Les Drassanes de Barcelona. La geometria, la traça i l'estructura com a garants de la identitat de l'edifici.


Autor/a

Terradas i Muntañola, Robert, 1944-

Director/a

Rovira, Teresa (Rovira Llobera)

Data de defensa

2008-01-21

Dipòsit Legal

B.8578-2008



Departament/Institut

Universitat Ramon Llull. La Salle

Resum

La tesi pretén esbrinar quins han estat els principis arquitectònics que han permès que l'estructura formal i constructiva de les drassanes hagi estat permanentment inalterable al llarg de les diverses ampliacions i canvis programàtics. El procés constructiu s'ha analitzat profundament la qual cosa a fet possible el dibuixar les plantes de l'edifici en cadascun dels fets més importants tant pel que fa la seva construcció, les diverses ampliacions així com les restauracions. El estudi s'ha realitzat comprovant el traçat, la construcció, la proporció i les característiques espacials del propi edifici així com la seva relació amb altres construccions de programa o d'estructura similars. Complementen aquest estudi les restauracions realitzades en els períodes compresos entre els anys 1930 i 1960 i entre 1984 i 2005 La tesi ha permès, d'una banda, aclarir quin va ser el sistema, i concretament l'element, constructiu que conformà l'estructura formal i constructiva de les drassanes; d'altre banda, hem pogut comprovar que mitjançant l'estudi dels elements constructius que actualment configuren l'edifici ha estat possible omplir el buit històric existent des de la creació de les drassanes fins al 1709 data del primer plànol conegut de l'edifici. Finalment, s'exposa tot allò que ha garantit la permanent identitat de les drassanes.


La tesis pretende poner de manifiesto cuales han sido los principios arquitectónicos que han permitido que la estructura formal y constructiva de las atarazanas haya permanecido inalterable a lo largo de las diversas ampliaciones y cambios programáticos. El proceso constructivo se ha analizado en profundidad lo que ha permitido dibujar las plantas del edificio en cada uno de sus más importantes acontecimientos tanto en las fases de su construcción, de las diversas ampliaciones como de sus restauraciones. El estudio se ha realizado comprobando la traza, la construcción, la proporción y las características espaciales del propio edificio así como su relación con otras construcciones de programa o estructura similares. Completando este estudio se han analizado las restauraciones llevadas a cabo en los períodos entre los años 1930 al 1960 y entre 1984 al 2005. La tesis ha permitido, por un lado, averiguar cual fue el sistema, y concretamente el elemento constructivo, que conformó la estructura formal y constructiva de las atarazanas; por otro lado, se ha podido comprobar que mediante el estudio de los elementos constructivos que actualmente configuran el edificio ha sido posible explicar el vacío histórico existente desde la creación de las atarazanas hasta el año 1709 en que se dibujó el primer plano conocido del edificio. Finalmente, se expone todo aquello que ha garantizado la permanente identidad de las atarazanas.


What are the architectonic principles that have allowed that the formal and physical structure of the shipbuilding facility has remained unchanged throughout the various extensions and program changes that have effected the building over time. The constructive process has been studied in great detail, which has allowed the building's floor plans to be drawn for each of the building's most important phases, from its initial construction through its successive extensions and restorations.

Paraules clau

history; restoration; restauración; construction; Architecture; construcción; historia; Arquitectura; historia restauració; construcció; Arquitectura

Matèries

72 - Arquitectura

Àrea de coneixement

Representació, Coneixement, Tectònica i Arquitectura

Documents

01_portada.pdf

7.211Kb

02_tribunal.pdf

21.71Kb

03_dedicatoria.pdf

279.6Kb

05_index.pdf

11.18Kb

06_nota_1.pdf

6.498Kb

07_introduccio.pdf

28.54Kb

08_nota_2.pdf

7.175Kb

09_capitol_1.pdf

488.3Kb

10_a_capitol_2.pdf

3.152Mb

10_b_capitol_2.pdf

2.723Mb

11_capitol_3.pdf

2.062Mb

12_capitol_4_v3.pdf

4.017Mb

13_a_capitol_5.pdf

3.775Mb

13_b_capitol_5.pdf

4.093Mb

14_a_capitol_6.pdf

4.039Mb

14_b_capitol_6.pdf

1.534Mb

16_conclusions.pdf

670.6Kb

17_epileg.pdf

69.02Kb

18_notes.pdf

50.39Kb

19_bibliografia_v2.pdf

28.85Kb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)