Competitivitat del turisme religiós en el marc contemporani. Els espais sagrats i el turisme

Author

Aulet Serrallonga, Sílvia

Director

Vidal Casellas, Dolors

Donaire, José Antonio, 1968-

Date of defense

2012-11-16

Legal Deposit

Gi. 1800-2012

Pages

415 p.Department/Institute

Universitat de Girona. Institut Superior d'Estudis Turístics

Universitat de Girona. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

The main aim is to define the concept of religious tourism in order to understand the complex nature of this phenomenon. Firstly, we analyze the concept of sacred, and especially the relationship with sacred spaces as main areas receiving religious tourism. The concept of the sacred is a universal phenomenon, but it is represented differently according to the religious tradition it belongs, so there is also a local component. The second term studied is tourism. From this point of view, we explore the concept of religious tourism but also other types of tourism in sacred spaces such as pilgrimages, spiritual tourism and cultural tourism. The conclusion reached is a model based on sacred spaces that relates the different motivations of visitors. It identifies some ideal type that let us suggest some management actions in order to avoid conflicts that may arise between the devotees and tourists in sacred spaces.


L’objectiu principal és la conceptualització del turisme religiós de manera que s’entengui la naturalesa complexa del fenomen; i per fer-ho s’analitzen les dues vessants que composen el terme. Per una banda, s’analitza la conceptualització del sagrat i la relació que té amb els espais sagrats com a principals receptors de turisme religiós. S’entén el sagrat com un fet universal i global i alhora local. Per altra banda, s’analitza el terme de turisme religiós i d’altres tipologies turístiques que es poden donar en els espais sagrats, com els pelegrinatges, el turisme espiritual i el turisme cultural. La conclusió a la que s’arriba és un model que, basat en els espais sagrats, relaciona les diferents motivacions dels visitants. Això permet identificar uns tipus ideals que ens permeten suggerir algunes línies de gestió encaminades a evitar els conflictes que es puguin generar en els espais sagrats, amb la finalitat de preservar-ne la naturalesa.

Keywords

Turisme espiritual; Spiritual tourism; Turismo espiritual; Turisme religiós; Religious tourism; Turismo religioso; Turisme cultural; Cultural tourism; Turismo cultural; Espais sagrats; Sacred spaces; Espacios sagrados; Patrimoni cultural; Cultural heritage; Patrimonio cultural

Subjects

379.8 - Temps lliure; 91 - Geografia. Viatges

Documents

tsas.pdf

15.67Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)