Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret
Programa de doctorat en Dret
Aquesta tesi doctoral té per objecte l’anàlisi de la naturalesa i el règim jurídic de les càrregues i les finalitats determinants en els pactes successoris, d’acord amb el Llibre quart del Codi civil de Catalunya. En el treball es presenta la regulació dels pactes successoris en el seu conjunt, i s’analitza la reforma portada a terme l’any 2008, que els desvincula de la celebració del matrimoni i la institució d’un hereu únic. La nova regulació vincula encara els pactes a la família i a l’atorgament en escriptura pública, però n’amplia clarament l’abast, especialment mitjançant la possibilitat d’aposar-hi càrregues i finalitats determinants. Es distingeix entre les càrregues que s’han de complir desprès de la mort de l’atorgant causant, que son considerades com a successòries, i les que s’han de complir abans, cas en què tenen una naturalesa similar a les de la donació modal. Pel que fa les finalitats, estiguin o no configurades com a determinants, són essencials als pactes successoris i també poden donar lloc a obligacions per als atorgants. En tots dos casos, la seva incorporació al tipus negocial té un impacte rellevant en termes d’incompliment i possibles remeis per fer-hi front, que pivoten entre els propis dels contractes i els de les donacions, com a actes bilaterals onerosos i unilaterals gratuïts, en un cas i en l’altre. La tesi doctoral pretén aportar propostes normatives, mitjançant una perspectiva analítica que destaca els avantatges comparatius del recurs als pactes successoris en funció del valor afegit que reporten als atorgants respecte del testament. Per aquesta raó, s’entén que allò que en el dret vigent es planteja com a quelcom addicional, les càrregues i les finalitats determinants, en la realitat es manifesta com un element identificador i estructural dels pactes successoris.
Esta tesis doctoral tiene por objeto el análisis de la naturaleza y el régimen jurídico de las cargas y las finalidades determinantes en los pactos sucesorios, de acuerdo con el Libro cuarto del Código civil de Cataluña. En el trabajo se presenta la regulación de los pactos sucesorios en su conjunto, y se analiza la reforma de 2008, que los desvincula de la celebración del matrimonio y la institución de un heredero único. La nueva regulación todavía vincula los pactos a la familia y a su otorgamiento en escritura pública, pero amplía claramente su alcance, especialmente mediante la posibilidad de aposición cargas y finalidades determinantes. Se distingue entre las cargas que deben cumplirse después de la muerte del otorgante causante, que son consideradas como sucesorias, y las que se deben cumplir antes, en cuyo caso tienen una naturaleza similar a las de la donación modal. En cuanto a las finalidades, estén o no configuradas como determinantes, son esenciales a los pactos sucesorios y también pueden dar lugar a obligaciones para los otorgantes. En ambos casos, su incorporación al tipo negocial tiene un impacto relevante en términos del incumplimiento y sus posibles remedios, que pivotan entre los propios de los contratos y los de las donaciones, como actos bilaterales onerosos y unilaterales gratuitos, en uno y otro caso. La tesis doctoral pretende aportar propuestas normativas, mediante una perspectiva analítica que destaca las ventajas comparativas del recurso a los pactos sucesorios en función del valor añadido que reportan los otorgantes respecto del testamento. Por esta razón, se entiende que lo que en el derecho vigente se plantea como algo adicional, las cargas y las finalidades determinantes, en realidad se manifiestan como un elemento identificador y estructural en los pactos sucesorios.
Dret de successió; Catalunya
34 - Dret
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.