Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació Estratègica, Publicitat i Relacions Públiques
Aquesta tesi doctoral analitza el canvi social impulsat per la ràdio comunitària d'URACCAN (Ràdio URACCAN Rosita, Ràdio URACCAN Siuna i Ràdio URACCAN Waspam) a les comunitats indígenes i afrodescendents de les Regions Autònomes de la Costa Carib Nicaragüenca, des de tres dimensions pràctiques: territori , educació i salut. L'estudi evidencia la importància d'aquest tipus de mitjans de comunicació en un context complex, marcat per les desigualtats socials, els conflictes territorials, el dèficit educatiu i la debilitat del sistema sanitari que afecta les comunitats indígenes i els afrodescendents del Carib. On la ràdio URACCAN és una de les principals fonts d'informació, que a més, funciona com a agent de canvi social, ja que organitzen accions puntuals que aborden les principals realitats que pateixen els territoris multiètnics. És un estudi de cas múltiple de tall qualitatiu, holístic i descriptiu, que inclou una mostra quantitativa que analitza la graella de programació de l'objecte d'estudi, i que inclou tècniques com l'entrevista i l'observació participant. Els resultats reflecteixen que aquestes emissores són un vehicle de comunicació intercultural, promotores del canvi social a les comunitats indígenes i afrodescendents. Tot i que la graella de programació, mostra una debilitat important en els continguts que comparteixen diàriament, la qual està majoritàriament predominada per programes musicals. Tot i això, la ràdio URACCAN, ha impulsat altres iniciatives que aborden els principals problemes que afecten les comunitats indígenes i afrodescendents a través d'activitats, esdeveniments i accions comunicatives com campanyes de comunicació intercultural enfocades a la cultura de pau que promouen la recerca de solucions als conflictes territorials; així com les orientades a la prevenció de malalties endèmiques i la promoció del model de salut intercultural; i les educatives que se centren en l'educació informal, que a més aporten a l'alfabetització, al reforçament lingüístic i la identitat. Les quals, han estat estratégicament claus per a la transformació social al Carib.
La presente tesis doctoral analiza el cambio social impulsado por la radio comunitaria de URACCAN (Radio URACCAN Rosita, Radio URACCAN Siuna y Radio URACCAN Waspam) en las comunidades indígenas y afrodescendientes de las Regiones Autónomas de la Costa Caribe Nicaragüense, desde tres dimensiones prácticas: territorio, educación y salud. El estudio evidencia la importancia de este tipo de medios de comunicación en un contexto complejo, marcado por las desigualdades sociales, los conflictos territoriales, el déficit educativo y la debilidad del sistema sanitario que afecta a las comunidades indígenas y afrodescendientes del Caribe. Donde la radio URACCAN, es una de las principales fuentes de información, que además, funciona como agente de cambio social, por cuanto organizan acciones puntuales que abordan las principales realidades que sufren los territorios multiétnicos. Es un estudio de caso múltiple de corte cualitativo, holístico y descriptivo, que incluye una muestra cuantitativa que analiza la parrilla de programación del objeto de estudio, y que incluye técnicas como la entrevista y la observación participante. Los resultados, reflejan que estas emisoras son un vehículo de comunicación intercultural, promotoras del cambio social en las comunidades indígenas y afrodescendientes. Aunque la parrilla de programación, muestra una debilidad importante en los contenidos que comparten diariamente, la cual está mayormente predominada por programas musicales. Sin embargo, la radio URACCAN, ha impulsado otras iniciativas que abordan los principales problemas que aquejan a las comunidades indígenas y afrodescendientes a través de actividades, eventos y acciones comunicativas como campañas de comunicación intercultural enfocadas en la cultura de paz que promueven la búsqueda de soluciones a los conflictos territoriales; así como las orientadas a la prevención de enfermedades endémicas y la promoción del modelo de salud intercultural; y las educativas que se centran en la educación informal, que además, aportan a la alfabetización, al fortalecimiento lingüístico, y la identidad. Las cuales, han sido estratégicamente claves para la transformación social en el Caribe.
This doctoral thesis analyzes the social change promoted by URACCAN community radio (Radio URACCAN Rosita, Radio URACCAN Siuna and Radio URACCAN Waspam) in the indigenous and Afro-descendant communities of the Autonomous Regions of the Nicaraguan Caribbean Coast, from three practical dimensions: territory, education and health. The study evidences the importance of this type of media in a complex context, marked by social inequalities, territorial conflicts, educational deficit and the weakness of the health system that affects the indigenous and Afro-descendant communities of the Caribbean. URACCAN radio is one of the main sources of information, which also functions as an agent of social change, as it organizes specific actions that address the main realities suffered by the multi-ethnic territories. It is a qualitative, holistic and descriptive multiple case study, which includes a quantitative sample that analyzes the programming grid of the object of study, and includes techniques such as interviews and participant observation. The results reflect that these stations are a vehicle for intercultural communication, promoters of social change in indigenous and Afro-descendant communities. Although the programming grid shows an important weakness in the content shared daily, which is mostly dominated by music programs. However, URACCAN radio has promoted other initiatives that address the main problems afflicting indigenous and Afro-descendant communities through activities, events and communication actions such as intercultural communication campaigns focused on the culture of peace that promote the search for solutions to territorial conflicts; as well as those oriented to the prevention of endemic diseases and the promotion of the intercultural health model; and educational campaigns focused on informal education, which also contribute to literacy, linguistic strengthening and identity. These have been strategically key to social transformation in the Caribbean.
Ràdio comunitària; Community radio; Radio comunitaria
65 - Communication and transport industries. Accountancy. Advertising. Business management. Public relations. Mass communication
Ciències Socials