Caracterització del teixit adipós en xais amb denominació específica ternasco de Aragón. Variacions segons la raça i la qualitat de la canal

Author

Tor i Naudí, Marc

Director

Gosálvez Lara, L. F.

Date of defense

1997-07-04

ISBN

9788469134337

Legal Deposit

L-541-2008



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Abstract

El principal objectiu d'aquesta Tesi Doctoral ha estat caracteritzar el teixit<br/>adipós del Temasco de Aragón determinant el repartiment, la distribució, el contingut<br/>en lípids totals i la composició dels mateixos. Al mateix temps s'ha estudiat l'efecte<br/>de la raça, el grau d'engreixament i l'estat de conformació sobre les característiques<br/>del teixit adipós. S'han utilitzat 24 animals mascles, 8 de la raça Rasa Aragonesa, 8<br/>de la raça Roya Bilbilitana i 8 de la raça Ojinegra de Teruel. Els animals es van<br/>sacrificar al pes establert per la Denominació Específica (21 kg de pes viu per<br/>obtenir canals de 10,5 kg). Amb posterioritat al sacrifici es va realitzar la dissecció<br/>complerta de la mitja canal esquerra obtenint tots els dipòsits adiposos de l'animal<br/>(viscerals, cavitaris, subcutanis, intermusculars i els músculs) i es va determinar el<br/>contingut en lípids totals i la seva composició. S'han trobat diferències en el<br/>contingut dels lípids totals segons el repartiment del teixit adipós ( teixit cavitari<br/>94,9%, teixit visceral 86,7%, teixit subcutani 86,6%, teixit intermuscular 79,0% i<br/>músculs 12,4%). S'ha constatat que la distribució també afecta el contingut de lípids<br/>totals. Per altra banda s'han trobat diferències en la composició dels lípids totals<br/>segons la distribució del teixit adipós. Segons la raça de procedència varia el<br/>contingut i el repartiment del teixit adipós i també la raça afecta el contingut en lípids<br/>totals i la seva composició. De forma global, la raça Rasa Aragonesa ha presentat el<br/>contingut menor de teixit adipós i lípids totals i un major contingut en àcids grassos<br/>insaturats (C16:1 i C18:1). La raça Ojinegra de Teruel ha presentat un contingut<br/>superior de teixit adipós i lípids totals amb un contingut superior d'aquests en àcids<br/>grassos saturats ( C16:0 i C 18:0) i la raça Roya Bilbilitana ha presentat unes<br/>característiques intermèdies a les dues anteriors.

Keywords

grau d'engreixament; lípids; el teixit adipós del Temasco de Aragón; teixit intermuscular

Subjects

636 - Animal husbandry and breeding in general. Livestock rearing. Breeding of domestic animals

Knowledge Area

Producció animal

Documents

TMTN1de3.pdf

5.905Mb

TMTN2de3.pdf

8.446Mb

TMTN3de3.pdf

9.930Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)