Les pobreses de les joventuts. Formes de vulnerabilitat social juvenil

Author

Valls Fonayet, Francesc

Director

Brunet Icart, Ignasi

Date of defense

2011-06-09

Legal Deposit

T.1424-2012

Pages

634 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

Aquesta tesi doctoral analitza des de la perspectiva sociològica diverses formes de vulnerabilitat social juvenil. La investigació empírica s’ha centrat a Catalunya i a l’Estat espanyol, mitjançant una estratègia de triangulació metodològica que inclou una anàlisi quantitativa (amb dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’INE), i una doble anàlisi qualitativa, amb entrevistes a agents socials i amb entrevistes biogràfiques a joves en posició social desfavorida. En l’anàlisi quantitativa s’han construït grups socials juvenils amb l’objectiu de trencar l’homogeneïtzació artificial d’aquest col•lectiu (en base a l’edat biològica), per detectar els factors de vulnerabilitat social associats a cadascuna d’aquestes realitats. Les entrevistes biogràfiques amb els joves s’han basat en els perfils detectats en l’anàlisi quantitativa, amb la intenció de comprendre com és viscuda l’experiència de la vulnerabilitat i com els joves integren la posició social objectiva en la seva subjectivitat.


Esta tesis doctoral analiza desde la perspectiva sociológica distintas formas de vulnerabilidad social juvenil. La investigación empírica se ha centrado en Catalunya i el Estado español, a través de una estrategia de triangulación metodológica que incluye un análisis cuantitativo (con datos de la Encuesta de Condiciones de Vida del INE), y un doble análisis cualitativo, con entrevistas a agentes sociales y con entrevistas biográficas a jóvenes en posición social desfavorecida. En el análisis cuantitativo se han construido grupos sociales juveniles con el objetivo de romper la homogeneización artificial de este colectivo (en base a su edad biológica), para detectar los factores de vulnerabilidad social asociados a cada una de estas realidades. Las entrevistas biográficas con los jóvenes se han basado en los perfiles detectados en el análisis cuantitativo, con la intención de comprender como es vivida la experiencia de la vulnerabilidad y como los jóvenes integran la posición social objetiva en su subjetividad


Abstract This PhD thesis analyzes from the sociological perspective different forms of social juvenile vulnerability. The empirical investigation has been focused on Catalonia and on the Spanish State, via a strategy of methodological triangulation that includes a quantitative analysis (with information of the Survey of Living conditions of the INE), and a double qualitative analysis, with interviews to social agents and with biographical interviews to young women in social disadvantaged position. In the quantitative analysis there have been constructed social juvenile groups by the aim to break the artificial homogenization of this community (on the basis of his biological age), to detect the factors of social vulnerability associated with each of these realities. The biographical interviews with the young persons have been based on the profiles detected in the quantitative analysis, with the aim of understanding in which way the experience of the vulnerability is lived and how the young poeple’s integrate the social objective position in their subjectivity.


Cette thèse doctorale analyse depuis la perspective sociologique des formes distinctes de vulnérabilité sociale juvénile. La recherche empirique s'est concentrée sur Catalunya et l'État espagnol, à travers d'une stratégie de triangulation méthodologique qui inclut une analyse quantitative (avec des données de l'Enquête de Conditions de Vie de l'INE), et une double analyse qualitative, avec interviews aux agents sociaux et avec des interviews biographiques aux jeunes dans une position sociale défavorisée. Dans l'analyse quantitative, ont été construits des groupes sociaux juvéniles, avec l'objectif de casser l’homogénéisation artificielle de ce collectif (sur la base de son âge biologique), pour détecter les facteurs de vulnérabilité sociale associés à chacune de ces réalités sociales. Les interviews biographiques avec les jeunes ont été basées sur les profils détectés dans cette analyse quantitative, avec l'intention de comprendre comment est vécue l'expérience de la vulnérabilité et comment les jeunes intègrent la position sociale objective dans leur subjectivité.

Keywords

Joventut; Pobresa; Exclusió social

Subjects

316 - Sociology

Documents

Tesi doctoral Francesc Valls Fonayet TDX.pdf

13.91Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)