Estratègies de contestació a la Lleida franquista (1939-1977)

Author

Jarne, Antonieta

Director

Mir, Conxita

Date of defense

1996-01-26

ISBN

8489727783

Legal Deposit

S.54-1998



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història

Abstract

El treball que presentem -"Estratègies de contestació a la Lleida franquista (1939-1977)"- forma part d'un camp d'investigació -el franquisme- respecte al qual hem dedicat bona part dels nostres esforços de recerca i sobre el qual, si bé s'han produït importants aportacions des de diversos camps de les ciències socials,1 encara graviten nombroses qüestions. I així, des de la història local -tot defugint els localismes- la producció sobre els diferents elements articulats a l'entorn de l'època franquista a Lleida ha estat abundant durant els últims anys. Comprensiblement, després del període de la dictadura, alguns historiadors han esmerçat els esforços a endinsar-se en aquest passat recent de la nostra història contemporània que tant ha condicionat el nostre present.<br/>D'una banda, una part important de les investigacions des del camp de la història s'ha centrat en els estudis sobre la repressió política, cultural i social, els quals han fet interessantíssimes aportacions sobre els mecanismes com s'aplicà, els camps socials i les persones que abastà i la informació sobre el nombre de persones executades. Això ha permès conèixer la magnitud i les característiques de la violència política exercida.


El trabajo que presentemos -"Estrategias de contestación a la Lleida franquista (1939-1977)"- forma parte de un campo de investigación -el franquismo- respeto al cual hemos dedicado buena parte de nuestros esfuerzos de búsqueda y sobre el cual, si bien se han producido importantes aportaciones desde varios campos de las ciencias sociales,1 todavía gravitan numerosas cuestiones. Y así, desde la historia local -todo rehuyendo los localismos- la producción sobre los diferentes elementos articulados al en torno a la época franquista a Lleida ha sido abundante durante los últimos años. Comprensiblemente, tras el periodoperíodo de la dictadura, algunos historiadores han empleado los esfuerzos a adentrarse en este pasado reciente de nuestra historia contemporánea que tanto ha condicionado nuestro presente.<br/>De una banda, una parte importante de las investigaciones desde el campo de la historia se ha centrado en los estudios sobre la represión política, cultural y social, los cuales han hecho interesantísimas aportaciones sobre los mecanismos como se aplicó, los campos sociales y las personas que abarcó y la información sobre el número de personas ejecutadas. Esto ha permitido conocer la magnitud y las características de la violencia política ejercida.

Keywords

història; 1939-1977; Lleida; franquisme

Subjects

94 - General history

Knowledge Area

Ciències humanes i socials

Documents

ajarne.pdf

826.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)