Subhastes, Teoria i Realitat: Comportament dels Preus d'Adjudicació

Author

Corbella Domènech, Teresa

Director

Oliva Fures, Martí

Date of defense

2002-07-22

ISBN

9788469036310

Legal Deposit

T.1479-2006



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

La tesi doctoral se centra en subhastes seqüencials, i n'estudia específicament alguns aspectes. Està composta per tres aportacions originals independents, tot i que relacionades entre si. A més, hi ha una extensa revisió i un petit recull il·lustratiu sobre la història de les subhastes a Catalunya en el primer annex. <br/>L'objectiu del primer estudi és comprovar la presència d'un descens dels preus al llarg de la sessió en una subhasta a la baixa i quantificar-la. També s'analitza les estratègies d'ordenació dels venedors. Les dades analitzades són de subhastes de peix de la llotja de Tarragona (4.737 observacions). La metodologia emprada és la que s'ha utilitzat per contrastar el fenomen en subhastes a l'alça. Efectivament, es detecta un descens. Donada aquesta primera conclusió, l'ordre en el qual es disposa els béns a vendre pot ser rellevant pel venedor. L'article mostra que posar primer a la venda els ítems més cars és l'estratègia d'ordenació majoritària.<br/>En el segon treball es proposa una explicació del descens dels preus per a una subhasta seqüencial de primer preu i també per a una subhasta seqüencial de segon preu amb opció de quantitat quan hi ha m unitats a la venda. Entre els resultats que cal destacar per ambdós mecanismes de subhasta figuren: 1) que es produeix un descens dels preus i 2) que l'assignació és eficient. D'altra banda, 3) en la subhasta de primer preu els resultats són independents de l'opció de quantitat. Comparant els dos mecanismes s'observa que 4) els preus d'adjudicació de la subhasta de primer preu són superiors als de la subhasta de segon preu. <br/>El tercer treball se centra en l'evolució de les cotitzacions d'un artista que es consolida i ven en subhasta. Es proposa un model per representar aquesta evolució a partir d'un quadre de dimensió estàndard per a un artista que s'utlitza per estudiar específicament l'efecte de la dimensió de l'obra en la formació del preu. Es mostra que 1) en pintors de qualitat elevada la importància relativa de la dimensió com a factor determinant del preu baixa conforme l'artista es consolida en benefici del renom d'aquest (proposició 1), i 2) amb el pas del temps la grandària del quadre explica una menor part del preu ja que els preus tenen cada cop més soroll (proposició 2). L'estudi de 325 preus d'adjudicació d'olis sobre tela corrobora aquests resultats.


The doctoral dissertation is about auctions:<br/>The declining price anomaly is empirical evidenced in chapter 3. Chapter 4 provides an explanation of this anomaly. Chapter 5 analyses hammer prices of paintings and the determinants of those prices.

Keywords

preus d'adjudicació; teoria i realitat; subhastes

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

Annex0.pdf

27.69Kb

ANNEX1.pdf

124.8Kb

ANNEX2.pdf

44.81Kb

Annex3.pdf

121.5Kb

annex4.pdf

79.24Kb

BIBLIO.pdf

101.3Kb

cap1.pdf

116.1Kb

cap2.pdf

442.0Kb

cap3.pdf

277.8Kb

cap4.pdf

264.6Kb

cap5.pdf

262.7Kb

CONC3.pdf

77.08Kb

PRESENTACIO.pdf

40.75Kb

TAULAiCAP4_152_.pdf

56.92Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)