Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia
El fenomen migratori i la integració de les persones nouvingudes a les societats d'acollida ha esdevingut un dels grans temes d'estudi de la sociologia actual. Aquesta tesi eminentment qualitativa i amb una perspectiva local i territorial que abasta l'àmbit de Ponent, s'endinsa en una anàlisi comparativa i d'evolució de la inserció sociolaboral de les persones immigrades en el període 2005-2011 que ha estat marcat de forma significativa per una profunda crisi econòmica. L'objectiu de la tesi ha estat conèixer els discursos dels dos grans protagonistes d'aquesta inserció com són d'una banda l'empresariat i d'altra banda les persones immigrades. En l'anàlisi d'aquests discursos i la seva evolució en aquests anys hem pogut constatar i posar de manifest les diferents lògiques, paradoxes i oportunitats que envolten el fenomen migratori desde la perspectiva empresarial i també hem pogut conèixer les diferents estratègies emprades per les persones immigrades en un context cada cop més hostil per a la seva integració. En definitiva aquesta tesi pretén aportar elements de reflexió crítica sobre els factors d'integració i d'exclusió que envolten el fenomen migratori amb la inserció sociolaboral com a fil conductor i la integració social com a gran qüestió de fons.
El fenómeno migratorio y la integración de las personas recién llegadas a las sociedades de acogida se ha convertido en uno de los grandes temas de estudio de la sociología actual. Esta tesis eminentemente cualitativa y con una perspectiva local y territorial que abarca el ámbito de Ponent, se adentra en un análisis comparativo y de evolución de la inserción sociolaboral de las personas inmigradas en el periodo 2005-2011 que ha estado marcado de forma significativa por una profunda crisis económica. El objetivo de la tesis ha sido conocer los discursos de los dos grandes protagonistas de esta inserción como son por un lado el empresariado y por otro lado las personas inmigradas. En el análisis de estos discursos y su evolución en estos años hemos podido constatar y poner de manifiesto las diferentes lógicas, paradojas y oportunidades que rodean el fenómeno migratorio desde la perspectiva empresarial y también hemos podido conocer las diferentes estrategias empleadas por las personas inmigradas en un contexto cada vez más hostil para su integración. En definitiva esta tesis pretende aportar elementos de reflexión crítica sobre los factores de integración y de exclusión que rodean el fenómeno migratorio con la inserción sociolaboral como hilo conductor y la integración social como gran cuestión de fondo.
The phenomenon of migration and integration of newcomers to the host society has become a major research areas of current sociology. This thesis mainly qualitative and local and regional perspective that encompasses the area west, entering a comparative analysis and evolution of the social integration of immigrants in the period 2005-2011 was marked so that significant for a deep economic crisis. The aim of the thesis was to the speeches of the two protagonists of this insertion is like a banda banda employers and other immigrants. In the analysis of these discourses and their evolution over the years we have seen and highlighted the different logics, paradoxes and opportunities surrounding the phenomenon of migration from the business perspective and we have to know the different strategies used by people immigrants in a context increasingly hostile to integration. In summary this thesis aims to provide elements of critical reflection on the factors of integration and exclusion that surround the migratory phenomenon with social integration, in terms of social integration and a great question
Immigració; Integració; Inserció sociolaboral; Empresa; Inmigración; Integración; Inserción sociolaboral
31 - Demografía. Sociología. Estadística
Sociologia
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.