Contributions to computed tomography image coding for JPEG2000

Autor/a

Muñoz Gómez, Juan

Director/a

Bartrina Rapesta, Joan

Fecha de defensa

2014-01-13

ISBN

9788449041198

Depósito Legal

B-3378-2014

Páginas

98 p.



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions

Resumen

Avui dia, gràcies als avanços en la ciència mèdica, existeixen diverses tècniques d’imatges mèdiques destinades a tractar de revelar, diagnosticar o examinar una malaltia. Moltes d’aquestes tècniques produeixen grans quantitats de dades, especialment les modalitats de tomografia com- putada (CT), imatges per ressonància magnètica (MRI) i tomografia per emissió de positrons (PET). Per gestionar aquestes dades, els centres mèdics utilitzen PACS i l’estàndard DICOM per emmagatzemar, recuperar, distribuir i visualitzar imatges mèdiques. Com a resultat de l’alt cost d’emmagatzematge i transmissió d’imatges mèdiques digitals, la compressió de dades juga un paper clau. JPEG2000 és l’estat de l’art en tècniques de compressió d’imatges per a l’emmagatzematge i transmissió d’imatges mèdiques. És el més recent sistema de codificació inclòs en DICOM i propor- ciona algunes característiques que són interessants per a la codificació d’aquestes imatges. JPEG2000 permet l’ús de finestres d’interès, accés a diferents grandàries de la imatge o la decodificació una regió específica d’ella. Aquesta tesi aborda tres problemes diferents detectats en la codificació de CT. El primer prob- lema de la codificació d’aquestes imatges, és el soroll que tenen. Aquest soroll és produït per l’ús d’unes dosis baixes de radiació durant l’exploració, produint imatges de baixa qualitat i penalitzant el rendiment de la codificació. L’ús de diferents filtres de soroll, fa millorar la qualitat i també augmentar el rendiment de codificació. La segona qüestió que s’aborda en aquesta tesi, és l’ús de transformacions multi-component en la codificació de les CT. Depenent de la correlació entre les diferents imatges que formen una CT, el rendiment en la codificació usant aquestes transformacions pot variar, fins i tot disminuir pel que fa a JPEG2000. Finalment, l’última contribució d’aquesta tesi tracta sobre el paradigma de la codificació diagnòstica sense pèrdua, i proposa un nou mètode ivde segmentació. A través de la utilització de mètodes de segmentació, per detectar l’àrea biològica i descartar la zona no-biològica, JPEG2000 pot aconseguir millores de rendiment de més de 2 bpp.


Hoy en día, gracias a los avances en la ciencia médica, existen diversas técnicas de imágenes médicas destinadas a tratar de revelar, diagnosticar o examinar una enfermedad. Muchas de estas técnicas producen grandes cantidades de datos, en especial las modalidades de tomografía com- putarizada (CT), imágenes por resonancia magnética (MRI) y tomografía por emisión de positrones (PET). Para gestionar estos datos, los centros médicos utilizan PACS y el estándar DICOM para almacenar, recuperar, distribuir y visualizar imágenes médicas. Como resultado del alto coste de almacenamiento y transmisión de imágenes médicas digitales, la compresión de datos juega un papel clave. JPEG2000 es el estado del arte en técnicas de compresión de imágenes para el almacenamiento y transmisión de imágenes médicas. Es el más reciente sistema de codificación incluido en DICOM y proporciona algunas características que son interesantes para la codificación de estas imágenes. JPEG2000 permite el uso de ventanas de interés, acceso a diferentes tamaños de la imagen o decodificar una región específica de ella. Esta tesis aborda tres problemas diferentes detectados en la codificación de CT. El primer problema de la codificación de estas imágenes, es el ruido que tienen. Este ruido es producido por el uso de unas dosis bajas de radiación durante la exploración, lo cual produce imágenes de baja calidad y penaliza el rendimiento de la codificación. El uso de diferentes filtros de ruido, hace mejorar la calidad y también aumentar el rendimiento de codificación. La segunda cuestión que se aborda en esta tesis, es el uso de transformaciones multicomponente en la codificación de las CT. Dependiendo de la correlación entre las diferentes imágenes que forman una CT, el rendimiento en la codificación usando estas transformaciones puede variar, incluso disminuir con respecto a JPEG2000. Final- mente, la última contribución de esta tesis trata sobre el paradigma de la codificación diagnóstica sin pérdida, y propone un nuevo método de segmentación. A través de la utilización de métodos de segmentación, para detectar el área biológica y descartar la zona no-biológica, JPEG2000 puede lograr mejoras de rendimiento de más de 2bpp.


Nowadays, thanks to the advances in medical science, there exist many different medical imaging techniques aimed at seeking to reveal, diagnose, or examine a disease. Many of these techniques produce very large amounts of data, especially from Computed Tomography (CT), Magnetic Res- onance Imaging (MRI) and Positron Emission Tomography (PET) modalities. To manage these data, medical centers use PACS and the DICOM standard to store, retrieve, distribute, and display medical images. As a result of the high cost of storage and transmission of medical digital images, data compression plays a key role. JPEG2000 is the state-of-the-art of image compression for the storage and transmission of med- ical images. It is the latest coding system included in DICOM and it provides some interesting capabilities for medical image coding. JPEG2000 enables the use of use of windows of interest, access different resolutions sizes of the image or decode an specific region of the image. This thesis deals with three different problems detected in CT image coding. The first coding problem is the noise that CT have. These noise is produced by the use of low radiation dose during the scan and it produces a low quality images and penalizes the coding performance. The use of different noise filters, enhance the quality and also increase the coding performance. The second question addressed in this dissertation is the use of multi-component transforms in Computed Tomography image coding. Depending on the correlation among the slices of a Computed Tomography, the coding performance of these transforms can vary even decrease with respect to JPEG2000. Finally, the last contribution deals with the diagnostically lossless coding paradigm, and it is proposed a new segmentation method. Through the use of segmentation methods to detect the biological area and to discard the non-biological area, JPEG2000 can achieve improvements of more than 2bpp.

Palabras clave

JPEG2000; Computed-tomography; Image-coding

Materias

51 - Matemáticas

Área de conocimiento

Tecnologies

Documentos

jmg1de1.pdf

1.173Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)