El Aprovechamiento recreativo, deportivo y turístico de los espacios naturales protegidos : modelos de frecuentación, el caso del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Espanya

Author

Farías Torbidoni, Estela Inés

Director

Camps i Povill, Andreu

Date of defense

2000-12-22

ISBN

8468835536

Legal Deposit

L-1095-2003



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

Durant aquesta última dècada, l'aprofitament recreatiu dels espais naturals protegits a Espanya i, en concret, dels parcs nacionals ha evidenciat un considerable increment, la qual cosa ha suposat, en la majoria dels casos, un nou enfocament de la gestió, on la segmentació de l'oferta i la demanda recreativa d'aquest tipus d'espais i amb ella la possibilitat de sintetitzar al màxim alguns dels principals factors condicionants d'aquest tipus d'aprofitament ha començat a ser considerada com una eina pràctica d'informació per la gestió.<br/><br/> En aquest treball, i dins de la línia d'estudi, ens situem en un dels dotze parcs nacionals espanyols, concretament en el Parc Nacional d'Aigües tortes i Estany de Sant Maurici (Lleida-Espanya). L'estudi tipològic de l'oferta i la demanda recreativa d'aquest Parc Nacional serà analitzat i, així també, les característiques de la freqüentació recreativa existent.<br/><br/> Mitjançant l'aplicació d'una Anàlisi de Correspondències Múltiples (en el cas de la demanda), i d'una Anàlisi de Conglomerats (en el cas de l'oferta i la demanda), van ser establerts un total de cinc grups de visitants i tres grups d'itineraris. La presència d'una correlació positiva entre el grau de dificultat de l'itinerari freqüentat i el nivell cultural, la joventut i el fet que els visitants siguin del sexe masculí, ha estat un dels aspectes observats en aquest treball. L'anàlisi de les relacions manifestades entre la tipologia de visitants i la tipologia d'itineraris concebuts en aquest estudi han demostrat l'existència d'un interessant model de freqüentació, on els grups extrems, és a dir, els grups de visitants que freqüenten els itineraris més fàcils i més difícils, són els que presenten una major correlació i/o identificació freqüentativa.


Durante esta última década, el aprovechamiento recreativo de los espacios naturales protegidos españoles y en concreto de los parques nacionales, ha evidenciado un considerable incremento, lo que ha supuesto, en la mayoría de los casos, un nuevo posicionamiento de gestión; en donde la segmentación de la oferta y la demanda recreativa de este tipo de espacios y con ella la posibilidad de sintetizar al máximo posible algunos de los principales factores condicionantes de este tipo de aprovechamiento, ha comenzado a ser considerada como una herramienta práctica de información para la gestión.<br/><br/> En el presente trabajo, dentro de esta línea de estudio, situándonos en uno de los doce parques nacionales españoles, concretamente en el Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Lleida-España), el estudio tipológico de la oferta y la demanda recreativa de este parque nacional será abordado y con el mismo, las características de la frecuentación recreativa existente. <br/><br/> Mediante la aplicación de un Análisis de Correspondencias Múltiples (en el caso de la demanda) y un Análisis de Conglomerados (en el caso de la oferta y la demanda), un total de cinco grupos de visitantes y tres grupos de itinerarios fueron establecidos. La presencia de una correlación positiva entre el grado de dificultad del itinerario frecuentado y el nivel cultural, la juventud y el género masculino de los visitantes acogidos ha sido uno de los aspectos observados en este trabajo. El análisis de las relaciones manifiestas entre la tipología de visitantes y la tipología de itinerarios concebidas en este estudio han demostrado la existencia de un interesante modelo de frecuentación; en donde los grupos extremos, es decir, los grupos de visitantes que frecuentan los itinerarios más fáciles y más difíciles, son los que presentan una mayor correlación y/o identificación frecuentativa.


During the last ten years, the recreative use of Spanish protected natural areas, has suffered an important increase what means, in most of the cases, a new management; where the segmentation of the recreative supply and demand of this kind of natural areas together with the possibility of synthesizing some of the main conditioning factors of this type of use is starting to be considered as a practical information tool for the management.<br/><br/> In this piece of work, we deal with one of the twelve Spanish national parcs, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Parc (Lleida- Spain). The typological study of the recreative supply and demand in this area will be analyzed together with the different types and features of the recreative activities that take place there.<br/><br/> Through the aplication of a Multiple Correspondency Analysis (when dealing with the demand) and a Cluster Analysis (when dealing with the supply and the demand), a range of five groups of visitors and three groups of tracks were set. One of the aspects observed in the research is the positive relation between the degree of dificulty of the usual tracks and the cultural level, the youth and the masculine gender of the visitors. The relation between the type of visitants and the type of tracks analyzed in this work has proved the existance of an interesting frequency pattern where the groups of visitants that take the easiest and the most difficult tracks show the same frequency correlation and identity.

Keywords

esports recreatius; espais naturals protegits; Parc N. d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; turisme

Subjects

379.8 - Leisure; 79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

245 - Educació física i deportiva

Documents

tef1de7.pdf

862.5Kb

tef2de7.pdf

907.0Kb

tef3de7.pdf

1.090Mb

tef4de7.pdf

738.7Kb

tef5de7.pdf

935.0Kb

tef6de7.pdf

1.056Mb

tef7de7.pdf

1.098Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)