Migración y mercado laboral en Ecuador. Factores determinantes de la migración

Author

Gomezjurado Jarrin, Maria Cristina

Director

Gallizo Larraz, José Luis

Date of defense

2025-05-27

Pages

204 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

L'anàlisi de la immigració i el seu impacte en l'ocupació, el subocupació i el creixement econòmic té en compte dades històriques, i com a referència els països procedents de Colòmbia, Cuba, Veneçuela i Perú; immigrants disposats a treballar en condicions de subocupació, ocupació adequada i el PIB per càpita, entre els anys 2007 i 2018. sumant 452.043 observacions d'una mostra representativa a nivell nacional, que abasta un total expandit de 79.534.978 persones en tots els anys estudiats. A més, es van analitzar les relacions entre la immigració i el creixement econòmic de l'Equador mitjançant mètodes d'anàlisi de sèries de temps. Els resultats mostren que un immigrant guanya, en mitjana, un 14.21% menys que un natiu abans de l'any 2014. Això dóna suport a la hipòtesi que la presència de migrants exerceix pressió a la baixa sobre els salaris. Així mateix, s'obté que a mesura que el nombre d'immigrants que ingressen a l'Equador en cerca de feina augmenta un 1%, l'ocupació adequada al país disminueix un 0.187% en mitjana. En altres paraules, en augmentar el nombre de persones que entren al país en cerca de feina, hi ha un impacte negatiu en les oportunitats d'ocupació. Els resultats també mostren que si el nombre d'empleats en ocupació adequada al país augmenta en un punt percentual en mitjana, l'economia creix un 0.149%, i si el nombre de persones que es troben en subocupació augmenta en un 1% en mitjana, l'economia experimenta un descens del 0.16%. Les implicacions de la tesi tenen efectes en diversos nivells. D'una banda, davant l'entrada d'immigrants, es posa de manifest un creixement de l'economia del país relacionat amb els nous llocs de treball que promouen. En aquesta situació, els responsables polítics de l'Estat hauran d'atendre noves responsabilitats dirigides a garantir els drets de tots els residents i dedicar nous recursos a evitar el subocupació. Els governs hauran de considerar un reforçament institucional i la consolidació de polítiques públiques orientades a dissenyar solucions pràctiques a l'entrada de nova força laboral, la qual cosa pot ajudar a millorar les condicions dels migrants i l'economia del país.


Esta investigación estudia cómo la inmigración internacional afecta al mercado laboral de Ecuador, definiendo a los inmigrantes como personas nacidas en el extranjero que residen en Ecuador por tres años o más. Se utiliza el método de inferencia causal y el de diferencia en diferencias, con datos de la Encuesta Nacional de Empleo, Desempleo y Subempleo (ENEMDU) para el período 2007-2018, sumando 452.043 observaciones de una muestra representativa a nivel nacional, que abarca un total expandido de 79.534.978 personas en todos los años estudiados. Se analizaron además las relaciones entre la inmigración y el crecimiento económico de Ecuador mediante métodos de análisis de series de tiempo. Las variables del modelo de probabilidad lineal fueron construidas con preguntas de la ENEMDU comparables a lo largo de los años, y se incluyó una variable dicotómica para identificar cambios estructurales en la migración desde 2014. Los resultados indican que antes de 2014, los inmigrantes ganaban en promedio un 14.21% menos que los nativos, apoyando la hipótesis de que la presencia de migrantes ejerce presión a la baja en los salarios. Además, se encontró que un aumento del 1% en la inmigración reduce en promedio un 0.187% el empleo adecuado, lo que sugiere que el aumento de inmigrantes en busca de trabajo tiene un impacto negativo en las oportunidades laborales para los nacionales. En términos de crecimiento económico, los resultados muestran que un incremento del 1% en el empleo adecuado contribuye a un crecimiento económico promedio del 0.149%, mientras que un aumento del 1% en el subempleo provoca una disminución del 0.16% en la economía. Estas cifras subrayan la importancia de la calidad del empleo en la dinámica económica del país. Las implicaciones de la tesis abarcan varios niveles. La entrada de inmigrantes destaca el crecimiento económico del país receptor, lo cual implica que los responsables políticos deben garantizar los derechos de todos los residentes y destinar recursos para mitigar el subempleo. Se sugiere que los gobiernos refuercen las instituciones y consoliden políticas públicas para diseñar soluciones prácticas ante la entrada de nueva fuerza laboral. Dichas políticas pueden ayudar a mejorar las condiciones de los migrantes y de la economía del país en general.


This research examines how international immigration affects the labor market in Ecuador, defining immigrants as individuals born abroad who have resided in Ecuador for three years or more. The study uses the causal inference method, difference-in-differences, with data from the National Survey of Employment, Unemployment, and Underemployment (ENEMDU) for the period 2007-2018, comprising 452.043 observations from a nationally representative sample, covering a total expanded to 79.534.978 people across all studied years. Additionally, the relationships between immigration and economic growth in Ecuador were analyzed using time series analysis methods. The variables in the Linear Probability Model were constructed from ENEMDU survey questions comparable across the years, and a dichotomous variable was included to identify structural changes in migration since 2014. The results indicate that before 2014, immigrants earned on average 14.21% less than natives, supporting the hypothesis that the presence of migrants exerts downward pressure on wages. Moreover, a 1% increase in immigration was found to reduce adequate employment by an average of 0.187%, suggesting that the rise in immigrants seeking work negatively impacts job opportunities. Regarding economic growth, the results show that a 1% increase in adequate employment contributes to an average economic growth of 0.149%, while a 1% increase in underemployment causes a 0.16% decrease in the economy. These figures highlight the importance of job quality in the country's economic dynamics. The implications of the thesis span several levels. The influx of immigrants underscores the economic growth of the host country, implying that policymakers must ensure the rights of all residents and allocate resources to mitigate underemployment. Governments are advised to strengthen institutions and consolidate public policies to design practical solutions for the influx of new labor, which could help improve conditions for both migrants and the country’s economy as a whole.

Keywords

Immigració; Mercat laboral; Creixement econòmic; Inmigración; Mercado laboral; Crecimiento económico; Immigration; Labor Market; Economic Growth

Subjects

314 - Demography

Knowledge Area

Economia Aplicada

Documents

Tmcgj1de1.pdf

2.012Mb

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)