Les Estratègies que empra el professorat d'educació física per aconseguir que l'alumnat aprengui a aprendre

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia
dc.contributor.author
Comes Mirosa, Montserrat
dc.date.accessioned
2011-04-12T17:52:42Z
dc.date.available
2010-02-08
dc.date.issued
2001-10-01
dc.date.submitted
2010-02-08
dc.identifier.isbn
9788469354735
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0208110-173445
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/8308
dc.description.abstract
És probable que qui estigui vinculat d'alguna manera amb la docència senti la necessitat de compartir experiències educatives i contrastar idees, punts de vista, formes de treballar. Aquest treball sorgeix d'aquesta inquietud. Un dels factors que ajuda a enriquir aquest procés està representat per la perspectiva constructivista.<br/>L'aportació d'aquesta tesi es centra, fonamentalment, en un nivell pràctic. Així des d'un paradigma naturalista o interpretatiu, s'analitzen les interaccions que s'estableixen en una classe constituïda pel professor i l'alumnat, en abordar uns continguts relacionats amb el procés d'ensenyament-aprenentatge de les tècniques de circ en general i dels malabarismes en particular. L'anàlisi està focalitzada en l'aplicació d'estratègies per part del professor:<br/>El motiu de l'elecció d'aquesta activitat és que permet: afavorir la motivació de l'alumnat,<br/>partir d'un nivell més homogeni amb tot el grup classe, abordar l'aprenentatge amb menys concepcions prèvies errònies, cercar altres estratègies per ensenyar. D'aquestes concepcions prèvies sorgeix el títol de la tesi: "Les estratègies que empra el professorat d'educació física per aconseguir que l'alumnat aprengui a aprendre. Estudi de cas".<br/>Amb aquest plantejament sorgeix com a necessitat:<br/> a)Seleccionar l'esquema de conjunt de la concepció constructivista i orientar en es aspectes clau els processos d'ensenyament-aprenentatge.<br/> b)Analitzar i aplicar una metodologia d'investigació adient amb el context de treball habitual en l'àmbit educatiu. És per aquest motiu que la investigació s'aborda des d'un paradigma naturalista o interpretatiu, que permet respectar l'ecologia de l'aula basant-se en un procés d'anàlisi constant del dia a dia.<br/> c)Identificar els aspectes bàsics de l'activitat dels malabarismes per enfocar i reconduir el procés d'ensenyament-aprenentage.<br/> d)Aprendre com a discent i com a docent, atès que ambdós processos es complementen en el moment d'ensenyar.<br/> e)Analitzar quin tipus d'estratègies por utilitzar el docent per facilitar l'aprenentatge autònom de l'alumnat, vinculant-ho forçosament amb el tipus de contingut que s'ha de treballar.<br/>Aquests són els punts més elementals, però l'abast de l'obra és més complex, atès que primer hi ha tota una fonamentació teòrica, es fa un estudi en profunditat sobre la terminologia a utilitzar atès que va relacionada amb una tendència ideològica professional determinada, així com altres punts que no he inclòs per no allargar l'extensió d'aquest resum.
cat
dc.description.abstract
Es posible que quien esté vinculado de alguna forma con la docencia sienta la necesidad de compartir experiencias educativas y contrastar ideas, puntos de vista, formas de trabajar. Este trabajo surge de estas inquietudes. Uno de los factores que ayuda a enriquecer este proceso de enseñanza-aprendizaje está representado por la perspectiva constructivista.<br/>La aportación de esta tesis se centra, fundamentalmente, en un nivel práctico. Así, desde un paradigma naturalista o interpretativo, se analizan las interacciones que se establecen en una clase constituida por el profesor i el alumnado, en abordar unos contenidos relacionados con el proceso de enseñanza-aprendizaje de las técnicas d circo en general y de los malabarismos en particular. El análisis está focalizado en la aplicación de estrategias por el profesor. El motivo de la elección de esta actividad permite:<br/>favorecer la motivación del alumno,<br/>partir de un nivel más homogéneo en relación a todo el grupo clase, abordar el aprendizaje con menos concepciones previas erróneas,<br/>buscar otras estrategias para enseñar.<br/>De esta concepciones previas surge el título de la investigación: "Las estrategias que utiliza el pofesor de educación física para conseguir que sus alumnos aprendan a aprender. Estudio de caso".<br/>Con este planteamiento surge la necesidad inminente:<br/> a)Seleccionar el esquema de conjunto de la concepción constructivista i orientar en los aspectos clave los procesos de enseñanza-aprendizaje.<br/> b)Analizar i aplicar una metodología de incestifación en coherencia con el conteto de trabajo habitual en el ámbito educativo. Es por este motivo que la investigación se aborda desde un paradigma naturalista o interpretativo, que permite respectar la ecología del aula basándose en un proceso de análisis constante del día a día.<br/> c)Indentificar los aspectos básicos de la actividad de los malabarismos para enfocar i reconducir el proceso de enseñanza-aprendizaje.<br/> d)Aprender como discente y como docente, ya que ambos procesos se complementatn en el momento de enseñar. <br/> e)Analizar qué tipo de estrategias puede utilizar el docente para facilitar el aprendizaje autónomo del alumado, vinculándolo forzosamente con el tipo de contenido que se tiene que trabajar. <br/>Estos son los puntos más elementales, pero el texto de la obra es más complejo, ya qe primero hay toda una fundamentación teórica, se hace un estudio en profundidad sobre la terminología a utilizar puesto que la misma está relacionada con una tendencia ideológica profesional determinada, así como con otros puntos que no he incluido por no alargar la extensión de este resumen.
spa
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
aprenentatge
dc.subject
professors d'educació física
dc.subject.other
Educació física i deportiva
dc.title
Les Estratègies que empra el professorat d'educació física per aconseguir que l'alumnat aprengui a aprendre
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
cat
dc.contributor.director
Lavega i Burgués, Pere
dc.contributor.director
Costes i Rodríguez, Antoni
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
L-1044-2010


Documentos

TMCM1de3.pdf

27.06Mb PDF

TMCM2de3.pdf

17.35Mb PDF

TMCM3de3.pdf

14.14Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)