acota el marc geogràfic a partir de les principals dinàmiques que operen en la configuració territorial del Camp [de Tarragona] i, amb la vocació de convertir-lo en veritable laboratori de la urbanitat contemporània, s’hi despleguen quatre assajos que, de manera autònoma i tangencial, s’aproximen al paisatge improductiu. El primer assaig explora el buit des de la condició de la propietat; el segon, a partir de la imatge aèria; el tercer, des del valor del sòl i el quart, des de la percepció mediàtica. Per la seva banda, un tercer bloc presenta els resultats de manera detallada en els dos volums annexos. El primer, titulat topologia del buit, caracteritza les diferents causes que han provocat l’estat d’abandonament i expectància d’aquests paisatges latents.
Seducida por la condición inquietante de su carácter expectante, esta investigación sondea y cataloga los paisajes vacíos de la zona central del Camp de Tarragona. Para ello, parte de un marco teórico que, en medio de la dispersión epistemológica dominante, aflora la noción del terrain vague (Solà-Morales, 1994) y explora el papel iniciático de la fotografía como medio experimental para aproximarse en los fragmentos de paisaje ignoto y expectante. En cuanto al contexto o ámbito de estudio, un segundo bloque acota el marco geográfico a partir de las principales dinámicas que operan en la configuración territorial del Camp [de Tarragona] y, con la vocación de convertirlo en verdadero laboratorio de la urbanidad contemporánea, se despliegan cuatro ensayos que, de forma autónoma y tangencial, se aproximan al paisaje improductivo. El primer ensayo explora el vacío desde la condición de propiedad; el segundo, a partir de la imagen aérea; el tercero, desde el valor del suelo y el cuarto, desde la percepción mediática. Por su parte, un tercer bloque presenta los resultados de forma detallada en los dos volúmenes anexos. El primero, titulado topología del vacío, caracteriza a las diferentes causas que han provocado el estado de abandono y expectancia de estos paisajes latentes.
Entranced by the enigmatic allure of its expecting nature, this research delves into the desolate landscapes of the central region of Camp de Tarragona. Rooted in a theoretical framework, this study unveils the dominant epistemological fragmentation, embraces the notion of ‘terrain vague’ (Solà-Morales, 1994), and examines the foundational role of photography as an experimental medium for engaging with uncharted, expectant landscapes. The study’s second section delineates the geographical scope by analyzing the main dynamics shaping the territorial configuration of the Camp [de Tarragona]. Framing the area as a potential laboratory of contemporary urbanism, four independent yet interrelated essays explore different facets of unproductive landscapes: the first investigates emptiness through land ownership; the second through aerial imagery; the third through land valuation; and the fourth through media perception.
paisatges expectants; terrain vague; Camp de Tarragona; paisajes expectantes; terrain vague; expecting landscapes; terrain vague
71 - Urbanismo. Paisajismo, parques y jardines; 72 - Arquitectura; 77 - Fotografía. Cinematografía
Enginyeria i arquitectura
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.