Socioeconomic inequalities in sexual and reproductives health in Spain

Author

Ruiz Muñoz, Dolores

Director

Pérez Albarracín, Glòria

Date of defense

2013-02-28

Legal Deposit

B 6831-2014

Pages

177 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The general objective of this dissertation was to study the state of sexual and reproductive health of the Spanish population in reproductive age, especially focusing on individual and contextual socioeconomic inequalities. Five different studies were designed to achieve this objective, one especially focused on the state of sexual health, three on the use of contraception and one on the practice of induced abortion, studying in each case the influence of socioeconomic factors. Using sources of information such as the Fecundity Interview of 2006, the first National Sexual Health Survey of 2009 and the annual Register of Voluntary Interruption of Pregnancy, we were able to conduct multivariate regression studies, and when possible with a multilevel approach, to study socioeconomic inequalities in the different aspects related to sexual and reproductive health detailed. The studies of this dissertation suggest that the general state of sexual and reproductive health of the Spanish population in reproductive age is quite good; nevertheless, individual and contextual socioeconomic inequalities are detected in almost all the aspects studied.


El objetivo general de esta tesis fue estudiar el estado de salud sexual y reproductiva de la población española en edad reproductiva, centrándonos especialmente en las desigualdades socioeconómicas individuales y contextuales. Para alcanzar este objetivo se diseñaron cinco estudios diferentes, uno dedicado al estado de salud sexual, tres al uso de anticoncepción y el último a la práctica de aborto inducido, estudiando en cada caso la influencia de los factores socioeconómicos. Mediante el uso de fuentes de información como la Encuesta de Fecundidad de 2006, la primera Encuesta Nacional de Salud Sexual de 2009 y el Registro anual de Interrupciones Voluntarias del Embarazo, se realizaron estudios de regresión multivariados, con un enfoque multinivel cuando fue posible, para estudiar las desigualdades socioeconómicas en los diferentes aspectos relacionados con la salud sexual y reproductiva detallados. Los estudios de esta tesis sugieren que el estado general de salud sexual y reproductiva de la población española en edad reproductiva es bastante bueno; sin embargo, se detectan desigualdades socioeconómicas individuales y contextuales en la mayoría de los aspectos estudiados.


L’objectiu general d’aquesta tesi va ser estudiar l’estat de salut sexual i reproductiva de la població espanyola en edat reproductiva, centrant-nos especialment en les desigualtats socioeconòmiques individuals i contextuals. Per aconseguir aquest objectiu es van dissenyar cinc estudis diferents, un dedicat a l’estat de salut sexual, tres a l’ús d’anticoncepció i l’últim a la pràctica d’avortament induït, estudiant en cada cas la influència dels factors socioeconòmics. Mitjançant l’ús de fonts d’informació com l’Enquesta de Fecunditat de 2006, la primera Enquesta Nacional de Salut Sexual i Reproductiva de 2009 i el Registre anual d’Interrupcions Voluntàries de l’Embaràs, es van realitzar estudis de regressió multivariats, amb un enfocament multinivell quan va ser possible, per estudiar les desigualtats socioeconòmiques en els diferents aspectes relacionats amb la salut sexual i reproductiva detallats. Els estudis d’aquesta tesi suggereixen que l’estat de salut sexual i reproductiva de la població espanyola en edat reproductiva és bastant bo; tanmateix, es detecten desigualtats socioeconòmiques individuals i contextuals en la majoria dels aspectes estudiats.

Keywords

Factores socioeconómicos; Sexualidad; Conducta reproductiva; Embarazo no planeado; Anticoncepción; Aborto inducido; España; Análisis multinivel; España; Socioeconomic factors; Sexuality; Reproductive behaviour; Unplanned pregnancy; Contraception; Induced abortion; Multilevel analysis; Spain; Factors socioeconòmics; Sexualitat; Embaràs no planejat; Anticoncepció; Avortament induït; Anàlisi multinivell; Espanya

Subjects

30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies

Documents

tdr.pdf

992.9Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)