"Per soplir la fragilitat e dolència de la carn". Sexe i misogínia a la diòcesi de Barcelona (s. XIV-XV)

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives
dc.contributor.author
Conte Aguilar, Lucía
dc.date.accessioned
2012-10-23T12:09:25Z
dc.date.available
2012-10-23T12:09:25Z
dc.date.issued
2012-09-21
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/89366
dc.description.abstract
L’Església catòlica baixmedieval, va aplicar la reforma que havia de regular la moral dels fidels centrant el seu control en les qüestions relatives a la moral sexual (segle XIV) a la diòcesi de Barcelona. Aquesta tesi explica els mecanismes d’aquest control i recull el que visites pastorals i processos episcopals expliquen sobre l’intent de regular les formes d’unió de parella i conductes com l’adulteri, l’incest, la prostitució i molt particularment, el concubinat del clergat. Sosté que, en posar en marxa aquests mecanismes de control, l’Església partia d’una posició de desconfiança, -o de temor-, envers la dona, que portà a un control ferri de la sexualitat dels feligresos en general i dels clergues en especial. Els esforços de reforma dels costums morals van tenir èxit divers, que van abocar en una conseqüència, potser no conscientment volguda, però real: la definició d’una imatge de la dona perillosa, la bruixa, que calia combatre.
cat
dc.description.abstract
Medieval Catholic Church attempted to reform the moral of its members by focusing on aspects related to sexual morality in the 14th C in Barcelona. This thesis explains the mechanisms of such control and compiles the information that pastoral visits and Episcopal trials provide about the attempts to regulate sexual relationship behaviors and conducts, such as: adultery, incest, prostitution and specially Clergy’s concubinage. This thesis supports the statement that when these mechanisms for control were activated by the Catholic Church, they stemmed from distrust –or suspicion- towards women. Such position led to a fierce control of sexual behavior for all Catholic Church members and particularly the Clergy. The efforts made to reform moral behavior had different effects on issues addressed. However, the real consequence –which might not have been deliberate- was the image definition of a dangerous woman, and fighting the Witch.
eng
dc.format.extent
666 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Misogínia
dc.subject
Església Catòlica medieval
dc.subject
Moral sexual
dc.subject
Concubinat
dc.subject
Bruixeria
dc.subject
Clergat
dc.subject
Fetilleria
dc.subject
Reforma catòlica
dc.subject
Adulteri
dc.subject
Prostitució
dc.subject
Diòcesi de Barcelona
dc.subject
Misogyny
dc.subject
Medieval Catholic Church
dc.subject
Sexual morality
dc.subject
Concubinage
dc.subject
Witchcraft
dc.subject
Sorcery
dc.subject
Clergy
dc.subject
Catholic reform
dc.subject
Marriage
dc.subject
Adultery
dc.subject
Prostitution
dc.subject
Diocese of Barcelona
dc.title
"Per soplir la fragilitat e dolència de la carn". Sexe i misogínia a la diòcesi de Barcelona (s. XIV-XV)
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
cat
dc.contributor.authoremail
lucia.conte@upf.edu
dc.contributor.director
Salrach, Josep M.
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B. 30357-2012
dc.description.degree
Programa de doctorat en Història


Documents

lca.pdf

43.96Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)