La brecha digital de género en los estudiantes de educación secundaria en España.

Author

Niño De Jauregui, Luz Mayra

Director

Grimalt Alvaro, Maria Del Carme

Sanabria Cardenas, Irma Zoraida

Date of defense

2025-01-10

Pages

142 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

Aquesta recerca examina la persistència de la bretxa digital de gènere en l'educació secundària a Espanya, on les diferències en competència digital (CD) i actitud envers les tecnologies entre nois i noies impacten en les seves aspiracions acadèmiques, especialment en disciplines STEM. Tot i que la CD és essencial per a la participació social i educativa, factors com el gènere, nivell socioeconòmic i cicle d'estudi continuen condicionant l'accés i ús de tecnologies, perpetuant desigualtats educatives i oportunitats laborals futures. Malgrat estudis previs, pocs han abordat aquesta problemàtica integrant variables sociodemogràfiques, acadèmiques i tecnològiques. Aquest estudi aporta una anàlisi multidimensional que identifica perfils diferenciats de l'alumnat i mostra com aquests factors influeixen en les seves decisions acadèmiques, ressaltant la necessitat d'una inclusió digital equitativa. La recerca va seguir un enfocament quantitatiu, amb un disseny no experimental, transeccional, descriptiu i correlacional, i va emprar el qüestionari Digitalis-ESO per a mesurar la CD i l'actitud envers la tecnologia en una mostra de 4.116 estudiants d'ESO i Batxillerat.


Esta investigación examina la persistencia de la brecha digital de género en la educación secundaria en España, donde las diferencias en competencia digital (CD) y actitud hacia las tecnologías entre chicos y chicas impactan en sus aspiraciones académicas, especialmente en disciplinas STEM. Aunque la CD es esencial para la participación social y educativa, factores como el género, nivel socioeconómico y ciclo de estudio siguen condicionando el acceso y uso de tecnologías, perpetuando desigualdades educativas y oportunidades laborales futuras. A pesar de estudios previos, pocos han abordado esta problemática integrando variables sociodemográficas, académicas y tecnológicas. Este estudio aporta un análisis multidimensional que identifica perfiles diferenciados del alumnado y muestra cómo estos factores influyen en sus decisiones académicas, resaltando la necesidad de una inclusión digital equitativa. La investigación utilizó un enfoque cuantitativo, con un diseño no experimental, transeccional, descriptivo y correlacional, y empleó el cuestionario Digitalis-ESO para medir la CD y la actitud hacia la tecnología en una muestra de 4116 estudiantes de ESO y Bachillerato.


This research examines the persistence of the digital gender gap in secondary education in Spain, where differences in digital competence (DC) and attitudes towards technology between boys and girls impact their academic aspirations, particularly in STEM disciplines. Although DC is essential for social and educational participation, factors such as gender, socioeconomic status, and study cycle continue to condition access to and use of technologies, perpetuating educational inequalities and future employment opportunities. Despite previous studies, few have addressed this issue by integrating sociodemographic, academic, and technological variables. This study provides a multidimensional analysis identifying differentiated student profiles and illustrating how these factors influence academic choices, highlighting the need for equitable digital inclusion. The research followed a quantitative approach, with a non-experimental, cross-sectional, descriptive, and correlational design, using the Digitalis-ESO questionnaire to measure DC and attitudes towards technology among a sample of 4,116 secondary and baccalaureate students.

Keywords

Bretxa digital de gènere; Competència Digital; STEM; Brecha digital de género; Gender digital divide; Digital competence

Subjects

3 - Social Sciences; 30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 31 - Demography. Sociology. Statistics; 373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI Luz Mayra Niño De Jauregui.pdf

9.575Mb

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)