La present tesi investiga com les competències emocionals dels pares influeixen en el benestar familiar i avalua l'efectivitat dels jocs educatius seriosos (JES) per a millorar les habilitats emocionals en nens i pares. També presenta mesures innovadores per a avaluar les competències emocionals i les estratègies de regulació emocional. La primera secció explora la relació entre la regulació emocional i variables d'importància familiar, com l'estrès parental i la satisfacció en la relació. L'Estudi 1 va revelar que les famílies de nens amb discapacitat experimenten majors nivells d'estrès i conflicte, i una menor satisfacció en comparació amb les famílies normatives. Es va trobar que l'afrontament diàdic modera els efectes de la desregulació emocional en l'estrès i la satisfacció. La segona secció avalua el potencial dels JES per a millorar les habilitats emocionals. L'Estudi 2 va analitzar el joc Happy 8-12 a les escoles i Happy for Families en la llar, demostrant que els nens que van jugar amb els seus pares van mostrar les millores més significatives en competències emocionals. Addicionalment, els pares també van informar una major consciència i regulació emocional. L'Estudi 3 va demostrar que els pares que van jugar Happy for Families amb els seus fills van obtenir un increment significatiu en les competències emocionals en comparació amb aquells que van jugar solos o pertanyien al grup de control, destacant la importància de la interacció entre pares i fills. La tercera secció presenta dues eines validades. L'Estudi 4 introdueix l'Escala de Desenvolupament Emocional en l'Educació Primària Inicial (EDEEPI-28), dissenyada per a avaluar les competències emocionals dels nens en l'educació primària primerenca. L'Estudi 5 valguda la versió espanyola del Qüestionari de Regulació Emocional Comportamental (BERQ per les seves sigles en anglès), revelant relacions complexes entre les estratègies de regulació emocional i la psicopatologia mitjançant un enfocament d'anàlisi de xarxes.
La presente tesis investiga cómo las competencias emocionales de los padres influyen en el bienestar familiar y evalúa la efectividad de los juegos educativos serios (JES) para mejorar las habilidades emocionales en niños y padres. También presenta medidas innovadoras para evaluar las competencias emocionales y las estrategias de regulación emocional. La primera sección explora la relación entre la regulación emocional y variables de importancia familiar, como el estrés parental y la satisfacción en la relación. El Estudio 1 reveló que las familias de niños con discapacidad experimentan mayores niveles de estrés y conflicto, y una menor satisfacción en comparación con las familias normativas. Se encontró que el afrontamiento diádico modera los efectos de la desregulación emocional en el estrés y la satisfacción. La segunda sección evalúa el potencial de los JES para mejorar las habilidades emocionales. El Estudio 2 analizó el juego Happy 8-12 en las escuelas y Happy for Families en el hogar, demostrando que los niños que jugaron con sus padres mostraron las mejoras más significativas en competencias emocionales. Adicionalmente, los padres también informaron una mayor conciencia y regulación emocional. El Estudio 3 demostró que los padres que jugaron Happy for Families con sus hijos obtuvieron un incremento significativo en las competencias emocionales en comparación con aquellos que jugaron solos o pertenecían al grupo de control, destacando la importancia de la interacción entre padres e hijos. La tercera sección presenta dos herramientas validadas. El Estudio 4 introduce la Escala de Desarrollo Emocional en la Educación Primaria Inicial (EDEEPI-28), diseñada para evaluar las competencias emocionales de los niños en la educación primaria temprana. El Estudio 5 valida la versión española del Cuestionario de Regulación Emocional Comportamental (BERQ por sus siglas en inglés), revelando relaciones complejas entre las estrategias de regulación emocional y la psicopatología mediante un enfoque de análisis de redes.
This thesis investigates how parents’ emotional competencies influence family well-being and evaluates the effectiveness of serious educational games (SEGs) in enhancing emotional skills in children and parents. It also introduces innovative measures for assessing emotional competencies and emotion regulation strategies. The first section examines the relationship between emotion regulation and key family-related variables, such as parental stress and relationship satisfaction. Study 1 found that families of children with disabilities experience higher levels of stress and conflict, as well as lower satisfaction, compared to normative families. Dyadic coping was identified as a moderating factor in the relationship between emotion dysregulation, stress, and satisfaction. The second section assesses the potential of SEGs to improve emotional skills. Study 2 examined the SEG Happy 8-12 in schools and Happy for Families in home settings, showing that children who played with their parents exhibited the greatest improvements in emotional competencies. Parents also reported enhanced emotional awareness and regulation. Study 3 demonstrated that parents who played Happy for Families with their children gained more emotional competencies compared to those who played alone or were in the control group, underscoring the importance of parent-child interaction. The third section introduces two validated tools. Study 4 presents the Emotional Development on Early Primary Education Scale (EDEPES-28), designed to assess children’s emotional competencies in early education. Study 5 validates the Spanish version of the Behavioral Emotion Regulation Questionnaire (BERQ), uncovering intricate relationships between emotion regulation strategies and psychopathology through a network analysis approach.
Competències emocionals; Jocs educatius seriosos; Context escola-família; Competencias emocionales; Juegos educativos serios; Contexto escuela-familia; Emotional competencies; Serious education games; School-family context
159.9 - Psychology
Psicologia
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.